måndag 31 maj 2010

Poetnarcissfrossa

Jag tänkte idag visa mina poetnarcisser. Jag har förvisso gjort ett inlägg om dem i min förra blogg, men nu är ju publiken an annan.
Dessa poetnarcisser och pingstliljor har jag fått ifrån en ödelagd trädgård på vår ö.
Ägarna flyttade till fastlandet i mitten av sextiotalet och sedan dess har detta skärgårdshemman stått öde. Trädgården minns jag ifrån min barndom som väldigt vacker.
Vi gick alltid till det här huset för att ringa. De hade öns enda telefon på den tiden.
Trädgården är troligtvis anlagd ungefär 1928 då huset byggdes. Nu vittnar förvildade midsommarrosor, syrenbuskar, äppelträd, körsbärsträd, stenpartiväxter och dessa narcisser om att där någongång funnits en vacker trädgård.
När jag blev trädgårdsfanatiker för tre år sedan ringde jag till den kvarlevande sonen som nu är en gammal man och frågade ifall jag skulle få gräva upp lite plantor av det som fanns kvar. Han blev hjärtligt glad och uttryckte sin förtjusning över att någon ville ta hand om hans mammas gamla växter.
Om några veckor skall jag visa bondpionerna och vallmoblommorna som jag grävde upp härifrån.
Dessa poetnarcisser och pingstliljor är oerhört vackra och doften är hänförande!
Se först på hur fina och sirliga pingstliljornas kronblad är! Färgen är härligt blekgul.Jag trodde i fjol att alla lökar som jag grävde upp var poetnarcisser, så jag blev ju mäkta förvånad när vissa av dem visade sig vara pingstliljor. I år vandrade jag dit tidigare på säsongen och naturligtvis fanns det av bägge sorterna.
Till några av mina bloggvänner har jag skickat lökar i tron att det var poetnarcisser, men vissa av dem kan nu visa sig vara fel sort, så då får ni gräva upp och plantera lite om dem om färgsättningen blivit fel!

Nu kommer en kavalkad av bilder på poetnarcisser. Jag tycker de är så underbara, så jag pinar er med många bilder för de är alla lite olika i utseendet. Mest tycker jag om dem som har den lilla klarorangeröda strimman i mitten.

På bilderna kan man få en uppfattning om att de är en aningen gulaktiga, så är inte fallet, de är fullständigt kritvita. Ett extra plus är att de håller sig förhållandevis länge i vas!

lördag 29 maj 2010

Ny rabatt i pallkrageträdgården

Jag vill ha klematisar som klänger på staketet av videvidjor. Samtidigt har jag ett tulpanträd som jag inte riktigt visste var jag skulle placera. Så jag beslöt att gräva till en hel rabatt längs med kortsidan av staketet.
Jag hade fått tre rullar med rabattkant i form av halverade träklabbar av min syster. Så nu beslöt jag mig för att använda en för att få till en lite upphöjd rabatt.
Inte vet jag nu hur snyggt det blev, men sen när klematisarna klänger där tror jag nog att det blir helt bra. Jag hade också några Queen Elisabeth och Peace rosor som jag grävde ner i den nya rabatten.Tulpanträdets blad är nog så fantastiskt snygga att trots att trädet knappast någonsin blir ett stort träd här, så tror jag att jag kommer att njuta av det.Se vad jag hittade på min klätterhortensia! Små men naggande goda.Hjärtan på rad har mitt Löjtnantshjärta producerat.Tulpanerna China town blommar. Jag tyckte så mycket om dem i fjol att jag köpte nya för säkerhets skull och planterade dem på ett annat ställe. Det visade sig vara totalt onödigt, förra årets kom snällt upp och blommade med lika fina stora blommor som i fjol. Alla andra tulpaner som var fjolårets hade minskat radikalt i storlek.Ormöga och Kaukasisk förgätmigej är väldigt lika. Förgätmigejen är snäppet högre.Mina poetnarcisser av riktigt gammal stam blommar. De doftar så otroligt gott. Jag har plockat in en stor bukett och njuter av att hela köket doftar härligt.Det här är förövrigt Virgo, en helvit vacker ros enligt Lidls förpackning. Månne jag är färgblind???Denna skönhet ;) är Queen of England, en rosafärgad klätterros ifrån Lidl. Ännu mera färgblindhet tydligen.....Den sista av Lidlrosorna borde också vara rosafärgad, den har knoppar. Det återstår att se vad för färg de behagar vara. Jag gissar på samma röda färg som de två övriga.
Det måtte vara intressant att välja vilka man packar in som vita, rosa, eller gula om man packar rosor för Lidl. Det är bara att ta vilken skitros som helst och sedan packa in dem i intressanta förpackningar!!
Godkväll ifrån ett ruggigt och regnigt Ängesö.

