söndag 11 juli 2010

Mera rosor!

Nu börjar rosorna komma igång på allvar. Inte för att jag kan skryta med mina rosenodlingar, långt därifrån, men njuter gör jag fast de inte är så storartade.
En extra bonus får David Austin rosen som jag aldrig hann plantera på hösten.- Den blev i en liten hög och ligga tillsammans med två andra rosor under snömassorna. Till min förvåning var det liv i rosorna på våren och de grävdes illa kvickt ner i jorden.
Idag kan jag njuta av denna ståtliga ros!Queen Elisabeth tycker jag bra om. Den blommar snällt och får sällan några sjukdomar här hos mig.Peace tycker många att kanske är lite för stor, men jag tycker om hur den ändrar skepnad när den först öppnar sig, tills den sedan blir enorm med mycket rosa schatteringar. Här är den ännu lite knoppig.New Dawn är rosen som här hos mig klättrar allra bäst. Den har på ett par år blivit hög och fin. Rosorna är ljuva!Leverkusen som nog blommar, vill inte växa. Jag vet att här är ganska mager sandig jord, så det är säkert det som är största problemet.Inte heller Flammentanz vill växa till sig här, utan håller sig i knähöjd. Leverkusen och Flammentanz växer vid min rosenbåge, som jag så optimistiskt köpte för ett par år sedan. I år har jag planterat två klematisar för att så småningom få lite grönska på den arma bågen...Sen till avdelning gammaldags rosor.
Min absoluta favorit är Apotekarrosen, Rosa Mundi. Den är andra sommarens ros och i år har den vuxit ganska mycket och blommar fantastiskt vackert.


Nuits de Young är lite annorlunda, rosorna är inte speciellt stora, men färgen och doften är underbar. Den är en s.k. mossros med håriga stammar. (Dålig förklaring, hur kan en ros vara hårig....)Maiden´s Blush är vacker, hon är svagt rosa, med en fantastisk doft.Brevid henne växer Madame Plantier som är helvit. Även hon doftar härligt!Nu tror jag att rosorna får räcka för idag. Ute är det så hett att man absolut inte kan jobba i trädgården idag. Jag har sanningen att säga t.o.m. lite svårt att sätta näsan utanför dörren. Tror jag ska sätta mig och läsa en stund.
Hälsningar ifrån Ängesö!

10 kommentarer:

 1. Härligt med rosor, det vet du nog att jag tycker.
  Håller med att det är väääldans varmt. Jag tänkte ta en bok o slå mej ner i skuggan men det låg en "trött gubbe" där. Så jag fortsätter väl med det jag håller på med tills han flyttar sej. //Knatten

  SvaraRadera
 2. Underbara rosor!
  Håller med om att det är alldeles för varmt - och så otroligt torrt. Alltså är det enda jag orkar göra idag är att rotbevattna dom nya kläng- och buskrosorna. Efter varje flyttning så går jag in, eftersom man kan inte vara ute ens i skuggan idag!

  SvaraRadera
 3. Härliga rosor! Tänk att din New Dawn klarade vintern, jag fick klippa ner min helt, men nu växer den snabbt i allafall! Vi var och badade på förmiddagen, men nu är det så hett så man orkar knappt röra sig, 33 grader i skuggan!
  Ha det gott!
  //Margot

  SvaraRadera
 4. Ja, rosor är underbart . Jag har inte heller så värst många och storslagna rosor MEN det ska bli...så småningom :-))Du har ju jätte fina exemplar. Peace vill jag jätte gärna ha. Ja här är det olidligt men för en kort stund sen började det äntligen regna. Så skönt för det var fruktansvärt kvavt. Hörde mannen nyss skrika att det redan är bättre luft. Kram

  SvaraRadera
 5. Underbara rosor och foton.Idag har jag hållt mig inomhus men nu har vi fått ett par härliga regnskurar.
  Ha de gott i värmen.Kram. Anita

  SvaraRadera
 6. Hur visste du att de fyra första är några av mina favoritrosor? :-) Jättefina, var stolt över dina rosor! Kram

  SvaraRadera
 7. Vilka underbara rosor! Vad många du har!
  Ojoj vad varmt vi har det! Idag hade jag 32 grader i skuggan...lite väl varmt för mig!
  Ha en fin kväll! / Irene

  SvaraRadera
 8. Hej mimi!
  Tack för kommentar hos mig:)
  Lycka till med dina rosor!
  Hälsningar Inger

  SvaraRadera
 9. Härliga rosor och bilder.De håriga stammarna, är inte det en massa små tunna taggar eller...(försöker lära mig)

  SvaraRadera