fredag 4 juni 2010

Ny pion

Jag har blivit fullkomligt biten av pioner. Man slipper löss, de behöver inte vattnas och gödslas, och dessutom tycks de trivas här hos mig.
I år har alla de pioner som jag planterade för tre år sedan vuxit sig ganska stora och är fulla med knoppar, så nu ska man liksom se resultatet av mödan!
I går var jag igen på handelsträdgården, och då fanns där en trädpion på specialerbjudande. Dessutom så hade de en egen i sin lilla visningstäppa, jag blev förstås helt såld och köpte den på direkten. På hemvägen åkte jag sedan via min brors gård och fick med mig lite brunnen hästskit, så nu ska här planteras.Den ser mest ut som en skraltig dammvippa än så länge, men den tålmodige trädgårdsentusiasten ser naturligtvis framför sig hur den ser ut om tre-fyra år då den har vuxit till sig till en enorm buske som blommar storartat!!!

Sen ska vi ta en liten bildkavalkad ifrån trädgården just nu.
Gingkons barr är på kommande, det har jag inte tidigare varit med om eftersom den planterades i september.Vallmon som jag grävde upp på ödetorpet har otroligt höga knoppar. Det blir spännande att se hur blommorna blir. Alla mina andra vallmon har ganska normalhöga knoppar, men dessa stretar upp till skyarna och ändå står de soligt.Klematis makropetala blommar inne i häcken. Vet inte varför den alltid skall gömma sig!Tovsipporna är som finast just nu.Rosenblågullet som borde vara rosa, är nog nästan vita.Några tulpaner får ni stå ut med. Jag tycks inte ha skrivit upp vad dessa sorter heter så vi kan väl döpa dem till Tulpanissimo Ängesöiana!!
Rabatterna börjar så småningom fyllas, sen jag började med trädgård för tre år sedan så har mycket förändrats, då fanns det liksom små öar av växter i grå jord här och där. Nu ser det nog piggare ut.Ha en skön helg, själv ska jag till rikets huvudstad på studentkalas i morgon.

16 kommentarer:

 1. Hej Mimi :-) Jag är ganska säker på att den nedersta rosa tulpanen är en Angelique... Jättefina bilder och blommor, har du pionen "Bowl of Beauty"? Visar bild sen när min blommar, den är underbar :-) Ha en trevlig helg i Helsinki, och tack för dina värmande ord! Kram

  SvaraRadera
 2. Ja, biten av pioner är inte svårt att bli! De är ju SÅ underbara! Man vill bara ha mer!
  Jag tyckte din trädpion verkar vara rätt stor ändå, hög i alla fall! De är ju inte billiga precis...

  SvaraRadera
 3. Hos mig växer inte pionerna speciellt bra. Har en starkt cyklamenfärgad trädpion som verkade trivas - men den står numera inträngd mellan en gulbladig smultronsschersmin och en vingad bendved så den är bara en hög smal pinne med ett par knoppar högst upp. Dom andra buskarna har växt enormt, så nu måste jag flytta pionen. Vet dock inte riktigt var jag ska sätta den, men det är ju inte aktuellt förrän framåt sensommaren.
  Ha det så kul i Helsingfors!

  SvaraRadera
 4. Jag tycker din trädpion ser fin ut, klart den blir stor och fin....redan nästa år ska det väl ha hänt lite :)

  SvaraRadera
 5. JA du behöver nog inte vänta länge ,,dom växer snabbt,,min var för två år sedan en liten frösådd sak från botaniskan i Göteborg i år är den hög och fin och har flera knoppar ,,bild kommer i helgen,,för jag går och längtar efter att de ska slå ut. Jag har också vit Polargull fast den går över i ljusrosa,,fast den är köpt som vit..
  ha en go helg kram Monica

  SvaraRadera
 6. Hej Mimi,
  jag läste helt nyligen, att man inte ska låta gödseln komma i kontakt med pionens rötter/knöl. Däremot är det bra med stallgödsel i botten av gropen, MEN det skall vara ett jordlager mellan gödseln och rötterna! Pioner älskar lerjord!!! Lycka till!
  /Ruben

  SvaraRadera
 7. Jo du Ruben! Just så gjorde jag, med den lilla korrigeringen att just trädpionen ska stå i mineraljord som jag tolkar till sandjord, för den tål absolut ingen väta på sina rotknölar. Och det har jag gott om, hela min tomt är gammalt sjöbotten. Det är sedan en annan sak att trädpionen klarar sig bättre i högre zoner för den är i sina hemtrakter van vid t.o.m. -40 graders temperatur om vintern, så den har lite svårt att slå sig till vila när det inte blir sådär smällkallt, utan vintrarna är för milda.

  SvaraRadera
 8. Mycket fint som blommar! En av de gånger jag önskar att jag hade en större trädgård, är när jag ser pioner! Jag tycker att de är så fantastiskt vackra, tyvärr blir de alltför omfångsrika för min lilla trädgård! Förstår att du är glad över dina pioner!
  Ha det trevligt i Hesa!

  SvaraRadera
 9. Pioner är så härliga och här i trakten finns blomqvists plantskola och där finns en massa härliga pioner men jag har inte kommit mig iväg dit ännu.
  Härliga tider i trädgården! Vi fortsätter njuta
  Lotta

  SvaraRadera
 10. Pioner är toppen, plantera inte för djupt..

  http://hannelesbibliotek.blogspot.com/

  SvaraRadera
 11. Ja, visst är det härligt att vi är ett så positivt släkte:-) En liten skraltig dammvippa blir en frodig buske direkt i våra huvuden:-)

  Ha det gott! H.

  SvaraRadera
 12. Trädpion är väl bland de läckraste man kan tänka sig.....vi hade det där vi bodde förut, men kunde inte ta dem med hit. Men jag skal skaffa - jag blir så sugen nu när jag ser din.

  Ja, pioner är underbara perenner. Jag har tre, varav två har knoppar, skall bli kul att se.

  Du har så väldigt många fina saker i trädgården och kul att få se bilder på så mycket!

  Ha det bra, kram
  Agneta

  SvaraRadera
 13. Hej Mimi!

  Sikke en flot træpæon! Held og lykke med den. Du har ret, pæoner er noget af det flotteste overhovedet! Vi har en almindelig pæon (bonderose), som næsten er spunget ud nu - jeg viser billeder af den på min blog i morgen.
  Kender du busken kamelia? Den blomstrer ligesom pæoner, men er stedsegrøn.

  Flot akeleje, den er ret speciel. Du kan også se vores forskellige akelejer på min blog. Kanske din mørke tulipan hedder Queen of the Night? Vi har den også i haven.

  Hilsen fra Danmark
  - Ungersvenden

  SvaraRadera
 14. Var tvungen att googla på trädpion. Wow, så fina! Som på en japansk målning! =)
  /Marie

  SvaraRadera
 15. Vilken otrolig lycka att äga en trädpion. Jag bara älskar pioner synd bara att det finns så många sorter så de får inte plats hos mig:o)

  Ha en riktigt fin start på veckan och lycka till med pionen.

  Kramen/Gunilla

  SvaraRadera
 16. Pioner är ljuvliga. Din buskpion kommer nog att ge dig glädje i många år.
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera