fredag 30 april 2010

Äntligen på Ängesö!

I går kom vi då hit ut med förbindelsebåten. Vi hade äntligen köpt en sprillans ny och fin släpvagn! Glädjen över att den är ny var relativt kortvarig. Förhållandena på Ängesö är inte direkt perfekta för en släpvagn. Första problemet är att få den iland ifrån förbindelsebåten. I all sin vishet byggde sjöfartsverket i Finland en alldeles för låg brygga för tjugo-trettio år sedan, så nerförsbacken till bryggan är otroligt brant (vid lågvatten når inte båtens ramp ens ner till bryggan), igår blev det bara ca 20 cm luft emellan. Nå vår fyrhjuling som väntade på bryggan lyckades ta sig upp på båten efter kärran, men när den skulle därifrån så fastnade vagnens baksida i rampens räffliga mönster, så nu har vi en ganska böjd och ful släpvagn. Sen fortsatte färden på vår förfärliga skogsväg. Så mycket vatten som samlats till lervälling på de sanka ställena i skogen har vi sällan varit med om, så nu är den dessutom genomlerig.
Se vårt lass, som en sann trädgårdsentusiast så hade jag bl.a. tjugo säckar trädgårdsjord med mig.Trädgårdsrundan gav för handen att läget är någorlunda under kontroll. Mycket har kommit upp, det mesta verkar vara vid liv.
Rosorna kommer jag att vara tvungen att beskära ganska hårt.
Den allra största glädjen skänkte mig denna lilla blomma!Luktviol Odorata, frön sådda hösten 2008. En liten nätt grupp har jag av dem!

Blåsippan i rabatten blommar naturligtvis också nu. Det finns förstås ganska mycket av dem ute i skogen, men jag tycker det är extra roligt att ha några i rabatten.Dessa lökar tror jag att jag fick av Ruben, säker är jag dock inte, för på hösten hade jag så otroligt bråttom att plantera allt så vart jag planterade vad kommer jag inte ihåg, trots att jag i "princip" för en trädgårdsdagbok.....
Oerhört vackra oberoende, vad månne de heter???Botaniska tulpanerna är trevliga vårvänner!Denna gula sippa vet jag inte heller riktigt vad det är, den verkar vara lite stängd pga. det urtråkiga vädret.Och verkligt många små sorter av snödroppar finns det ju, denna tyckte jag var väl värd att föreviga.Och inte är den här så dum den heller!Jag hoppas innerligt på lite bättre väder, dels så skall vi ha ut vår båt, och dels så vill jag ju arbeta i trädgården. Jag försökte trotsa vädret just före jag förevigade blommorna i det här inlägget, men fingrarna blev så iskalla att jag gav upp och kom in en stund. Nu skall jag försöka på nytt!!

lördag 24 april 2010

Klänglilja mm.Jag hade egentligen inte tänkt köpa en ny rot till Klängliljan, men bilden ifrån botaniska trädgården blev för mycket. Skulle jag vara tvungen att välja favoritblomma så tror jag nästan att det skulle bli Klänglilja. Hör på det latinska namnet: Gloriosa Rothschildiana, redan det är ju så magnifikt.
Första gången jag köpte knölen var långt före min trädgårdstok-period. Sen när den faktiskt växte upp och blommade så blev den ju inte sämre.
Redan bladena är en upplevelse. Den liksom klänger med ändan av bladen som liksom är små snurror. Och växtkraften när den börjar växa är rent av fantastisk! Det går oerhört fort. Denna min klänglilja planterade jag för en vecka sedan, och nu har den redan kommit igång så här högt.Som minus för växten kan jag säga att den är oerhört bräcklig. Jag vet inte hur många gånger jag har lyckats bryta av den, och ja det är sedan en katastrof, för därifrån växer den inte vidare, i alla fall inte hemma hos mig. Därför är transporten ut till Ängesö alltid ett verkligen besvärligt äventyr med bl.a. två hundar i samma bil. Jag packar och stöder och tejpar för pinkära livet!

