lördag 24 april 2010

Klänglilja mm.Jag hade egentligen inte tänkt köpa en ny rot till Klängliljan, men bilden ifrån botaniska trädgården blev för mycket. Skulle jag vara tvungen att välja favoritblomma så tror jag nästan att det skulle bli Klänglilja. Hör på det latinska namnet: Gloriosa Rothschildiana, redan det är ju så magnifikt.
Första gången jag köpte knölen var långt före min trädgårdstok-period. Sen när den faktiskt växte upp och blommade så blev den ju inte sämre.
Redan bladena är en upplevelse. Den liksom klänger med ändan av bladen som liksom är små snurror. Och växtkraften när den börjar växa är rent av fantastisk! Det går oerhört fort. Denna min klänglilja planterade jag för en vecka sedan, och nu har den redan kommit igång så här högt.Som minus för växten kan jag säga att den är oerhört bräcklig. Jag vet inte hur många gånger jag har lyckats bryta av den, och ja det är sedan en katastrof, för därifrån växer den inte vidare, i alla fall inte hemma hos mig. Därför är transporten ut till Ängesö alltid ett verkligen besvärligt äventyr med bl.a. två hundar i samma bil. Jag packar och stöder och tejpar för pinkära livet!

Sen vill jag visa ett blad på en av pelargonerna som jag köpte. Jag tycker att bladen är så oerhört vackra redan i sig. Rosebud Tina är sorten.

11 kommentarer:

 1. Föll för både liljan och bladet:) Måste googla lite om dem. Kram

  SvaraRadera
 2. Svårt att låta bli att köpa, när det är så vackert.
  Ha det så bra

  SvaraRadera
 3. Så vacker klängliljan är!
  Nu blev jag väldigt frestad att testa en sån!!
  Ha det bra!
  //Margot

  SvaraRadera
 4. Den där liljan har vi haft som snitt blomma på jobbet men oftast har den då varit till nån beställning. Har faktiskt funderat om den går att odla hemma och om den blir till nåt men nu vet jag att du lyckats få den att blomma så kanske man skulle prova nångång.
  Ha det bra
  Lotta

  SvaraRadera
 5. Klängliljan har jag beundrat många gången, men aldrig köpt för jag tror inte jag skulle lyckas med den! Den ser verkligen spektakulär ut!!! Hoppas den klarar transporten!! /Ruben

  SvaraRadera
 6. En oerhört vacker lilja! Hoppas verkligen att du klarar den till Ängesö utan missöden när det är dags. =)
  /Marie

  SvaraRadera
 7. Klänglilja...helt ljuvlig förstår att du inte kan motstå den
  ha en bra vecka
  kramiz//kullervilla

  SvaraRadera
 8. Klängliljan är ljuvlig,,jag har funderat lite på den,,har du den i kruka hela sommaren.
  Du frågade om Lidls rosor jag köpte två queen ERlisabeth för tre år sedan den ena är fin varje sommar den andra blir liksom inga blommor på, men dom kostade trettionio kr för två så dom duger att ha för en rosnybörjare som jag.
  Tack för tipset med bakterier jag gav honom afil med lacto i morse det åt han gladeligen, (han är lite trist för han matvägrar gärna flera dagar efter magontet, men ska inom apoteket idag och köpa tabletter.

  roligt att följa ditt Ängesö det fascinerar mej så,,som Saltkråkan!
  ha det gott Kram Monica

  SvaraRadera
 9. Vackert, vackert! Tänk vad mycket "vill ha" det finns runtom en :)
  Hur ofta händer inte, att det som är lite skört, svårt att odla och annars lite si och så att komma över är det mest attraktiva.
  Lycka till med Liljan!
  Ha en bra dag! /Bea

  SvaraRadera
 10. Hej Mimi,
  Det var ju ett tag sedan vi försökte spåra din vackra pion. Dialogen försvann i och med att tradgardsblogg.se strulade, så jag kommer inte riktigt ihåg hur vi spekulerade. Tittade igenom några gamla nummer av trädgårdstidningen i går och då stötte jag på en pion som hette 'Edulis Superba'. Kan det vara din pion, eller har vi redan "pratat" om den?
  Ha det gott! /Ruben

  SvaraRadera
 11. Klänglilja har jag (till min stora irritation) aldrig lyckats med. Vet inte varför... Har testat säkert 5 gånger. Men icke. Nu har jag gett upp. Kollade in dina 'hinkar utan hål' - så gör jag ofta och det brukar fungera bra. Det är inte SÅ svårt att anpassa vattningen, så länge hinken står under tak i alla fall..!

  Och JOOOOOO! Dina Poetnarcisser börjar komma upp!!! De var bara litet sega. Nu kommer en hel hög! Ser verkligen fram emot dem! :)
  Kram Gunilla

  SvaraRadera