söndag 23 maj 2010

Ängesö är ett lite annorlunda ställe

Jag har kommit till att Ängesös klimat är lite av ett mikroklimat i vad som i Finland kallas zon 1a. Dit hör skärgården i södra Finland.
Just nu är t.ex. havets temperatur över 20 grader varmt. Det är härligt att bada i Maj utan att frysa! Orsaken är att jag bor i en lagun, och bergen runt lagunen har naturligtvis blivit ordentligt varma av värmeböljan som vi haft den senaste veckan. Jag tvivlar på att vattnet är varmare än 10-11 grader utanför våra kanaler.
Här har t.ex. inga växter dött under vintern, fast det var en kall vinter.
T.ex Gingkoträdet överlevde vintern helt bra.
Och Afrikas blå lilja grävde jag ner i rabatten på hösten. Den har redan börjat komma upp. Här är beviset.Jag har också övervintrat murgröna som jag hämtat hem ifrån Spanien i flera år ute i rabatten. Jag kan väl erkänna att den inte växer så storartat, men den lever i alla fall efter 5 år, och det är väl redan en prestation.

Sen vill jag passa på att visa det underbara prydnadskörsbäret som passade på att blomma i helgen.På lite närmare håll ser man hur underbart vackra blommorna är.Jag har planterat ett av de tiotal små trädbebisar som växer under det stora trädet, och i år blommade det för första gången. Enda felet är att bebisarna fick vita blommor. Gissa om jag blev besviken. Säkert kan någon av er förklara till mig varför. Det är väl så att trädet är nån sorts körsbärshybrid, som inte kan föröka sig, utan ursprungsgenerna slår igenom.???? Här är en bild på skillnaden.Idag regnar det och temperaturen är ordentligt lägre. Men efter värmeböljan så är det säkert bra med ett litet regn!
Hälsningar ifrån Ängesö!

17 kommentarer:

 1. 20 grader i vattnet låter helt underbart...jag har inte ens tänkt tanken på att ta mig till stranden ännu...men snart är det ju dags ;)

  SvaraRadera
 2. Härligt att kunna övervintra afrikas blålilja med flera i trädgården. I vinter har det faktiskt tagit hårt på flera växter här i trädgården. Salix träna som växer ner åt som jag alltid tyckt varit tåliga har tänkt frysa bort! Fick beskära dom kraftigt så nu ser dom snubbade ut men lite grönska på G så dom tar sig tror jag.
  Ha en bra vecka
  Lotta

  SvaraRadera
 3. Så du bor i de finländska tropikerna!! 20 grader i vattnet redan. Det är knappt att det blir 20 grader nån gång i vår sjö, Vättern. Är det en riktig varm sommar, så brukar det vara ok att bada i augusti, annars är den kall länge./Anette

  SvaraRadera
 4. Häftigt att det är så varmt i vattnet redan!
  Ditt körsbärsträd ser helt magnifikt ut, blommorna är så vackra!!
  Ha det gott!
  //Margot

  SvaraRadera
 5. 20 grader nu!!?? Jag kommer tvärt :-) Körsbärsträdet är underbart, men allra finast är din bloggbild med vallmon, så fiin! Jag ska kolla om jag hittar återförsäljaren!

  SvaraRadera
 6. Jösses vad avis jag blev när du skriver att du badat :-D. prydnadskörsbäret ser härlig ut, vackert.

  SvaraRadera
 7. Helt otroligt 20 grader i vattnet men jag förstår när du bor i Ängesö tropikerna med laguner. :o)
  Det måste ju bli väldigt varmt på sommaren i vattnet.
  Och då blir det ju ett otroligt fint växtklimat. Jag blir faktiskt lite avis.

  Ha en riktigt fin fortsättning på veckan.
  Kramen/Gunilla

  SvaraRadera
 8. Nämen..klarar Afrikas blå lilja att övervintra i i jorden hos dig!! Det var fantastiskt och jag som vårdar den ömt i mitt garage vintertid.
  Vilken ljuvlig blomning du har på din ö och 20 grader i vattnet, rena sommartemperaturer!
  Ha det gott! /Bea

  SvaraRadera
 9. Det låter så härligt med det mikroklimat ni har.....jag är förundrad! Är detta utanför Åbo, då? Jag bor på fel ställe hör jag! Här är bara kallt och vattnet är jättekallt, definitivt inte badbart!
  Kul med ginkon!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 10. Varför i hela friden har jag ej varit oftare på din blogg. Nu blir det ändring. Vilket vackert staket kring trädgårdslandet. har funderat på att göra ett liknande. Jo känner igen uttrycket att Det har aldrig kommit något gott ifrån ryssarna men fegade ur att skriva det i bloggen. Men så sa vi ofta hemma vid i österbotten. Ha en riktigt fin kväll i din varma oas./Gela

  SvaraRadera
 11. Hej Mimi!
  Så trevligt att ses så här:-)
  Jag ser att du bor i Åbo. Jag tror att mina svärföräldrar kommer därifrån...
  Jag förstår din besvikelse över de vita blommorna, men den ser ju alldeles förtjusande ut mot det rosa. Vacker kombo!
  Må väl!

  SvaraRadera
 12. Tack för dina fina ord på min blogg!!
  Fantastiskt med så varmt i vattnet redan, du får bada för oss andra med :)
  Vår bästa tid är verkligen nu i maj.

  SvaraRadera
 13. Låter som ett spännande ställe. http://hannelesparadis.blogspot.com/

  SvaraRadera
 14. Vilket ljuvligt ställe du bor på, afrikas blå lilja som överlevt ute i jorden och bada i havet nu. Låter som en dröm...
  kramiz//kullervilla

  SvaraRadera
 15. Men så härligt det låter att bo i ett sådant härligt microklimat.. skulle jag gärna göra oxå.. det skulle göra vintern lite mer uthärdlig kanske. Underbart vackert prydnadskörsbär.. så du har förökat dem.. hur? Nu såg jag att de förökat sig under.. ska vara observant om jag ser vackra träd om de då har bebisar under.. =). Du undrade om min gula sockblomma.. den blommar också nu men den vita är lite senare ser det ut som, kan vara så att den står mörkare men den är på G den också. Ha det gott Moa

  SvaraRadera
 16. Vad kul med ditt milda klimat....mildare än i södra Sverige låter det som :)
  Håkan

  SvaraRadera