tisdag 13 juli 2010

Jag har också en allium!

Här har jag förklarat att allium inte går hos mig och att jag inte har en enda, och så hittar jag en ändå! Första året jag blev trädgårdsintresserad beställde jag en planta med någonting som har sett ut som en liten tråkig tofs under dessa tre år. Igår tittade jag till tofsen igen och wow, den blommade. In och kolla vad jag beställde den gången! Jo det var Allium cernuum - Nicklök. På bilden i katalogen ser den bedårande ut, så jag förstår att jag beställde den, i verkligheten är den nog söt, men ganska liten. Hoppas den växer sig lite högre med åren.På ett hembygdsmuseum i Kimito har jag köpt detta lilla fågelbad. Jag kan nog inte begripa hur en fågel ska kunna bada i det utan att det stjälper, men bajsa i det tycks vara fullt möjligt! Dottern informerade mig igår att vattnet hade avdunstat och att en pippi faktiskt just bajsat där!Den här busken köpte jag ifjol på ett sommartorg. Vad det egentligen är vet jag inte riktigt. Berätta gärna ifall ni känner till vad det är. Jag har på något sätt tänkt att det är en doftlös schersmin av något slag.I köksträdgårdens pallkragar växer mina dahlior. Jag hade tänkt flytta dem senare, men det blev ogjort. Nå det gör ju köksträdgården så mycket vackrare!

Också där, bland med lökarna växer den fläckiga tofsliljan, som jag visade tidigt på sommaren. Den har blivit ganska stor och häftig i utseendet!Gurkörten sådde sig själv ifjol, så nu finns den på flera ställen. Färgen tycker jag är så vacker, fast själva växten är lite väl kraftig.Tagetes linné har väldigt varierande färg på sina blommor, ibland kan den ha den mest underbara färgskala.Den orangefärgade kaprifolen blommar i år bättre än i fjol. Den har också vuxit något, men ännu förstår jag inte varför den inte vill komma igång. Inte kan det vara meningen att den har bara två-tre rankor.En pallkrage har jag med sådant här godis!Idag plockade jag dessa därifrån.Hälsningar ifrån Ängesö!

11 kommentarer:

 1. Din buske ser nog ut som en schersmin för mig också. Typiskt att man inte hinner med allt som man tänkt, men det kommer fler somrar.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 2. Det jag först tänkte på var just schersmin, innan jag läste vad du själv trodde, det ser verkligen ut som en sån, en av mina doftar inget alls heller.

  SvaraRadera
 3. Vilka fantastiska växter igen! Tofsliljan är bara så cool, helt ny för mig. Antar att det är en lökväxt?!
  Jag tror också att du har en schersmin.
  Underbara sommarbilder!
  Agneta kramar

  SvaraRadera
 4. Kulnärman kan överaska sig själv....

  SvaraRadera
 5. Det är säkert en schersmin. JAg pratade med en "rikitgt# kunnig trädgårdsmästare för en tid sen, om just den o då sa han att det är för illa för nu säljs det en enkel Schersmin som ser ut som den "gamla", men som helt saknar doft. Hoppas du köpte den"billigt" på torget?? Den dubble doftar ju inte, men den den är så fyllig o fin., men den enkla SKA ju dofta-- det är för mig SOMMAR.
  Fast visst var den fin ändå. Du har så många fina blommor på din ö så det är helt otroligt.
  Ha det nu gott i värmen. Enl. mig så är det lite för hett för att jag ska må helt OK, men det går. Kör till havet- bra temp i bilen- o vattnet var t o m badbart här på östsidan i sönd.-över 20 gr.-- men sen är nätterna alldeles för varma o fuktiga. Vi bor i ett enplans o på natten är det varmare inne än ute.
  MEN DET GÅR- så egentl. ska man inte klag. I skuggan ute i trädg. går det bra........
  HA de nu gott o en stor sommarkram NINNE

  SvaraRadera
 6. Jätte häftig den där tofsliljan och inte såg dom fyskam ut nicklöken men den är kanske nåt som inte skulle övervintra här hos mig.
  Här regnar det i morrn och jag hoppas det håller på en stund för det är kruttorrt om än det kom lite regn i går kväll och åska.
  Ha det bra
  Lotta

  SvaraRadera
 7. Vackert fågelbad, jag tar fram en diskborste och vattenkanna ibland.. Lycka är egna jordgubbar, turkulaiset mansikat kait maikeinta..

  SvaraRadera
 8. Nicklöken var ju jättesöt, liknar inte de vanliga allium! Tofsliljan är verkligen häftig, ser riktigt pampig ut! Jag har några jordgubbsplantor där gubbarna börjar bli röda, och genast är fåglarna där och hackar. Så nu har jag lagt en tunn fiberduk på, så kanske vi får behålla några bär!
  Ha det gott i sommarvärmen!
  //Margot

  SvaraRadera
 9. Visst är det en schersmin, synd bara att det är den doftlösa!
  Konstigt att inte Allium går hos dig, dom är ju nästan som ogräs. Både här i den torra och kalkhaltiga jorden och i Stockholm i den tunga lerhaltiga har dom växt bra för mig.
  Men det finns ju 100-tals sorter, så gillar du Allium är det bara att testa någon annan namnsort.

  SvaraRadera
 10. Tänkte också gissa på schersmin. Vi har också ett fågelbad i järn där vattnet dunstar fortare än en fågel säger "prutt". Men det är ju varmt så det förslår också!!!
  Tofsliljan var fräck!!
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 11. Hauskan näköinen laukka! En ole ennen moista nähnyt.
  Sinun dahliasi ovat jo kukassa, Minulla ei kuki vielä yksikään.
  Pensaasi näyttää jasmikkeelta. Yleensä se tuoksuu suorastaan huumaavasti.
  Lintujen juoma-allas on kaunis!

  SvaraRadera