söndag 4 april 2010

Botaniska trädgården på Runsala

Runsala är ett grönområde utanför Åbo. Där har Åbo Universitet sin botaniska trädgård. Den här tiden på året är ju själva uteträdgården ganska trist, men växthuset är ju alltid sevärt.
Jag var där med min dotter som ville åka dit för att fotografera. Själv hade jag förstås också kameran med och visst fick jag ju några helt underbara blommor att fastna i kameran.
Jag tänkte börja med Kattklo. En hängväxt som jag först inte alls märkte, eftersom den hängde ner ifrån taket. Men visst var den magnifik!Den här blomman vär ännu svårare att upptäcka. Man såg den bara ifrån en enda vinkel, även den ganska högt upp i taket. Jag tror den hette Repmanilla eller något år det hållet. Här hade det slarvats med översättningen till svenska. En musa släkting i varje fall!Många Brunfelsia arter blommade, men den här slog alla rekord i blomning.En annan Brunfelsia på lite närmare håll!Pelargoner känns ju kanske ibland lite vanliga i en sådan trädgård, men den här var så otroligt snygg i färgen att den får komma med som representant för sin art!Det som alltid får en glad är Näckrosor. Jag bara älskar dem!
Näckrosdammen på runsala ser ut så här:Och min vackraste näckrosbild idag blev denna!I morgon får ni se vilka orkidéer som blommade, hoppas ni inte redan tröttnat!

6 kommentarer:

 1. Oj oj oj vilka underbara blomster!!! Tack för titten!!
  Önskar dig en fortsatt glad Påsk
  Carina

  SvaraRadera
 2. Vilka vackra blommor!
  Näckrosdammen var väldigt häftig, vilka stora blad!!! Måste vara spännande att gå där och titta!!
  Ha det bra / Margot

  SvaraRadera
 3. Mysigt och framförallt kul att gå runt och titta på sådana ställen. Kram

  SvaraRadera
 4. Vi var en höst till Runsala trädgård och hälsade på Arno Kasvi han guidade oss runt där det var verkligen intressant. Ett otroligt härligt ställe...dom har hoyor där också såg du dom? :)
  Ha det bra
  Lotta

  SvaraRadera
 5. Hej Mimi!
  Runsala har jag besökt för ett par år sedan också växthuset var en upplevelse och näckrosdammen förstås. Kommer jag ihåg fel, men visst fanns det ett kaktushus också?
  I Trädgården var många vackra Iris arter och Klematisar som slingrade sig i träden - vackert!
  Ha en bra dag! /Bea

  SvaraRadera
 6. Bea: Jo visst finns det ett kaktushus, men just nu blommar inte kaktusarna, så där fotograferade jag knappast alls.
  Lotta: Jo såg hoyor också, en riktigt vacker med purpurblommor, men den var svår att fotografera, liten blomma ganska högt uppe.

  SvaraRadera