onsdag 30 juni 2010

Högsommar!

Mitt i denna värmebölja håller jag på att gräva golvet i mitt växthusprojekt. Det är förödande hett att i 24 graders värme stå med gummistövlar och gräva. Snart skall jag väl ha grävt bort så mycket jord att jag kan lägga stenplattorna.

I trädgården finns det hur mycket som helst vackra blommor att njuta av. Denna kombination av nävan Johnsons´ blue och prästkragarna som växer utanför rabatten (dem sparar jag alltid) tycker jag väldigt mycket om.Praktveronikan har fått sällskap av min inkaprydnad (en gammal bit av en kakelugn tror jag).En annan prydnad i trädgården är detta gips huvud, föreställande skalden Johan Ludwig Runeberg. Familjen har roligt då det börjar regna, morsan rusar ut och räddar in Runeberg på utedasset! Jag tycker det blir lite romersk trädgård av det hela!Den gula irisen blommar.Den gula Aicha rosen har öppnat sig.Och Hansa med sin förförande doft!Vallmon Helen Elisabeth som jag haft verkligen länge är alltid lite senare ute med sina blommar än alla mina övriga Vallmosorter. Dessutom så tycker jag den hör till de vackraste eftersom hon inte är så jättestor, utan mera lagom.Dagliljan stella d`oro är tacksam och blommar gärna. I år har jag även knoppar på alla möjliga andra dagliljor som ännu aldrig blommat. Sådant gör en extremt nyfiken!Allt är inte frid och fröjd och gamman heller i min trädgård. Jag har på flera ställen upptäckt mjöldagg på rosorna. Skall nu försöka med Håkans såpvatten (Maleviks rosenträdgård). Allehanda små gröna insekter smetar ner mina fingrar varje morgon. Och i morse upptäckte jag att mitt blåregn som väntat i en pallkrage på att mitt växthus skulle bli klart hade av oförklarlig anledning gått hädan. I går hade det inget fel i världen, det vet jag med säkerhet eftersom jag förevisade trädgården för en väninna och vi stannade till vi blåregnet. Jag undrar vad i världen som hände!

Hoppas ni alla får en skön sommardag i morgon! Hälsningar ifrån Ängesö!

12 kommentarer:

 1. Härlig blomning!
  Grävarvärme är det inte precis lite för varmt, men är man trnörd så är man,,skrattar när du skriver att du springer ut och hämtar in Runeberg..hos min väninna vart det en gipshund som frun i huset ruschade med inför regnet idag, men den slapp utedasset hamnade i gäststugan..Det gör det där lilla extra med lite pynt i trädgården jag tycker det är så mysigt1
  Ha en go kväll och lycka till med plattlägning i växthuset.
  kram Monica

  SvaraRadera
 2. Visst är det Stella d'Oro jag har köpt. Det var skickligt gissat för jag vet att det finns hur många dagliljesorter som helst! =D

  Aicha är verkligen underbar...
  /Marie

  SvaraRadera
 3. Det är bara att njuta så länge värmen håller i sig. Trevligt med statyer och annat pynt i trädgården också :)
  Som tur är det gubben här som gillar att gräva och fixa blombänkarna. För han brukar säga att vi får mindre gräsmatta för varje år om han gräver och fixa bänkar åt mig då får jag ränsa i stället och förhoppningsvis får han sitta i solstolen nångång och titta på när jag ränsar ogärs och han inte behöver klippa gräset...han kan ju drömma :) utan gräsmatta helt vill jag inte vara men mindre får den gärna bli.
  Ha det bra
  LOtta

  SvaraRadera
 4. Hmmm, Runeberg på dasset!!!! Ett bättre öde är han väl värd?? Men, han kanske föredrar detta framför att stå i regnet! ;-)
  Lagom stor vallmo, säger du, vissa blommor kan faktiskt bli lite för stora. Störst är ju inte vackrast. Jag tänker t ex på penséer, som ju blir större och större för varje år i affärerna. 'Stella d´oro' är nog en av de finaste dagliljorna, trots att den inte är förädlad.
  Ha det gott! Vad roligt, att mina fröer kommit till glädje!!!! ;-)
  /Ruben

  SvaraRadera
 5. Oj vad du jobbar på! Glöm inte att dricka mycket och ta lite vila ibland!
  Vilken underbar vallmo du har!
  Ha en fin dag! / Irene

  SvaraRadera
 6. Tack för tipsen om pionnamnen, skall googla på dem och jämföra (vad gjorde man utan google...?) Vilken fin blomning du visar! Och pionerna i förra inlägget är ju underbara! Suck vad pioner är ljuvliga!! Ha det gott i sommarvärmen, idag blir det stranden för oss.

  SvaraRadera
 7. Efter att ha spenderat en vecka i sänghalmen så har man ju mycket att stå i, men gräva..... i ett växthus desssutom.....där går nog gränsen! Skulle ALDRIG palla!!

  SvaraRadera
 8. Du har en helt underbar trädgård! Vallmon är vacker, och den gula liljan...Åh! Njut av allt det vackra du har!

  SvaraRadera
 9. Härligt att gräva i växthuset...inte fryser du väl. Har lastat och kört tre lass gammal marktegel och fy så svetten rann, önska nästan regn men bara nästan.
  Mysigt med pynt i trädgården...
  kramiz//kullervilla

  SvaraRadera
 10. Hmmmm......har du kollat på hemsidan under tips o råd??
  Åker bilderna runt på hemsidan??
  Håkan

  SvaraRadera
 11. Kul med Runeberg...
  Nu är det som allra ljuvligast tycker jag när så mycket blommar ;)

  SvaraRadera