måndag 7 juni 2010

Semestertider hej hej!!!

Idag börjar på riktigt min semester. In till stan måste jag nog ännu ett par gånger, men nu känner jag mig i alla fall på riktigt som om det är semester.
Myggorna var ganska frenetiska när jag tog min trädgårdsrunda.
De första bilderna är tagna på fredagen förra veckan, då märkte jag att Primula sieboldii snowdrop blommade. Det har varit en tacksam viva som vuxit till sig mycket på bara ett år. Ganska nätt liten sak!

Den här aklejan har jag tydligen frösått, för den har kommit upp på flera ställen, vad den heter har jag tyvärr glömt.Den första stora vallmon av de röda som blommar i år. Detta är en sort som jag grävde upp på ödetorpet här på ön, så den har lite historia. Den har exeptionellt långa blomstänglar, inte alls likadana som de moderna sorterna sådda ifrån frön.Min blåa Meconopsis blue Lingholm hann faktiskt börja blomma före de röda, för den var redan igår kväll när jag kom ut öppen. Den är nu andra året här och tycks trivas, för den har faktiskt dubblerat sitt omfång. Nu har den två blomstänglar. Sånt gör en glad.Det som gör mig ledsen är däremot att mitt gullregn av någon anledning nu på våren beslutat sig för att tyna bort. Det fick alltså ett par blad och sedan har den bara gett upp. Flera blad ifrån alla skott tycks det inte komma och den ser sorglig ut. Varför om man klarar den kalla vintern ger man upp sen när vädret blir trevligt???
Om nån vet vad man kan göra för att rädda eländet så berätta fort, för jag tror det är ont om tid.

KLematisen Macropetala är högt uppe i körsbärsträdet och blommar.Och klematisen Gladys Picard, (månne den hette så), har klämt i med sin första blomma. Jag har planterat den för en vecka sen, så flera lär det ju inte komma i år. Det är min första helvita klematis. Hoppas den nu växer till sig bra i år, så jag får flera blommor i nästa år!Idag ska jag plantera några krukor med sommarblommor här på trappan. Vädergudarna ser inte riktigt ut att vara på min sida, det är grått och ganska kallt ute. Ha en bra dag!!

8 kommentarer:

 1. Ibland undrar man vad det tar åt vissa växter, dom gör precis som ditt gullregn - bara tynar bort och dör. Jättetrist!
  Men du har ju så vansinnigt massa fina växter som frodas som 17, så miljön kan det ju inte vara något fel på. Förmodligen förmodligen har dom fått nån sjukdom, eller angripits av något.
  Förra sensommaren så dog min rönn som växte på baksidan. Den var troligen angripen av rönnbärsmal och orkade inte så emot. Har tyvärr inget råd att ge annat än att klippa bort dom "fula" partierna och hoppas på det bästa. Lite gödning och vattning (om det behövs) kanske kan hjälpa lite.

  SvaraRadera
 2. Jag kan inte hjälpa dig med något råd för ditt vissna gullregn, men visst är det konstigt. Ibland undrar man varför växter bara försvinner när allt verkar vara bra. Men du har en massa andra underbara växter, du får njuta av dom.
  Aklejor kan korsa sig med varandra och så blir det nya sorter. Kanske har du en sådan.
  Ha en bra dag! Även om vädergudarna inte är med dig.

  SvaraRadera
 3. Hejsan!
  Oj, "semester-vissling" ...! Nja...första etappen är förbi för min del och får snällt vänta på augusti månad, lite trist faktiskt.
  Så mycket fint du har i dina rabatter!
  Jag har faktiskt inte haft tid att göra några större anskaffningar till trädgården i år pga att jag varit så upptagen med allt möjligt annat, men begäret finns ;)
  Önskar dig en skön semester och en bra dag! /Bea

  SvaraRadera
 4. Vårt gullregn är inte heller sig likt efter vintern. Det är ett ganska gammalt träd, så det har nått en viss höjd. Nu allt det gröna i toppen och man ser väldigt mycket stam och kala grenar.
  Apropos mygg. Här är den också väldigt envis. Köpte en sådan där "fantastisk" apparat i fjol, med fläkt och luktpatroner i, men den var rätt värdelös! Tänkte iallfall göra ett nytt försök i år, men nu hittar jag inte förlängningssladdarna, så nästa uppehåll blir nog soptippen för den apparaten. Luktpatronerna fungerar endast på en viss typ av mygga, skylls det på. Så köp ingen sådan om du inte först fått goda rekommendationer från andra öbor!!! Roligare kan man ha för pengarna!!
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 5. Jag har ochså en sådan akleja som blommar men har inget namn heller jag har frösått den för ett par år sedan. Den liknar den Japanska men blir mycket större fin är den iallafall.
  Synd på Gullregnet jag har ingen sådan så jag kan inte ge något råd,
  Min bergvallmo har bara blad ännu men den har vuxit bra och blommade i fjol med ett par stänglar så det blir nog förhoppningsvis fler i år. En fantastiskt blå färg.
  Mygg det har vi så det räcker ochså det enda som hjälper hos oss är Djungelolja ett riktigt effektivt medel.

  Ha det gott
  Kramen/Gunilla

  SvaraRadera
 6. Härligt med semester, min börjar om några dagar!! Så mycket fint du har som blommar! Aklejan var jättesöt!
  Tänk att din bergvallmo blommar redan, syns inte ens knoppar på min än!! Den har en så otroligt läcker blå färg!!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 7. Min enda akleja ser ut som din...fast jag köpte den som planta förra sommaren...får väl skaffa fler så de kan blanda sig.
  Skönt med semester...

  SvaraRadera
 8. Hej!
  Jag blir så sugen på blå vallmo, bergsvallmo, när jag ser din. Det är så vackert, färgen är nästan osann. Jag hade det en gång men den gjorde som ditt gullregn verkar göra nu, den bara dog.
  Gullregnet, är det ett gammalt träd du har? Jag har för mig jag har hört att deras livstid är begränsad.....
  Vackra klematis har do ju också! Underbart.
  Så härligt med semester, njut och blogga!
  Kram från
  Agneta

  SvaraRadera