fredag 28 maj 2010

Fredagsarbete

Jag känner mig som om en bulldozer åkt över mig! Jag kom ut till ängesö med 8 kvadratmeter platta stenar till växthusgolvet, ett lass som säkert vägde 500 kg. Sen åkte jag tillbaka till fastlandet efter 300 kg sand i tjugofemkilos säckar. Allt detta har jag släpat ifrån släpvagnen ner på bryggan, ifrån bryggan ner i båten och sedan upp på nästa brygga. Nog skall man vara lite galen för att frivilligt utsätta sig för dylika arbetspass. Sen kom familjen ut senare och undrade varför jag var på dåligt humör och allmänt småsur. Sådant som att det värker i kroppen på gamla morsan har de tydligen svårt att fatta!

Nåja slutklagat! Till roligare saker.

Det här gjorde mig gott att se när jag gick min trädgårdsrunda. Blå vallmon Meconopsis Lingholm har fått knoppar under veckan som gick.Lilla sibiriska vallmon har börjat blomma, den är alltid lika härligt söt.Purpurbräckan tycker jag är en härlig liten marktäckare.Vildapeln står i full blom. Den växer ovanför min hemliga trädgård som finns bakom vår lilla bod.Min frösådda akleja "Little lanterns" Blommar nu första året.Även denna blåvita som jag inte minns namnet på blommar.Några fantastiska tulpaner. Min väninna Eva gav mig dessa härliga bamselökar förra hösten. Blommorna är så omfångsrika att två av dem hade gått av pga. tyngden.
Dessa vita kronor mot den blå himlen påminner mig om Finlands flagga trots att jag inte är så väldigt fosterländsk.Återkommer med mera i morgon, nu är jag tvungen att gå och lägga mig raklång på sängen och försöka vila den här mörbultade kroppen!
Hälsningar ifrån Ängesö!

onsdag 26 maj 2010

Lite till blomning på Ängesö

Förmodligen den sista buketten med gammaldags Narcisser plockade jag på söndagen. Doften är så underbar.Waldsteinian har nu börjat lite sprida sig under syrenbusken. Vad den heter på svenska kommer jag inte ihåg just nu.På hösten köpte jag dessa små härliga Grekiska Tulpaner. Varför de heter så, har jag ingen aning om. Ganska småväxta, förmodligen är de väl också Botaniska tulpaner, vad i världen det nu sen betyder. Gissar på att de inte är förädlade....Hundtandsliljan är också den planterad på hösten. Den står tillsammans med ett gäng tulpaner på ett helt galet ställe. Jag hade något så fruktansvärt bråttom med växthusflytten på hösten, så jag helt enkelt grävde upp ett fyrkantigt område mitt i gräsmattan bara för att få ner dem i jorden. Nå det syns ju inte på denna bilden, men jag bör väl försöka flytta den. Månne man skall göra det nu efter blomningen eller först i höst. Någon som vet??Jag har en låg konstig "buske" som tycks klara av det mesta, som blommar just nu. Jag har aldrig kommit underfund med vad det är för något. Nätt är den, men det vore ju trevligt att få ett namn på den också. Vet någon vad den heter??Päronträdet passade också på att börja blomma.

söndag 23 maj 2010

Ängesö är ett lite annorlunda ställe

Jag har kommit till att Ängesös klimat är lite av ett mikroklimat i vad som i Finland kallas zon 1a. Dit hör skärgården i södra Finland.
Just nu är t.ex. havets temperatur över 20 grader varmt. Det är härligt att bada i Maj utan att frysa! Orsaken är att jag bor i en lagun, och bergen runt lagunen har naturligtvis blivit ordentligt varma av värmeböljan som vi haft den senaste veckan. Jag tvivlar på att vattnet är varmare än 10-11 grader utanför våra kanaler.
Här har t.ex. inga växter dött under vintern, fast det var en kall vinter.
T.ex Gingkoträdet överlevde vintern helt bra.
Och Afrikas blå lilja grävde jag ner i rabatten på hösten. Den har redan börjat komma upp. Här är beviset.Jag har också övervintrat murgröna som jag hämtat hem ifrån Spanien i flera år ute i rabatten. Jag kan väl erkänna att den inte växer så storartat, men den lever i alla fall efter 5 år, och det är väl redan en prestation.

