söndag 25 juli 2010

Nya favoriter blommar

Av mina liljor så är nog kungsliljorna de absoluta favoriterna. Blomman är otroligt vacker och doften så underbar. I Karin Berglunds trädgårdsbok utgiven av Bonniers så kan man läsa att den i vilt tillstånd endast växer i Kina i en ökenlik dalgång med snöklädda toppar runt omkring. Åskregnen piskar och på sommaren är hettan fruktansvärd och på vintern är kölden sträng. Alla årstider är dalen utsatt för plötsliga stormvindar som hindrar både djur och människor att ta sig fram! Här växer den i tiotusentals exemplar.
Mina liljor är nu tre år gamla.Av Dagliljorna är Sweet hot chocolate ganska läcker. Den doftar faktiskt gott också.Dagliljan Blueberry Candy blommar också första gången här.Klostrets klätterros har börjat blomma. Den växer nog inte så väldigt snabbt, för speciellt högt har den nog inte kommit på två år.Dahlia Mignon är en trevlig bekantskap. Den gömde sig bakom de andra Dahliorna så att jag inte ens hade lagt märke till att den blommade förrän idag!Kaktusdahlian tycker jag är härlig!Sist idag visar jag Peacerosen i sitt vackraste stadium. Jag tycker om hur den gula rosen övergår i rosa toner.Det här veckoslutet gick i väntans tecken. Det hade utlovats regn i södra Finland. Tyvärr gick molnbankerna hela tiden vid sidan av ängesö. Ibland kom det några fuktiga droppar, men inget egentligt regn. Den månadslånga värmeböljan fortsatte idag och naturen är nu fullständigt knastertorr! Gräsmattan är som gul halm. Hela följande vecka har utlovats samma värme som tidigare.
Här är det bevattning som gäller för att rabatterna ska överleva. Och nu är det hög tid att jag beger mig ut med vattenslangen!
Hälsningar ifrån Ängesö!

12 kommentarer:

 1. Så vackra kungsliljorna ser ut, har för mig att jag planterat en sådan nångång, men den har aldrig visat sig! Jag borde testa en gång till, kanske det lyckas! Din "Sweet Hot Chocolate" daglilja ser otroligt läcker ut, en riktig "vill ha" lilja!
  Klostrets klätterros har jag aldrig hört talas om, men den är mycket vacker! Vilka häftiga Dahlior du har, otroligt läckra! Och Peace-rosen är verkligen vacker, önskar jag hade plats för den!
  Förra natten fick vi det efterlängtade regnet, det kom 52 mm, så rabatterna blev ordentligt vattnade, det behövdes verkligen! Hoppas ni får lite av regnet snart också!
  Ha det gott!
  //Margot

  SvaraRadera
 2. Kom hem igår efter en vecka i skogen och har ägnat dagen åt att vattna...(och tvätta) Det har nog inte regnat i Malmö...min gräsmatta ser nog ut som din ;((

  SvaraRadera
 3. Hej, vilken fin trädgård du har med så många olika sorters blommor som du dessutom vet namnen på.
  Jag gillar också trädgård, men har inte kommit så långt än.
  Till oss i Norrköping har regnet kommit, 35 mm, så nu finns det hopp om alltings överlevnad!
  Lycka till med trädgård och mamma!
  Kram Marie

  SvaraRadera
 4. Vad intressant att få veta ursprungsmiljön för liljan.... Otroligt när man tänker på det, att den verkar trivas under sådana stränga förhållanden.....

  Men du..... Sweet hot chocolate är nog en av de finaste dagliljor jag sett... Skulle passa ypperligt hos mig.... Den måste jag hålla utkik efter.... Ser att du också gillar dahlior... förstår inte varför en del tycker att det är en 'tant-blomma' :-) Har alltid gillat dem, även innan jag närmade mig tantåldern (med betoning på närmade sig.....) :-)

  Superfina rosor också..... Hoppas att du får lite regn... Kan skicka lite kanske, för här behöver det inte regna något mer nu tycker jag.....

  Kram Charlotte

  SvaraRadera
 5. Du har så otroligt många fina blommor och växter, och jag håller med, kungsliljan är super!
  Det där gröna djuret, kan det vara en gräshoppa? Grym ser den ut! Men väldigt läcker, att du kunde fånga den så fint på bild!
  Hoppas ni får lite regn snart, vi har fått 9mm och det är vi glada för, verkligen!
  Agneta kramar

  SvaraRadera
 6. Hej!
  Vilka fina liljor du har, bland mycket annat:)
  Förstår din längtan efter regn, här har kommit en hel del senaste dygnen.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 7. Så fantastiska liljor du visar Den mörka var läcker. Ha de gott. Anita

  SvaraRadera
 8. Åh, Peacerosen är ju underbar! Vill ha! Vet du om den har lätt att få sjukdomar?
  Här har vi haft regn två helger i rad. Synd om dem som jobbar och bara är lediga på helgerna förstås men gräset blev så grönt och fint! Det behövdes två rejäla regn så blev det grönt igen, det var torrrt här innan med.

  SvaraRadera
 9. Oj,så många vackra blommor och rosorna är ju underbara framför allt peacerosen. Mignon Dahlian går inte av för hackor den heller...jättefin

  SvaraRadera
 10. Så otroligt vackra saker du har i din trädgård.

  SvaraRadera
 11. Tror jag löst ett litet " mysterium " när jag ser din kungslilja. Jag köpte i höstas vad jag trodde var liljan "star gaazer" men som växte ut och absolut inte såg ut som en star gazer. Har funderat så på den....men nu ser jag att den är väldigt lik kungslilja. Den är lite halvvissen nu men jag har fotat den och ska kolla lite extra senare på bilderna om de är lika. Oj vilket svammel det blev....Kungslilja har jag aldrig sett förut så det blir ju iallafall en angenäm erfarenhet fastän det vart fel . :-)

  Peace rosen är ju så vacker.

  Kram

  SvaraRadera
 12. Upeasti kukkivat sinun kuningasliljasi! Minun omani ovat taantuneet.
  Suklainen päivänlilja on todella mahtava. Minun tekisi mieleni samanlaista. En ole aiemmin sellaista nähnyt.
  Daaliasi kukat ovat jo auenneet. Minulla ei vielä yksikään. Onkohan liian kuivaa?
  En muista, että peace-ruusussa on tuollaiset vaaaleanpunaiset reunukset. Onpas hempeä!

  SvaraRadera