fredag 9 april 2010

Trädgårdsmässan i ÅboJag tillbringade idag ett par timmar på förmiddagen på trädgårdsmässan i Åbo. Vid jämförelse med bilderna jag sett på andra bloggar ifrån Älvsjömässan är detta patetiskt. Det som Finländarna helt har missat med trädgårdsboomen är att man kan inreda en trädgård. Allt som relaterar till detta område lyser totalt med sin frånvaro.
I stället finns där bastubyggnade byggda som tunnor, och diverse underliga grejor som man sitter och badar i.
Vackert hav av tulpaner och träd fanns som vanligt i största hallen. Jag har bland mina fotografier valt att visa en Monet inspirerad docka som sitter på en bänk.Eller vill ni ha en tallrik blommor att äta?Diverse rotknölsförsäljare ifrån Holland gladde mig med mycket härligt att välja. Och dessa knölar var faktiskt billiga! Vad sägs om tre enorma pionrötter för 10 Euro. Jag köpte Red Magic, Red Sarah och Duchesse de Nemours. Denna pionrot på fotot var inte den största av dem.Andra knölar som jag köpte var Mirabilis, Vallmorötterna Mrs Perry och Pinnacle, Dagliljorna Chicago Jewel, Janice Brown och Tour de Force.
Fyra sorters Dahlior, Mignon, Orchidée, Cactus och Who done it.
I Pionien Kotis stånd kom jag hem med siden- och dillpion. Det ståndet var nog mässans höjdpunkt. Pioner är bara så otroligt dyra! Men urvalet kunde knappast vara större än vad dessa som själva drar upp sina pioner i Töfsala ca 40-50 km ifrån Åbo mot Gustavs. Se själva:Det andra favoritståndet var nog Pukin puutarha. De odlar pelargoner.
Därifrån kom jag hem med Mårbacka tulpanpelargon, Apple blossom, Frank Marne och Lotus.
Här är mina kassar ifrån de två sistnämnda ståndena.

13 kommentarer:

 1. Ja, satt man vid det bordet och åt, borde det vara ganska svårt att se den som satt mittemot!!??:) Säkert vackra blomuppsättningar, men lite väl stora på ett matbord kanske!
  Vilka pionfynd du gjorde!! En sån blomprakt du kommer få! Jag tycker att pioner är superfina, men eftersom de behöver rätt mycket utrymme, måste jag avstå, tyvärr!
  När vi bodde i Borlänge, hade jag en Dillpion, som jag älskade, vid kolonistugan!
  Tror nog du kan vara nöjd med Åbo mässan, för det var många fina växter du fick med dig hem därifrån!
  Ha en trevlig helg / Margot

  SvaraRadera
 2. Nog har du minsann haft en härlig dag på trädgårdsmässan om än det inte var i Älvsjö :)
  Har också varit lite intresserad av den där pukinpuuthars sticklingar men har aldig beställt nåt, dom har ju en hemsida också.
  Nog borde finländarna ta en sväng till sverige för att se hur en trädgårdsmässa ska se ut :)
  Ha en bra dag
  Lotta

  SvaraRadera
 3. Vilka fynd du har gjort! Jag önskar verkligen att jag kunda ha plats för fler pioner!

  Även en "mindre" mässa är trevlig att besöka och få lite blommor att titta på :) Jag väntar tills vi har Trädgårdsdagarna på Liseberg, en liten mässa men naggande god :) Förra året köpte jag inte Trillium och det ångrade jag mig så mycket för, så i år skall de inhandlas!

  Ha en skön helg, kram ♥

  SvaraRadera
 4. Skulle gärna göra ett besök på det där pionodlarstället i Töfsala. Är inne på att skaffa mig lite "roliga" pioner. Säger jag efter att förra året grävt upp en dillpion och gett bort! Fast den var ju illröd (passade inte där den växte) och växte dessutom dåligt, så egentligen tror jag inte att jag har tillräckligt bra jord för pioner. Nej, jag får nog ge mig lite - man kan inte ha ALLT!
  TREVLIG HELG - Susie

  SvaraRadera
 5. Hmmm...lite konstigt att det inte går att få ihop en trädgårdsmässa med andra kvaliteter här hos oss, dvs lite nytänkande och mera kreativitet i montrarna som ger inspiration och köplusten förstärks :)!
  Det är precis samma sak här i Österbotten, lite besviken är man allt på sånt som egentligen inte hör till trädgård och finns ändå med på ett hörn.
  Vilken fantastisk mängd Pioner!
  Fina växtval du gjort! Nu får vi snart inleda trädgårdsjobbet och gräva så svetten lackar :)
  Ha en trevlig kväll! /Bea

  SvaraRadera
 6. OH! vilka fina möjligheter man har när man är på en trädgårdsmässa. Den där Monetbilden föll jag förr direkt. Ha de gott. Anita

  SvaraRadera
 7. Åh, vad härligt med alla dessa pioner, och vilka fynd du har gjort - härligt!

  SvaraRadera
 8. Jo Älvsjö mässan var en upplevelse i år. Är osäker på om det brukar vara så eftersom jag brukar vara så koncentrerad på stånden och hade förmodligen varit lika glad för mässan i Åbo, men i år njöt jag helt och fullt av det runt omkring. Speciellt av alla magnolior.

  Hörde på ett föredrag att svenskar spenderar mest per person i världen på trädgården så smarta affärsmän ser till att inreda och ge inspiration också. Dom som sålde träd och buskar exempelvis hade en fantastisk kulle med alla träd och då gick folk och pekade på kullen och ville ha samma sak.

  SvaraRadera
 9. Kanske inte som Älvsjömässan, men det ser väldigt fint ut ändå! Alltid roligt att få gå och strosa bland en massa trädgårdsmontrar och kanske handla lite som du gjorde :-)
  Jag önskar vi kunde få en riktig trädgårdsmässa här i stan. Vi har ett riktigt stort mässområde så det skulle kunna bli hur fint som helst!
  /Anette

  SvaraRadera
 10. Men du har åtminstonne fått gå på mässa. Jag fick gå på ett (ursäkta uttrycket) sketet dop=). Pioner är favoriter i min trädgård. Just nu letar jag efter svavelpioner men vet inte alls vart man kan hitta dom. Ska kolla med min närmsta handelsträdgård. Där har jag faktiskt inte kollat än. /Knatten

  SvaraRadera
 11. Blommor äter jag helst med ögonen eller näsan, inte med munnen ;)))

  SvaraRadera
 12. Du ser ut att ha gjort bra fynd trots allt! =)
  /Marie - som också vill gå på trädgårdsmässa

  SvaraRadera
 13. Så många fynd du gjort! Det verkar ha varit en bra mässa! Jag bor 'för långt bort' för bra mässor, verkar det. Jag var på mässan i Örebro och där fanns få sensationer. Jag vill gärna hitta litet ovanliga saker när jag går på mässa. Jaja. Jag får väl leta vidare. :) Fler Pioner skulle jag gärna ha.
  /Gunilla

  SvaraRadera