Sen vill jag visa ett blad på en av pelargonerna som jag köpte. Jag tycker att bladen är så oerhört vackra redan i sig. Rosebud Tina är sorten.

söndag 18 april 2010

Experiment (galenskap)En viss sorts galenskap bor det nog i mig. Jag planterade idag i hinkar med mirabilis, anemoner och rosor. Experimentet ligger i att de inte har utrinningshål, utan jag får försöka balansera vattentillförseln väldigt noga. Jag tänkte att detta skulle vara det suveräna sättet att föra ut växter till landet med bil och båt, vilken lyx med handtag!
Rosorna förövrigt, fyra sorter köpta på lidl för knappt ingenting. Har någon av er erfarenhet. Duger de till något? Köpte en klätter- Queen of England och en vanlig dito. En gul O meilland och en vit Virgo.
Övriga saker som jag planterat är papegojliljor, favoriterna ifrån ifjol!
Dessutom så lyckades jag faktiskt så en sats fröer som skulle sås inom mars-april. Det ni, det tycker jag var duktigt. Jag hade faktiskt tänkt låta bli, men eftersom allt eljest också var fullt med mylla så blev det faktiskt av!

fredag 16 april 2010

Omplantering

Jag riktigt skäms för att erkänna det, men jag har alltså inte sått ett endaste ett frö i vår! Under de tre senaste månaderna har vi renoverat köket och gästrummet, och dessutom bytt golv i hela lokalen. Det här gjorde att plantering av små frön helt enkelt blev lite för mycket i den allmänna röran.
I stället har jag satsat på att köpa små färdiga plantor av pelargoner, fuchsior, begonior mm. förutom alla knölar och rötter som jag köpte på mässan.
Nu har jag i varje fall äntligen fått även köket under kontroll och jag passade genast på att plantera om alla små plantor i lite större plastkrukor.
Rötterna, lökarna och knölarna skall jag försöka göra nåt åt i morgon.
Ni ser även lite delar av vårt nyrenoverade kök!
Här ligger alltså ännu påsarna som jag skall ta hand om i morgon. Jag har köpt hinkar att plantera diverse knölar i. Få se hur det artar sig sen.'

fredag 9 april 2010

Trädgårdsmässan i ÅboJag tillbringade idag ett par timmar på förmiddagen på trädgårdsmässan i Åbo. Vid jämförelse med bilderna jag sett på andra bloggar ifrån Älvsjömässan är detta patetiskt. Det som Finländarna helt har missat med trädgårdsboomen är att man kan inreda en trädgård. Allt som relaterar till detta område lyser totalt med sin frånvaro.
I stället finns där bastubyggnade byggda som tunnor, och diverse underliga grejor som man sitter och badar i.
Vackert hav av tulpaner och träd fanns som vanligt i största hallen. Jag har bland mina fotografier valt att visa en Monet inspirerad docka som sitter på en bänk.Eller vill ni ha en tallrik blommor att äta?Diverse rotknölsförsäljare ifrån Holland gladde mig med mycket härligt att välja. Och dessa knölar var faktiskt billiga! Vad sägs om tre enorma pionrötter för 10 Euro. Jag köpte Red Magic, Red Sarah och Duchesse de Nemours. Denna pionrot på fotot var inte den största av dem.Andra knölar som jag köpte var Mirabilis, Vallmorötterna Mrs Perry och Pinnacle, Dagliljorna Chicago Jewel, Janice Brown och Tour de Force.
Fyra sorters Dahlior, Mignon, Orchidée, Cactus och Who done it.
I Pionien Kotis stånd kom jag hem med siden- och dillpion. Det ståndet var nog mässans höjdpunkt. Pioner är bara så otroligt dyra! Men urvalet kunde knappast vara större än vad dessa som själva drar upp sina pioner i Töfsala ca 40-50 km ifrån Åbo mot Gustavs. Se själva:Det andra favoritståndet var nog Pukin puutarha. De odlar pelargoner.
Därifrån kom jag hem med Mårbacka tulpanpelargon, Apple blossom, Frank Marne och Lotus.
Här är mina kassar ifrån de två sistnämnda ståndena.

tisdag 6 april 2010

Orkidéer på botaniska trädgården

Jag var alltså på söndagen på botaniska trädgården i Runsala utanför Åbo. Lite fantastiska orkidéer därifrån vill jag ännu visa.
Tyvärr kan jag inga namn på dem, men de är ju så fantastiskt vackra!
Den första är direkt dramatisk!Den här var inte så stor, men riktigt ljuv och vacker.Lite lik ett kattrovdjur!Gult är inte fult!

