torsdag 10 juni 2010

Semester i tropikerna???

Man skulle nästan kunna tro att jag är på semester i tropikerna när man går ut i min lökpallkrage. På trädgårdsmässan i Åbo i april köpte jag en intressant tjock rot som gick under benämningen Eucomis bicolor, googlade det och på svenska heter den fläckig tofslilja. Upp växte en spektakulär växt som efter två månader inne i stadslägenheten nu fick mellanlanda i pallkragen. Jag vet ju inte hur mycket köld en såhär köttig växt tål, så jag vill kunna svepa in den till natten ifall det hotar bli kallt.
Vid denna kunde man sitta i en vilstol och dricka en läskande drink, inte sant.....
Se på den fläckiga stammen!De blå irisarna vid husknuten har nu på riktigt kommit igång. Här är en bild tagen nu på kvällen i motljus.Brevid vallmona har jag denna lilla trädgårdskula som jag köpte på ett hembygdsmuseum i fjol.Ett av de vackraste ogräsena som jag vet är vallörten. Tycker om både färgen på blommorna och formen på knopparna. Jag har helt medvetet hämtat denna växt till min trädgård. Men naturligtvis så får den växa bara på en enda plats. har någon av er erfarenheter om hur svårt ogräs det är?? Måste jag vara mycket rädd för den?

Murrevan har äntligen börjat sprida sig längs med stenkanten. Den tycker jag så mycket om.Ja, det var allt för i kväll. Nu skall jag gå och försöka lägga någon salva på mina myggbitna händer. Hälsningar ifrån Ängesön!

14 kommentarer:

 1. Tofsliljan såg verkligen exotisk ut! Vilken spännande växt!! Irisarna är så vackra, fattar inte att jag missat att skaffa såna till mina rabatter! Först i vår har jag planterat en! Det lär nog bli fler med tiden, tror jag!
  Vallörten har jag ingen erfarenhet av, men färgen var läcker!!
  Ha det gott!!

  SvaraRadera
 2. Det ser så härligt ut på Ängesö.
  Visst är det nåt speciellt med så blå blommor.
  Men jag har ingen anom om Vallörten är "farlig".

  SvaraRadera
 3. Den därtofsliljan såg onekligen kul ut, en sån ger helt klart lite mer exotisk touche till trädgården. Vallörten har jag också planterat, fast på yttertomten för säkerhets skull!
  Din berättelse om din pappas sista tid var ju fruktansvärd, jag vet precis hur det är när "specialisterna" inte vill lyssna på oss närstående. Inte trevligt alls!

  SvaraRadera
 4. Härlig lilja. Annorlunda.....ja man skulle verkligen kunna sitta och titta på den en lång stund då gärna med nåt svalkande :)Härlig motljusbild. Gillar sådana . Kram

  SvaraRadera
 5. Murrevan tycker vi också är väldigt trevlig! Vår stammar från en semester på västkusten, så det är ett litet minne förknippad med den. Har märkt, att den inte håller sig på plats, utan försvinner - och dyker upp lite hur som helst.
  Ojjj, rena tropikkänslan hos dig!! Och myggen kan du ju låtsas som att de är cikador, så blir det ännu mera tropiskt. ;-)
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 6. Vad roligt att vara inne här på din blogg. Önskar att jag också kunde hämta hästskit någonstans...
  Skulle också vilja ha klätterhortensia. Men den var så väldigt dyr, synd får bli en annan gång. Hoppas du får en riktigt fin fin helg./Gela

  SvaraRadera
 7. Vilken underbar trädgård du har :-) lite extra roligt att du sparat ett "ogräs", om än ett vackert sådant!

  SvaraRadera
 8. Så du har mycket mygg också dom svärmar här nu i morrn när det ser ut att bli regn.
  Intressant knöl du köpt som blommade vackert.
  Ha en skön helg
  Lotta

  SvaraRadera
 9. Vilken härlig knöl du köpt...så läcker.
  Myggen har inte hittat hit än, de får gärna stanna hos dig...
  ha en go helg
  kramiz//kullervilla

  SvaraRadera
 10. Spännande lök du har på G!
  Hoppas du visar när den är utslagen :)
  Ha det gott på Ängesön, men idag behövs väl ingen svalkande drink när det blåser och är lite kyligt!? / Bea

  SvaraRadera
 11. Härlig lilja!
  Och vilka vackra bilder!
  Urk, för myggen!
  Själv har jag klarat mig hyfsat hittills.

  SvaraRadera
 12. Vilken speciell växt! Vallörten är väldigt villig att fröså sig...

  Hälsningar
  Ingela

  SvaraRadera
 13. Vilken kul och spännande växt du fått tag på. Hoppas att du klarar den och får njuta av den flera år framöver.

  SvaraRadera
 14. Den ser verkligen exotisk ut din tofslilja... och snygg förstås! Vallörten har jag i massor i min mer 'vildare' del av trädgården. Håller med om att den är fin. När jag var i England nu i maj såg jag den i en variant med rosa blommor i flera trädgårdar...... Ja, den sprider sig, och har ganska tjocka stamliknande utlöpande rötter som den använder för sin spridning.

  Ha en bra måndag!
  Kram
  /Charlotte

  SvaraRadera