onsdag 14 juli 2010

Påfågelsliljan blommar

I fjol köpte jag första gången lökar till påfågelsliljan (Tigrida Pavonia) och blev lite tagen av hur speciella blommor den har. Ur samma knopp stiger det fram olikfärgade blommor olika dagar. De första i år blev gula.Det är inte bara jag som tycker om dem!Även den brunröda dagliljan öppnade sin första knopp i år. Jag läste nyss någonstans att den har odlats i norden sedan 1700-talet. Den är ordentligt stryktålig, och överlever vanligen på ödetorp.I år har jag äntligen hittat rätt omgivning för krolliljorna. När jag flyttade hit till mitt hus på ängesö så fanns dessa i rabatten. I fullt solljus led de år ut och år in, tills jag plötsligt blev trädgårdsfanatiker. Då läste jag att de tycker om skuggiga ställen. Första flytten blev till rabatten bakom huset, där höll lökarna på att dö. Det var knappt så det kom blad upp.
I ren desperation flyttade jag dem på nytt förra hösten ganska långt in i vår häck. Där är den nu, och avot! Den är hög och fin!
Oj så glad jag är, och nu är jag inställd på att försöka få tag på vita bredvid mina tre lilafärgade.Hälsningar ifrån Ängesö!

14 kommentarer:

 1. Den brunröda dagliljan blir jag riktigt förtjust i. Mina krolliljor växet väldigt dåligt. Kanske de borde flyttas. Kram

  SvaraRadera
 2. Jag är mycket förtjust i de brunöda dagliljorna...de är väldigt tacksamma att ha och göra med...

  SvaraRadera
 3. Köpte några nya krolliljor måste gå ut och titta om dom blommar...

  SvaraRadera
 4. Vad mycket ovanliga växter du har på Ängesö!! Påfågelsliljan har jag inte sett förut, inte ens på bild! ;-) Det lönar sig verkligen att flytta växter som inte trivs. Det skulle man göra lite oftare, men i regel väntar man väldigt länge. Har en ynklig krollilja som borde få samma chans som din! ;-)
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 5. Vad fina dina Liljor är. Jag får nog flytta Krolliljor igen. JAg har vita inunder Ormhasseln, men där var jag o försökte få upp ngn lök i höstas, för de syns ju inte där inne. Blev inte alls bra. den jag flyttade fick 2 ynka små blom, o så glömde jag de som stod kvar så där var röda baggens kalas. Bara stänglar kvar. Ska nog plocka fram dem i min trapprabatt där vi tog bort Idegranen??
  Bara en av lila Krollen blev fin?så där ska jag jaga lökar för flytt!!
  Ha det gott i Ditt fina BLOMHAV
  Kram Ninne

  SvaraRadera
 6. Häftigt, urhäftigt!
  Agneta kramar

  SvaraRadera
 7. Härligt med liljor..... påfågelsliljan ser riktigt exotisk ut! Aha - trivs inte krolliljor i stark sol... Det visste jag inte, men mina står förvisso ganska skuggigt till och trivs bra, så jag har inte tänkt på det....

  Ha det gott!
  Kram Charlotte

  SvaraRadera
 8. Påfågelsliljan har jag aldrig hört talas om, så otroligt häftiga blommor den har, en riktig "vill ha" lilja! Har oxå en sån gammal daglilja som jag tagit från J:stad, men jag kan inte se någon knopp på den än!
  Krolliljorna är så läckra, måste få tag på lökar till såna!
  Ha det gott i värmen!
  Kram Margot

  SvaraRadera
 9. Vilken vacker lilja!! Du verkar äga en stor art rikedom med växter på din ö!
  Nu har vi så fin tid och får njuta av både vackert väder och underbara blommor :)
  tyvärr hinner jag inte riktigt med att visa allt jag ville nu, eftersom jag jobbar ännu och det fina vädret måste bara upplevas på fritiden.
  Men, tids nog när hösten gör sig påmind :)
  Ha det riktigt gott och skönt på din Ängesö! /Bea

  PS Hur gick det med ditt Mandelträd, överlevde det vintern, eller blandar jag med ngn annan?

  SvaraRadera
 10. Påfåfelsliljan? En tiedä, mitä se on suomeksi, koska en ole koskaan sellaista nähnyt. Se on siis lilja vaikka näyttää vähän orkidealta. Todella eksoottisen näköinen.
  Päivänliljasi on hauskan värinen.
  Olen itsekin siirrellyt varjoliljoja. Ne innostuivat siitä paremmin kukkimaan.

  SvaraRadera
 11. Tycker dina krolliljor är otroligt vackra. Har aldrig sett dom i den där lila färgen förut. Först tänkte jag att det kanske var något för mig, men vi har nog alldeles för soligt och torrt tyvärr.

  SvaraRadera
 12. Åh, den nya liljan liknar på en orkideé , vacker! :-)

  SvaraRadera