söndag 16 maj 2010

Narcisser i massor!

Jag vet inte hur vanligt det är, men narcisserna och påskliljorna sprider sig helt ohämmat här ute på Ängesö.
Vi har säkert ett tjugotal färger och former, och oerhörda mängder. Jag skall visa några exempel.
Runt en sten, som ursprungligen var en rabatt för ett par pioner, antagligen har min pappa satt ett par lökar någonstans i rabatten. De har nu övertagit gräsmattan, som verkligen inte är någon perfekt engelsk gräsmatta, utan närmast en massa vitrot och kirskål.En rugge mitt inne i en snöbärsbuske.En enorm bunt av dem på baksidan av mammas hus var ingen någonsin ens klipper gräsmattan, för där är fhelt oländig terräng.Ofta är de helt blandade, olika sorter om varandra.Och däremellan har de blivit enfärgade grupper.Den här gruppen är redan i utkanten av tomten, påväg mot skogen.


Längre in i skogen har ett par redan etablerat sig, så småningom har vi nog större grupper även i skogen.Det här inlägget är inte ett klagande inlägg, för det är ju rasande vackert på våren med dessa härliga granna storblommiga blommor lite överallt.
Jag undrar närmast om någon av er andra har varit med om samma fenomen, eller om det är sandjorden här på Ängesö som är extra bra just för påskliljor och narcisser.
Bilderna är ganska mörka, för jag tog dem först efter tio på kvällen.
Hälsningar ifrån Ängesö!

10 kommentarer:

 1. När nånting så bra trivs ska man ju bara vara glad...;)

  SvaraRadera
 2. Så vackert när dom blommar så för många kan man inte ha :)
  Kram Lotta

  SvaraRadera
 3. Hej Mimi!
  Jag känner igen fenomenet med Narcissernas häftiga utökning! Själv köpte jag en kruka med dessa små lökar på en marknad för längesen och NU har jag tuvor överallt och delat med mig massor av lökar genom åren - otroligt. Precis som hos dig, har en del fått flytta i utkanten av trädgården och där får de växa som de vill :)
  Förövrigt har vi tung lerjord.
  Ha det gott! /Bea

  SvaraRadera
 4. Fad roligt med så många "hälsningar från förr". Vad det beror på, att de växer och frodas så bra, skulle jag också vilja veta. Här försvinner de undan för undan oberoende i vilken jord de står. Ha det gott! /Ruben

  SvaraRadera
 5. Här i vår sandiga och kalkrika jord växer alla typer av lökar väldigt bra och när jag flyttade hit blev jag mäkta förvånad över att det växer ruggar med påskliljor precis överallt. Dessutom har vi dom "vilda" gula tulpanerna också.
  Fast i år tror jag det är rekord. Beror på den hemska vintern har jag hört.

  SvaraRadera
 6. Vad vackert det är när det blir så stora ruggar lite överallt som blommar! Hos mig trivs varken påskliljor eller narcisser särskilt bra! Av alla otaliga lökar jag planterat ut är det bara någon enstaka som kommer på nytt och blommar!
  Ha det gott!!
  //Margot

  SvaraRadera
 7. Lyckliga du!
  narcisser brukar ju vara tacksamma och vilja sprida sig, men det senaste tycker jag att det har avtagit en aning.....och det är jättesynd, för det är underbart!
  tack för att di visade så jättefina bilder!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 8. Vad härligt att de sprider sig! :) Jag har märkt att många blommor liksom vandrar iväg..där man har planterat dem finns de inte mer men återfinns på nåt annat ställe. Kanske inte så kul när man satt dem med planeringen att de SKA vara där av nån anledning.

  Nej, den pallen kanske inte är så skön att sitta på när man spelar. Jag har en större pall när jag spelar "improviserar" vid mitt piano. (gillar att leka med pianot) Men däremot kommer den att passa perfekt i hallen så att man kan sitta när man knyter skorna.

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 9. Jättefint tycker jag att det är när blommorna trivs så bra att de flyttar lite i utkanterna av trädgården.
  Dina fina blomgrupper av nacisser skulle jag inte ha något emot att ha.

  Jag har några sorter till av nunneörter men det är bara den som jag visar och en sibirisk nunneört som vissnar ner. den sibiriska är gul.
  Ha en fin vecka

  kramen/Gunilla

  SvaraRadera
 10. Kul med narcisser som har en historia. Växter över huvud taget som har en bakgrund, gillar jag.
  Till helgen skall det bli fest - grillfest - hoppas körsbärsträdet fortfarande blommar.
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera