tisdag 21 juni 2011

Susan, sekretrissan!

I år blommar då äntligen min lilla sekreterarmagnolia, Susan heter hon! Ifjol fick hon faktiskt en knopp, men jag lyckades i ett tidigt skede bryta av den med trädgårdsslangen. Hon har annars också vuxit till sig lite, jag burade in mina magnolior i år pga. att rådjuren glupskt hade ätit på dem ifjol. Nu har hon dock fått komma ut ur buren.En spännande nykomling den italienska oxtungan, tror jag! Jag har haft fröer till den afrikanska och den italienska, hoppas jag nu inte blandat ihop dem. Det är en ganska ståtlig blomma, som i storleksklass och växtsätt lite påminner om vallörten.
Här sedd på nära håll!Och här sedd i rabatten!Engelsk vallmo!Och rågvallmo.BlågullOch rosenblågull, en härlig växt som vuxit till sig på ett par år.Finlands vita ros blommar överdådigt och doftar otroligt gott!Och som socker på bottnen vill jag sist visa en av mina Iris Germanica. De har aldrig blommat förut, så jag är ganska nöjd efter fyra år att få njuta av denna blomma. Wolford eller nåt liknande hette den visst.Hälsningar ifrån Ängesö!

7 kommentarer:

 1. Finlands vita ros står i sitt bästa flor hos mig också nu, lagom till midsommar:)

  SvaraRadera
 2. Så vackra blommor! En Susan hade jag också tänkt mig, min gubbe har ju fått en Hosta som heter Ronald och Penny har fått en klängros som heter Penny Lane - så det var klart jag också skulle ha något fint. Men.....efter att ha tagit död på två Magnolior i år så har jag bestämt mig att dom trivs inte här helt enkelt. Får hitta något annat som heter Susan eller Susie, fast det grämer mig!

  SvaraRadera
 3. Jag har ett vitt blågull, men är den verkligen så där vacker? Måste ta en extra titt! Men det är kanske just Rosenblågull som är så där fin.

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 4. Finlands vita ros är så fin!! Den blommar så där överdådigt hos mig också. Dofen är underbar..... Grattis till din blommande Susan!! Vilken lycka. Jag drömmer om att ha en magnolia som blommar hos mig. Första steget är förstås att få ett exemplar att överleva vintern. Men det lyckades jag faktiskt med i år. Inga blommor dock. Håller tummarna för nästa år.... Kanske... Är dock glad bara om själva plantan överlever.....

  Hoppas du får en skön midsommar!
  Kram
  Charlotte

  SvaraRadera
 5. Undrar om den där finlands vita ros är samma som vi har här hemma en riktigt gammaldags ros som sprider sig för bra och doftar underbar...
  Härligt att kunna ha magnolia i trädgården det vore nåt det men jag ids inte ens prova...
  Så det fanns flera sorter av oxtunga jag undrar vilken jag hade i fjol.
  Ha en skön midsommar
  Lotta

  SvaraRadera
 6. Så mycket spännande....och vilken lycka attt magnolian blommar.
  Glad midsommar :)

  SvaraRadera
 7. Vackert! Afrikansk Oxtungan hade jag ifjol, men den fick bladmögel och plantan for illa.

  Hoppas du får en Trevlig Midsommar! /bea

  SvaraRadera