Lila är också snyggt!
Denhär blåa blomman har jag inte en aning om vad den heter, men färgen är ju så underbar! Jag är galen i just den här blåsalvia nyansen!Hibiscusar är också härliga!

Jag vet! Jag klarade inte av att hålla mig till bara orkidéer, där fanns ju så mycket härligt att se på! Fy skäms Mimi.... Nu måste jag bara ännu lägga in en bild på klängliljan Gloriosa Rotschildiana. Jag har haft en sådan i många år själv, men just i år dog roten, så det blev ingen, får njuta av denna i stället!Ha en bra vecka! På veckoslutet skall jag på trädgårdsmässan puutarhan kevät - vår i trädgården, som ordnas i mässcentrum i Åbo. Knappast lika fin som mässan i Älvsjö som går av stapeln samtidigt, men man är ju nöjd med så lite, här brukar ju inte finnas så mycket roligt för trädgårdsentusiaster vanligen.

söndag 4 april 2010

Botaniska trädgården på Runsala

Runsala är ett grönområde utanför Åbo. Där har Åbo Universitet sin botaniska trädgård. Den här tiden på året är ju själva uteträdgården ganska trist, men växthuset är ju alltid sevärt.
Jag var där med min dotter som ville åka dit för att fotografera. Själv hade jag förstås också kameran med och visst fick jag ju några helt underbara blommor att fastna i kameran.
Jag tänkte börja med Kattklo. En hängväxt som jag först inte alls märkte, eftersom den hängde ner ifrån taket. Men visst var den magnifik!Den här blomman vär ännu svårare att upptäcka. Man såg den bara ifrån en enda vinkel, även den ganska högt upp i taket. Jag tror den hette Repmanilla eller något år det hållet. Här hade det slarvats med översättningen till svenska. En musa släkting i varje fall!Många Brunfelsia arter blommade, men den här slog alla rekord i blomning.En annan Brunfelsia på lite närmare håll!Pelargoner känns ju kanske ibland lite vanliga i en sådan trädgård, men den här var så otroligt snygg i färgen att den får komma med som representant för sin art!Det som alltid får en glad är Näckrosor. Jag bara älskar dem!
Näckrosdammen på runsala ser ut så här:Och min vackraste näckrosbild idag blev denna!I morgon får ni se vilka orkidéer som blommade, hoppas ni inte redan tröttnat!

lördag 3 april 2010

PåskblommorGlad Påsk! Till er alla.
Till påsk skulle jag köpa gula påskliljor, men trots allt föll jag för två buketter tulpaner. Den ena var klassisk gul.
Den andra buketten är helt underbart vacker, papegojtulpaner i klarrött och grönt.Dessutom blommar två av mina orkidéer, och det blir man ju alltid glad av.

Idag har vi varit flitiga. Vi har en smärre renovering på gång hemma, och idag lyckades vi tapetsera sonens gamla rum. Under de nya tapeterna blev pojkaktiga biltapeter, så gissa om det nu känns festligt med ett gästrum som man gärna bjuder folk över natten till. Som pricken på i:et hittade jag för någon vecka sedan verkligen billigt en liten kristallkrona som gör rummet extra trevligt.
Om någon undrar varför jag valt en så orolig tapet så finns det en mycket bra orsak. Väggarna i det här rummet är under all kritik. De är fulla av ojämnheter och elände. Eftersom tapeten har ett så rörigt mönster så syns det knappt alls hur dåligt underlaget var.

fredag 2 april 2010

Vackra hus i NizzaDessa hus som vi fotade på vår resa skulle jag lite otroligt gärna vilja bo i.
När vi är ute och reser är kameran konstant med oss på våra promenader.
Just de här husen stötte vi på då vi promenerade i omgivningarna runt stadsdelen Cimiez. Både Matisse och Chagall muséerna ligger. Jag vill gärna rekommendera båda, men skall ni välja mellan det ena eller det andra så föreslår jag Chagallmuséet. Det var en upplevelse. Jag har alltid tyckt om Chagalls tavlor, men här fick jag även se en mosaik som han planerat och en konsertsal.