måndag 12 juli 2010

Lite gammaldagsrosor

Rosorna kommer att blomma över snabbt i år. Åtminstone de gammaldags buskarna som inte remonterar. Några rosor har jag som blommar för första gången. Ritausma hör till dem.
Busken planterade jag i början av maj och den har tagit sig helt fint.Therese Bugnet är planterad förra hösten. Många av årsskottena är förstörda av någon sorts larv som behagat kapsla in sig i dem. Jag hoppas det inte är något återkommande fenomen.Förra hösten är även Jens Munk planterad. Den tål ganska mycket skugga har jag förstått, så den står invid häcken. Jag tänkte att det kanske är ett för mörkt ställe, men eftersom den blommar så tycks det inte vara nån fara.Valamos ros har en lite annorlunda uppseendeväckande färg. Trots att denna ros står på ett riktigt dåligt ställe, så lyser dessa rosors färg fram ur snåren med jämna mellanrum. På hösten står det på programmet att flytta den till ett mera lämpligt ställe! Färgen är på bilden tråkig, detta är den färg som jag anser att man aldrig lyckas fånga på bild. Den är mycket djupare röd. I Sverige heter denna ros "Frankfurt".Bourbonrosen "Louise Odier" planterades på hösten. Den har tagit sig riktigt fint och klarade vintern helt strålande. Doften är nästan lite för intensiv på denna buske som passar även som klättrare. Hos mig skall den klättra på mitt köksträdgårds staket. Först visar jag en bild på rosen i närbild.Och sedan en bild på hur den tar sig mot mitt vidjestaket. Den andra rosen som tittar fram genom staketet är "American Pillar" som egentligen växer på insidan, men vars blommor nu kommit igenom. Klätterväxterna där är Humle och Klematisen John Paul II.Sist av allt visar jag på nytt mossrosen "Nuits de Young", dels för att jag tycker så otroligt mycket om den, men också för att Anncharlotte frågade mig om mossrosens hår egentligen var taggar. Nu är jag ju ingen expert, så om någon bättre kan klargöra saken så snälla gör det. Jag använder bara informationen jag läst i boken Suomalainen ruusukirja - Den finska rosboken skriven av fyra olika rosexperter.
Rosen är alltså mossbeklädd med någon sorts hår som också avsöndrar något ämne. Vad vet jag egentligen inte. Jag uppfattar att det alltså inte är taggar, och de känns också helt mjuka. Tänkte visa hur en knopp ser ut.Det berättas i min bok att Mossrosorna var väldigt populära förr i tiden, den första engelska mossrosen nämns år 1724, men man anser att man funnit den redan i slutet av 1600-talet i Frankrike. Min "Nuits de Young" är tydligen fransk från 1845.
Alltså favorit i repris:Klockan är nu tjugo i elva och fortfarande är det 25 grader varmt ute. Puh!! Nu skall jag gå ut och börja vattna, så mina rosor överlever morgondagen.
Hälsningar ifrån Ängesö!

12 kommentarer:

 1. Ack så många underbara fina rosor du har! Jag blir alldeles sjuk ju!
  Och du har en American Pillar! Som jag saknar min jag hade i storstan, den hade just kommit igång ordentligt när vi flyttade. Den slängde sig upp i ett gammalt äppleträd där den verkligen gjorde sig.
  Massor av fina sorter har du! Och vackra bilder på dom också!
  Japp, det är en härlg tid!
  Agneta kramar

  SvaraRadera
 2. Vilka härliga rosor du har! Ritausma har jag funderat på att skaffa, den är fin! Verkar det vara en frisk sort?

  SvaraRadera
 3. Så fina rosor du har! Mossrosorna är riktigt häftiga med sin "mossa"! Jag har fått nåt konstigt kryp som förstört en massa knoppar på Rapsody in Blue`s årsskott, jättetråkigt! Tycks finnas mängder av konstiga och äckliga kryp i år!
  Nu skulle det sitta gott med regn, för det gäller att vattna rejält i den här hettan!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 4. Härliga rosor, den där vackra mossrosen skulle jag faktiskt kunna tänka mig - men den blommar väl inte så länge vad jag kommer ihåg.
  På min väderstation på min blogg står det att det är 21 grader just nu. Vete 17 vad dom fått det ifrån, här är det faktiskt 25 och då har jag lite svårt att sova så jag gjorde klar lite firmajobb: bokföring. som jag faktiskt tycker är ganska kul!

  SvaraRadera
 5. Tack snälla...spännande...måste bara fråga...sticks mossan inte alls?

  SvaraRadera
 6. Jag ska gå ut i morgon på morgonen och känna på stammarna, mossan på knopparna sticks åtminstone inte! Skriver då en ny kommentar här! Hälsn mimi

  SvaraRadera
 7. Vilka skönheter du har, Jens Munk är verkligen fin! Köpte en Louise Odier idag att ha på lotten. *lycklig*
  /Marie

  SvaraRadera
 8. Underbara.

  P.S.
  jag köpte min Valamo-ros i Turku..

  SvaraRadera
 9. Här kommer svaret till AnnCharlotte jo det är piggigt längre ner längs med stammarna. Jag tycker ändå att det är svårt att tycka att den är riktigt taggig, det är mera som om mossan hade stelnat. Tydligt känner man mellan fingrarna att det är lite kletigt, det där ämnet som de utsöndrar. Känns lite som vax. Hälsn mimi

  SvaraRadera
 10. Vackert Mimi!
  Och så spännnade det där med mossrosens hår, har aldrig känt på en eftersom jag trott det var stickigt;-)
  Ditt vidjestaket får mitt hjärta att klappa lite extra!
  Ha det gott, idag regnar det i vårt Paradis! H.

  SvaraRadera
 11. Underbara rosor!

  Mina rosor hade en svår vinter och har visserligen överlevt, men jag fick klippa ner klätteerrosorna hårt.
  Nu har jag precis planterat Louise Odier och är på gång med en annan också.

  SvaraRadera
 12. Mimi, sinulla on valtavat määrät erilaisia ruusuja. Ne on istutettu kauniisti. Pidän noista vanhanajan ruusuista. Louse Odier on minullakin. Sen kukinto on niin kaunismuotoinen.
  Tuo sammalruusu "Nuits de Young"(=nuorten yöt?)on niin kauniin värinen, että toivon löytäväni itselleni samanlaisen.

  SvaraRadera