lördag 2 juli 2011

Tredje satsen pioner

Då var det dags för den tredje satsen pioner.
Tyvärr har jag inga namn på många av dem. Man skall inte vara slarvig när man planterar och tro att man nog minns det ena och det andra. För det gör åtminstone inte jag!!

Denna vet jag, för den hör till mina favoriter. Sword dance heter den.Solagne vet jag också, eftersom plastkrukan har legat brevid den väldigt länge, nu är den äntligen efter två år bortplockad. Den heter Solagne och blommar första gången med en ganska liten blomma. Hoppas på större blomning i nästa år!Sen har vi Gardenia, en vit pion, också första blomningen med två år på nacken.Sen blir det svårare. Jag tror att det här är Karl Rosenfield. Den är i varje fall fylld mörkröd, och eftersom jag enligt mina anteckningar borde ha två av den, så antar jag att det är den. I verkligheten är den mycket mörkare, men just den röda färgen ljuger kamerorna alltid om!Sen har jag en som doftar otroligt gott, men liknar lite Sarah Bernhardt. Någon sådan har jag ingen anteckning om att jag köpt, så jag tror att jag helt enkelt har fått fel pion. Men doften gör att jag inte bryr mig. Dessutom så är den vacker!Paeonia officinalis mollis kanske....Felix crousse kanske.....Den här roten köpte jag på en mässa i Åbo. Ja egentligen köpte jag tre rotklumpar, varav två skulle vara röda och en duchesse de Nemours. Två blev vita och ingen är en duchesse så tyvärr så får det vara pioner utan namn.Ja riktigt de sista pionerna är detta ju inte. Jag har ännu åtminstone en som har knopp som inte slagit ut och dessutom Sarah Bernhardt som jag glömde fotografera. Få se ifall den lilla orkar slå ut ännu, jag tror det är Jadwiga, men är inte säker förrän hon slagit ut!

Jag är nog fullständigt pionbiten och blomningen i år har varit verkligen riklig. Jag väntar redan på hösten då jag vill plantera ännu flera sorter, och sedan naturligtvis på nästa års blomning :)

Hälsningar ifrån Ängesö!

14 kommentarer:

 1. Oj så många fina pioner du har i dina blombänkar
  Ha en skön söndag
  Lotta

  SvaraRadera
 2. Oj vad många vackra . Pioner väcker verkligen ha begär. Den första du visar är ju helt magisk....så snygg.

  Kramar

  SvaraRadera
 3. Underbara pioner!
  Jag har funderat och ändrat mig och ändrat mig igen angående pioner i våran trädgård. jag vill absolut ha några men efgtersom utrymmet är knapert så måste jag försöka hitta den absoluta favoriten och de e inte lätt har jag kommit fram till ;) (slutar säkert med att jag har en hel samling och gräver bort andra plantor för att pionerna ska få plats..)

  ha en trevlig söndag!

  SvaraRadera
 4. Ja man bara längtar och längtar efter mera hela tiden.Att man aldrig blir nöjd ;))
  Jag är också slarvig och tror att jag ska komma ihåg vad allt heter vid nyinköp, men jag brukar iallafall slänga ner etiketter i en låda som jag kan titta i i efterhand.
  Ha det bra ;)

  SvaraRadera
 5. Du har ju en hel arsenal av underbra pioner, dom är så tacksamma och så vackra och precis, jag kan inte heller riktigt få till den cerise färgen med kamera!
  Underbara bilder är det i alla fall av dina fina pioner!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 6. Otroligt vackra de där pionerna du har! Jag har samma problem, skriver aldrig upp namnet på växterna jag får/köper och så glömmer jag helt bort deras namn...

  Ha en fin söndag!

  Kram
  Sari från Puumuli

  SvaraRadera
 7. Dessa bilder njuter man verkligen av, vilken mängd pioner du har och den ena vackrare än den andra men den översta den vinner...vilken vacker pion!!!
  Ha en fin kväll
  Kram Susanne

  SvaraRadera
 8. Ja, pionbiten är lätt att bli...och det finns ju såå många vackra också! En Karl Lagerfield har jag också, men den har inga knoppar ännu, får vänta ännu ett år på den. Den kanske står för skuggigt, jag vet inte riktigt.

  SvaraRadera
 9. Håller med dig, Sword Dande är något alldeles exta! Den skulle jag gärna vilja ha i trädgården som kontrast till de övriga pionerna.
  Karl Rosenfield har vi, men jag känner inte riktigt igen den hos dig. Men blomman kanske är fotograferad i ett tidigt stadium. Annars är det typisk för den, att den fläker ut sig och visar ståndare och pistiller och ser allmänt ovårdad ut, om man får använda det uttrycket.

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 10. Underbara pioner! Jag har ju bara tre stycken, en svavelpion P. `mloko....´, en P. roseae och en cerisröd kinesisk trädpion som jag flyttade i år. Men...jag hade redan för flera veckor sedan bestämt att jag skulle plantera några på Pennys grav - och det ska jag. Vilka och exakt hur många vet jag inte ännu, men jag lär få plats med åtminstone 6 stycken. Få se vad jag får tag på!
  Vad är det för hundras du funderar på att skaffa dig!?

  SvaraRadera
 11. Har kikat runt bland dina fina pioner!

  SvaraRadera
 12. Du, Mimi, som är intresserad av jugend, har du sett det här?
  http://www.bukowskismarket.com/items/246171-blomsterbehallare-koppar-jugend-sverige-1910-20-tal

  /Ruben

  SvaraRadera
 13. Upeita pioneita sinulla - ja niin montaa eri sorttia!
  Minulla on useita samanaisia kuin tuo sinun viimeinen kuva valkeasta pionista, jossa on keltainen keskus. Pidän niistä kovasti.

  SvaraRadera
 14. Hej!
  Vilken bukett Pioner - verkligen imponerad av alla färger och former och dessutom av din kunskap om namnet på de flesta!
  Ha det gott! /Bea

  SvaraRadera