tisdag 27 juli 2010

Växthusflytt 2009-2010

Idag tänkte jag visa lite vad som pågår vid växthuset. För er som inte läst min blogg förra hösten så har jag kanske inte ens berättat att jag har ett växthus på gång.
Min pappa (han är avliden) köpte hit ut till Ängesö för kanske trettio år sedan ett aluminiumväxthus. Han använde det själv till tomater i tiden. För kanske sex år sedan tog jag över och odlade lite grönsaker i det, men felet var att det låg ur min synpunkt på fel ställe och dessutom vill jag ha det mera som växthus-lusthus.
Såhär såg det ut efter att jag plockat ner glasen.Sen började jag gräva upp det nya stället. Ett himla jobb!Som ni ser så stod växthuset bredvid då redan. Flytten var väldigt enkel. Fyra personer bär helt lätt iväg med ett växthus utan glas.

Sedan började vi mura och rappa. Ganska besvärliga saker för folk som aldrig gjort något liknande.Till sist målade jag rappningen. Efter det grävde jag bort all onödig jord. Jag ville ha växthuset möjligast djupt ner i jorden, så det blev en hel del. Nu kan jag stå inne i hela växthuset utan att böja mig. Sedan var det dags för att mura den lilla knuten av natursten för att vinrankan skulle ha en boplats.
Efter det fiberduk för att hålla borta ogräset. Ett lager småsten. Mera fiberduk eftersom det blev över. Ett lager sand. I sanden lade jag sedan ut schifferstenarna till golvet och sedan fyllde vi på med en sorts härdande mellanfyllning, för att stenarna skall ligga stilla.
Taket skall bli av kapillärplast för växthus, och i väggarna återanvänder jag glasen. Lite halvfärdigt ser det just nu ut så här.Och så här! Med på bilden har min symaskin kommit. Av den ska det bli ett bord, så småningom.Jag kan bara konstatera att det var hundra gånger mera arbete med flyttande av växthuset än vad jag någonsin trodde att det skulle vara, men trots allt börjar jag bli ganska nöjd. För nu återstår ju egentligen allt det roliga. Att lägga upp glasen är ju som att få ett omslag på karamellen!

Hälsningar från Ängesö

11 kommentarer:

 1. Va´ kul att se hur du gjort. Det är ju det där med grunden som jag funderar mycket på inför växthusköp. Verkar ju som det finns många sätt att göra den på. Vad kul också att ta till vara på ett växthus som din pappa haft. Kram

  SvaraRadera
 2. Vad fint "nya" växthuset blev! Jag förstår att det var mycket jobb med underarbete och grund.
  Har ni målat växthuset? Det ser ut som det hade fått en snygg grön färg. Hur har ni gjort i såfall, spraymålat?
  Ha det gott/Stina

  SvaraRadera
 3. Så fint det blir och det måste i slutänden var värt allt arbete då växthuset även har ett affektionsvärde. Ser framemot att se hur det kommer att grönska där .
  Ingrid

  SvaraRadera
 4. Det blir ALLTID mycket mer jobb med trädgårdsprojekten än man tänkt sig. Så är det bara!
  Men....det blir ju fantastiskt fint med växthuset på sin nya plats på sin fina och ordentligt gjorda grund!

  SvaraRadera
 5. Härligt att se resultatet,,redan nu så känns det att det blir ett mysigt växthus,härlig färgkombination,följer det med spänning.
  Ha det gott kram Monica

  SvaraRadera
 6. Oj, vad jobb du har lagt ner på växthuset, jag minns ditt slit förra hösten! Men det blir ju jättebra!

  SvaraRadera
 7. Så fint det blir...är redan fint förresten.

  SvaraRadera
 8. Mycket jobb förstås, men så fint det blir!!
  Visa gärna en bild på golvet.
  Karin

  SvaraRadera
 9. Valtavan työn olette tehneet. Kasvihuone on todella kaunis. Se on maalattu tyylikkään väriseksi.
  Onnea uuden kasvihuoneen emännälle!
  Te saatte viettää vielä ihanaa syksyä kasvihuoneessa.

  SvaraRadera
 10. Vad fint det blir. Önskar mig ett växthus så småningom. Men det lär nog dröja till det. Läste ditt tidigare inlägg om din mor,känner med dig. Visst är det bra att ha en trädgård. Viktigt är det att få vattna ifred ibland. Tänker på dig. Ha en fin kväll/Gela

  SvaraRadera
 11. Nu verkar det närma sig ordentligt. Allt är ju nästan klart! Jättefint blir det och färgen är helt rätt!
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera