onsdag 28 juli 2010

På gränsen till Augusti

Äntligen har vi fått lite regn. Inte tillräckligt ännu, men i varje fall behöver jag inte vattna idag! Vi har haft tjugoåtta graders värme och åska. Inte en vindpust, så hettan var mera tryckande än lovligt.
Idag skar vi kapillärplasten till växthustaket i rätt storlek och de är nu monterade på plats, åtminstone tillfälligt. Tyvärr så har den otroliga hettan gjort att den vita skyddsplasten som skulle rivas loss före man monterade skivorna hade smultit fast i själva takplastskivan, så jag är tvungen att byta ut fyra av skivorna vid ett senare tillfälle. Skall reklamera det hela eftersom det inte fanns några varningstexter på skyddsomslaget. Ganska irriterande!

En väldigt glad överraskning i stora hallonrabatten är att min frösådda Stockros`Peony Salmon Apricot´ nu har börjat blomma. Jag visste inte riktigt vad det skulle bli för färg eftersom frösådderna gjordes för två år sedan, men sen grävde jag fram påsen och fick namnet också.Dagliljan Frans Hals har nu förökat sig och börjar bli en ordentlig rugge. Sådant tycker jag om!Joan Senior blommar snällt också.Grekvädden är frösådd av min svägerska. Jag gav henne fröer på våren när jag insåg att jag inte hade fönsterutrymme i stan till frösådder pga. renovering i lokalen.
Nu hoppas jag att det sprider sig i rabatten.Den vädden som jag trots allt gillar mest är Höstvädden som jag nu har andra året, plantan har blivit riktigt kraftig på den tiden.Solbruden `Moorheim Beauty´ tycker jag är så fint roströd i färgen, men trots det skulle jag inte ha viljat ha en planta till i stället för en annan perenn som jag trodde att jag köpte. Jag begriper inte att jag inte kände igen den före den började blomma.Tremastarblomman klarade vintern strålande och har orkat blomma på nästintill hela säsongen.Denna lilla en säsongsväxt har jag inte en aning om vad den är för något. Jag frågade försäljerskan vad det var för något, men tyvärr glömde jag sedan bort namnet. Den har varit ytterst tacksam. Den är synbarligen en växt som trivs torrt, eftersom den i denna torra heta sommar varit planterat i en vanlig liten kruka och trots allt blivit vattnad bara på kvällarna. Plantan blommar med olika färger, iblande med så här mycket blommor och ibland bara med några få. En verkligen trevlig bekantskap!Det känns som så väldigt mycket har blommat redan att månne det alls finns något kvar som ännu icke blommat.
I morgon ska jag fortsätta lägga in glas i växthuset, och sen börjar det allra roligaste. Inreda!!!!! Jippiii!!

Hälsningar från Ängesö!

14 kommentarer:

 1. Spännande, då får vi snart se bilder från ditt inredda växthus. Att inreda måste ju vara det roligaste (nästan) momentet. Vilken fin stockros må jag säga, köpte en vinröd dubbel förra året men den överlevde nog inte den stränga vintern, sorgligt nog. Tremastarblomman - hur har du den planterad, mina har slutat blomma men jag tror att de hamnat i en alldeles för torr och solig rabatt. Ute hopar sig nu regnmolnen och det dröjer nog inte förrän de första dropparna kommer, så vattnat har jag struntat i nu ikväll, tror nog det sköter sig själv.
  Ha en bra kväll.

  SvaraRadera
 2. Irriterande närman inte får allt klart som man tänkt ;(
  Vacker färg på stockrosen...Hos mig känns det som att allt som ska blomma har slagit ut...finns något kvar men det är inte mycket...men många av höstblommorna blommar länge ;)

  SvaraRadera
 3. Stockrosen är underbar! Du ska absolut säga till om plasten, hur ska man kunna veta!?

  SvaraRadera
 4. Vad trist med plasten i växthuset! Men snart, snart är allt färdigt och du får njuta av ditt härliga växthus!
  Vad härligt det blommar hos dig med en massa fina färger!
  Ha en fin kväll! / Irene

  SvaraRadera
 5. Kul, att du snart får göra det roliga fixet i växthuset!
  Det är bara att njuta av blommningen så länge den varar, jag tycker det blommar väldigt fint i din trädgård just nu, trots värmen :)

  SvaraRadera
 6. Ska bli spännande att få kika in i ditt växthus. Så mycket blommande fägring du visar upp. Den där stockrosen....oj..oj
  Ha det gott Carina

  SvaraRadera
 7. Oj, vilket jobb du lagt ner på växthuset men så fint det blir när allt är färdigt! Det roligaste måste vara att få inreda det precis som du vill ha det! Lite avis är jag nog på växthuset, får nöja mig med att drömma om ett!
  Den stockrosen var otroligt fin, riktigt läcker! Den lilla säsongsblomman ser jättesöt ut!
  Ha det gott!
  //Margot

  SvaraRadera
 8. Mimi, Mimi - du har ju hur mycket vackra blommor som helst!!! Tog fröer på Rhodos, tror jag det var, av någon släkting till den nedersta växten. Men vad den heter vet jag inte. Den gick hur bra som helst ena sommaren, men nästa vägrade den totalt. Så det kan gå!
  Ha det gott1
  /Ruben

  SvaraRadera
 9. Bilden på min blogg: Det kanske inte är korn utan ekorrgräs som, som någon föreslog!! /Ruben

  SvaraRadera
 10. Föll handlöst för stockrosen, den är ju vackrare än vackrast och vilken underbar färg!
  Kanon!
  De andra blommorna och växterna är ju också fantastiska och grekvädden är en härlig sak. Jag fick en planta för ett par år sedan och nu har jag så mycket grekvädd, så.....den gör sig så bra i buketter!
  Ditt växthus blir jag väldigt avundsjuk på, jättefint och stort och vilken bra placering det verkar vara.
  Agneta kramar

  SvaraRadera
 11. Å wow, den Frans Hals var ju läcker. Den ska jag kolla efter. Måste ha...
  Morheim Beauty har jag oxå o den är verkligen läcker i färgen.
  Ha det fint. /Knatten

  SvaraRadera
 12. Superläckra blommor - allesammans... Men såååå snygg färg på stockrosen...... Mina stockrosor blommar nu också....

  Kul att få inreda växthuset..... Det är en fröjd!

  Kram Charlotte

  SvaraRadera
 13. åj, man måste vara inloggad för att kommentera, ALLA får inte.. http://hannelesbibliotek.blogspot.com/

  Stockros har jag inte lyckats med, inte ens färdiga plantor, de överlever inte vintern. Kul med växthus.

  SvaraRadera
 14. Aprikoosin värinen salkoruusu on yliveto!
  Minulla on joka vuosi kukkinut salkoruusuja. Tänä vuonna taitaa olla välivuosi. Tosin ruusukkeita löytyy. Ensi vuonna kenties kukkivat.
  Törmäkukkia ja tarhajuoruja on meilläkin kukassa vielä. Pidän niistä.
  "Moorheim Beauty" on upean värinen ja näköinen!

  SvaraRadera