lördag 3 juli 2010

En växt jag inte minns!

Jag har i någon vecka följt med en växt som jag inte har något som helst minne av att ha planterat eller köpt. Dessutom är den planterad i en rabatt som inte egentligen är en rabatt, utan mer ett ställe som uppkommit för att jag hade frösådder där för tre år sedan. Dessbättre så är växten en helt trevlig bekantskap och på hösten skall den få flytta till ett bättre ställe.
Efter att ha studerat perennboken har jag kommit fram till att det måste vara någon Lejongapsväxt, dvs en Penstemon-art.
Ifall någon känner igen den så vore jag tacksam!
Den verkar ha vedartad stam redan nu. (Den torde ha kommit hit i rabatten någongång under förra sommaren.) Jag lägger in ett par bilder på den. Ni får ursäkta helhets bildens kvalitet, men myggorna var i farten och jag klarade inte av att stå där längre.VAD ÄR DETTA FÖR VÄXT?Den vackraste rabatten i min trädgård just nu är min stora "hallonrabatt", namnet kommer sig av att hela rabatten var ett enormt hallonsnår då jag beslöt att börja gräva om stället till en rabatt. Ännu försöker hallonplantor nu och då sticka sig upp i rabatten (hallon har verkligen djupgående rötter!), som jag hackar bort.Kanadensiska rosen Morden Centennial har börjat blomma. Under de tre år de har varit planterade i hallonrabatten har de sett ganska eländiga ut, så i år när vintern var jättekall så tänkte jag att nu kanske de dör helt. Men se nej, efter denna smällkalla vinter, med mängder av snö så ser de äntligen helt fina och välmående ut.
Där ser man!Sen en rättelse ifrån de förra inläggen om pioner. Den rosa pionen som jag har är inte Sword Dance, jag sade ju att jag tyckte färgen var helt fel. Sword Dance öppnade sig idag och den är betydligt mörkare. Den rosa pionen har jag inte heller egentligen köpt, eftersom ingen av de pioner som jag köpt och inte ännu sett blomma ser ut så, så måste jag dra slutsatsen att jag fått fel i plantskolan. Nåväl, jag är oerhört förtjust i denna pion, så det stör mig egentligen inte. Efter att ha gått igenom pionlistor och böcker så tror jag att det är en pion som heter The little Medicinman. Men som vanligt så är jag naturligtvis inte säker!

Detta är alltså åtminstone inte Sword Dance, men kunde tänkas vara The little Medicinman!Min första lilja blommar. Den har jag tagit ifrån ödetorpet. Tycker den är helt trevlig!Sist men inte minst en bild på våra underbara vilda nyponrosor som växer här överallt.
Denna är kompis till en stor al!Hoppas ni har haft en lika härlig sommardag som vi! Riktigt badväder har vi haft. Hälsningar ifrån Ängesö!

11 kommentarer:

 1. Har ingen koll på din nya växt, men rosen är helt underbar! :-)

  SvaraRadera
 2. Så vackert det blommar hos dig! Rosen och pionen är väldigt vackra!
  Din okända växt liknar min penstemon till växtsättet och formen på blommorna!
  Men det finns säkert någon som vet exakt vad det är, jag är inte så bra på sånt!
  Ha det skönt i sommarvärmen!
  //Margot

  SvaraRadera
 3. Hej Mimmi!

  Kan tyvärr inte hjälpa dig med namn på växten.... Vacker ros och pion.... Hallon är inte lätta att ha göra med. Känns som om de aldrig vill försvinna, även om man grävt upp dem :-) Vilken skattkammare att kunna hämta växter från 'ödetorpet'...... Är liljan den klassiska 'Brandliljan' tro som var vanlig förr och är en av de växter som brukar finnas kvar vid öde hus..... Jag har dock köpt mina som jag har i Cirkelrabatten.

  Ha en fin söndag!
  Kram Charlotte

  SvaraRadera
 4. Här är det också badväder och vi badar varje dag...bäst att passa på ;)
  och så vattnar jag...och vattnar...

  SvaraRadera
 5. Här är det kokhett idag så fort man gör nåt i trädgården så rinner svetten, pust.
  Fast vi ska väl bara njuta när vi äntligen har varmt eller?
  Ha det bra
  Lotta

  SvaraRadera
 6. Njae, är inte heller riktigt klar över vad det kan vara du har, men någon Penstemon KAN det ju vara. Men det finns ju s¨å många sorter av dom att det är svårt att artbestämma dom!
  Skönt att höra att det är fler som lider av myggorna. Jag får smörja in mig varje dag, annars kastar dom sig över mig bara jag sticker ut näsan - oavsett tid på dygnet!
  Både igår och idag har vi varit ute på små loppisturer och då naturligtvis åkt förbi havet vid ett antal tillfällen. Jag håller på att bryta ihop, kan ju inte bada ännu eftersom förkylningen fortfarande sitter i. Och snart är väl algerna här så man inte kan bada av den anledning! Vilket skit!

  SvaraRadera
 7. Hej å hå. Nyss hemkommen från badet där jag varit med ungarna hela dagen. Nog är det skönt med sommar o värme. Kom hem o fick se att flera av mina pioner slagit ut. Och sen fick jag se att några rosor har slagit ut oxå. Såå spännande. Och så underbart roligt. Jag har en ros som har fått vildskott o nu ser jag att det är samma blommor som din nyponros. Synd på den gamla rosen men för mej får det bli som det blir.
  Nu ska jag ut o ta lite kort...Och vattna. Imorron är det dax att jobba. Sista veckan innan semestern börjar.
  Ha det gott. /Knatten

  SvaraRadera
 8. Hej!
  Vackert du har det, med blomster i vackra färger.
  Din växt liknar den jag har och vet själv inte namnet, måste kolla närmare då min slår ut helt.
  Må gott! /Bea

  SvaraRadera
 9. Det är kanske en sköldpaddsört (Chelone obliqua)som du har i din trädgård. Fin är den hur som. =)
  /Marie

  SvaraRadera
 10. Penstemon är mitt bästa tips. Nina undrade också om en liknande invandrare! Kolla här:
  http://ninasblivande.blogspot.com/2010/07/tur-man-inte-rensar-bort-allt.html#comments
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 11. Oops sitter och gogglar på Penstemon och hamnar hos dig, var ju gott så här i vårlängtans februari att få kika in på din sommarö , ha det gott i vinterkylan kram Monica på Pepparbacken

  SvaraRadera