Sen vill jag passa på att visa det underbara prydnadskörsbäret som passade på att blomma i helgen.På lite närmare håll ser man hur underbart vackra blommorna är.Jag har planterat ett av de tiotal små trädbebisar som växer under det stora trädet, och i år blommade det för första gången. Enda felet är att bebisarna fick vita blommor. Gissa om jag blev besviken. Säkert kan någon av er förklara till mig varför. Det är väl så att trädet är nån sorts körsbärshybrid, som inte kan föröka sig, utan ursprungsgenerna slår igenom.???? Här är en bild på skillnaden.Idag regnar det och temperaturen är ordentligt lägre. Men efter värmeböljan så är det säkert bra med ett litet regn!
Hälsningar ifrån Ängesö!

lördag 22 maj 2010

Vått+en veckas värmebölja=explosion

Det är helt otroligt hur mycket rabatter kan förändras på fyra dagar. Jag åkte härifrån på måndag förmiddag och kom tillbaka på fredag eftermiddag. Under den tiden har plötsligt alla pioner, vallmon, akvilejor mm fått knoppar. Löjtnants och Fänrikshjärtanen börjat blomma. Narcissblomning bytts ut mot tulpanblomning. Träden är översållade av vita och rosa blommor, ifrån att ha haft minimala musöron.
Börjar med att visa de vackraste tulpanerna!
Den här vet jag t.o.m namnet på, den heter princess IreneVårrabatten under hemliga trädgården är nu som vakrast. Här har jag olika primulor mm.Där finns bl.a. Nejlikrot som nu börjat få lite omfång. Tycker att färgen inte är så tokig.Av de perenner som jag köpte på höstens rea tycker jag Sockblomman är ganska rolig. Visste egentligen inte alls hur den skulle se ut!Av vårens nykomlingar är jag glad att jag äntligen fick min Lunddocka. Den är ju så otroligt vacker! Både bladen och blomman är ena riktiga höjdare. Nu hoppas jag ju att den skall trivas i rabatten som jag har planterat den i.

Pappas Rhododendron har även den börjat blomma. Jag är egentligen ingen stor vän av dem, men den här ljusröda tycker jag nog ganska bra om. (Min pappa är död sedan flera år och jag sköter trädgården i sin helhet idag eftersom vi egentligen har gemensam gårdsplan och mamma pga. demens inte gör något.)

Här finns hur mycket blommande växter till, men nu skall jag gå och sussa. Vi har klippt nästan alla gräsmattor idag, förutom att jag rensade ett par rabatter i förbifarten, och nu är jag definitivt trött.
Hälsningar ifrån ett blommande Ängesö!

torsdag 20 maj 2010

Jag har usel karaktär!

Jag besökte idag handelsträdgården tillsammans med en väninna. När vi gick in sade jag till henne att idag skall jag inte köpa något för jag har ännu lite oplanterat och måste dessutom jobba med annat när jag kommer ut till Ängesö.
Jag klarade perennerna, jag klarade rosorna, men sen.....såg jag denna, och då var jag såld!
Se på rosenmandelns små blommor! Underbart nätta.Det latinska namnet tog jag också kort på, eftersom det så ofta uppstår förvirrande situationer angående namnen. Susie poängterade detta för mig i kommentarerna till mitt föregående inlägg, och jag instämmer till fullo.I morgon bär det iväg ut till Ängesö igen, och då skall denna lilla skönhet i jorden.

tisdag 18 maj 2010

Vad blev det då av mina experimenthinkar?

Rosorna ifrån lidl, som faktiskt inte kostade många euro styck klarade sig riktigt bra. Dem planterade jag ut nu i helgen. Allihopa hade flera knoppar redan. Så jag hoppas snart få lite rosor.Mirabilis rötterna växte så det knakade. Så här såg de ut före jag nödplanterade dem i en pallkrage tillfälligt. Jag ville ha dem lite skyddat den första tiden.Av anemonerna var det inte många som grodde. Problemet med anemoner som inte gror tar Ruben i bloggen Rubens rabatter upp just nu. Det lönar sig att läsa hans intressanta inlägg.

Definitivt skall jag i fortsättningen använda hinkar på vårarna för att plantera i. Transporten till Ängesö var ren skär lyx, i jämförelse med stora tunga krukor utan handtag, som det dessutom kommer både vatten och jord på bilgolvet av.

Den röda bollvivan har jag ännu inte visat. Och den röda gullvivan har också härlig färg.

Narcissen med laxrosa mitt började blomma lite senare än de andra. Den har inte ännu spridit sig utan har lugnt hållits vid min komposthög.Samma gäller den här helgula som dessbättre också har en fin doft!Den här äldsta varianten, påfågelsnarciss som jag fått utan min svärmor tycker jag egentligen bäst om. Förutom då mina poetnarcisser, men de blommar lite senare.Annat som hände i trädgården under förra veckoslutet, var att vi fick staketet till grönsaksträdgården färdigt. Tanken är att ge pallkrageodlingarna skydd för vinden. Utanför detta staket har jag planterat olika sorts rosenbuskar, för att ytterligare så småningom ge skydd.Skruvpilen har kommit fint igång. Den tycker jag så himla mycket om.Se så härlig den är mot himlen!Hela trädet står invid min pallkrage-odling, och växthuset kommer att komma där i bakgrunden.Värmeböljan har fortsatt här i södra Finland, skönt!!