tisdag 28 juni 2011

En annan Itoh hybrid och lite andra pioner

Jag har förutom Yellow Crown ännu en Itoh hybridpion. Det handlar alltså om de pioner japanen Toichi Itoh har lyckats få till stånd genom att korsa träd och buskpioner med varandra 1948. Itoh hybriderna är väldigt köldtåliga, blommorna stora och väldoftande.
Min andra Itoh hybrid heter Kopper Kettle och har en speciell kanske just lite kopparaktig färg.
Jag kan nog erkänna att det här är den dyraste blomma jag någonsin köpt. Jag fyllde ju femtio år ifjol och fick av min väninna ett presentkort till Kauppila handelsträdgård i Åbo. Jag ville köpa en växt som kändes riktigt speciell och det är nog denna! Presentkortet räckte nog till mycket flera växter, men denna är ett verkligt minne.Och bakifrån!Jag tänker definitivt satsa på flera Itoh pioner ifall jag hittar av dem på rean i höst. De är helt underbara!

Sen skall jag visa två ganska snarlika pioner.
Först Festiva Maxima, helvit med några röda strimmor. Mycket väldoftande parfymtyps doft.Och sedan Shirley Temple som egentligen ser ganska lika ut, men har en lite rosa nyans till att börja med, sedan bleknar den och blir väldigt lika. Doften är bara tyvärr väldigt mycket sämre. Den närmast luktar lite som Sarah Bernhardt, som alltså enligt mig luktar lite illa.Bowl of Beauty däremot doftar ganska gott! Lite mörkare rosa med rufs!Perfume of Eden har jag väntat tre år på blommor. Nu äntligen så belönade den mig med fina stora bakelser. Utseendet är jag nog nöjd med, men ifall edens lustgård har så där dålig parfym, så är jag nog besviken :)
Här kommer två bilder på den, blommorna är lite olika nyans.

Sen har vi Primevere, som är urläcker! Den planterade jag också i fjol.Jag kan bara konstatera att nu börjar det äntligen synas i min trädgård hur mycket pioner jag har. Ännu har jag några i knopp, och ett antal som ännu inte blommar i år. Jag har helt enkelt fått blodad tand för pioner. De är friska, de trivs här och är fruktansvärt vackra. Vissa Itoh hybrider lär kunna blomma i ett par månader.

Hälsningar ifrån Ängesö!

17 kommentarer:

 1. WOW...så vackra Pioner, särskilt den översta i bild!! Du verkar ha en mängd olika :)
  Ha det gott! /Bea

  SvaraRadera
 2. Intressant, kände inte till den sortens pioner, din dyraste, och vilken färg den har, häftig.
  Ha det bra!

  SvaraRadera
 3. Underbara pioner!
  Undrar om det är samma som jag köpte, med namnet Edens Perfume...den skulle visst vara den mest väldoftande pionen....ja vacker är den i alla fall! Så den tar sån tid på sig, jag satte min i höstas och det var ingen knopp i år, så jag får väl tåla mig jag med..

  SvaraRadera
 4. Så många fina pioner du har! Mina blommade inte alls i år den förädiska frosten vi hade här nere i Skåne efter att ha haft dryga 20 grader i en vecka tog död på alla knopparna. kram Sophia

  SvaraRadera
 5. Oj, ännu mer pioner, jag får pionfrossa! Itoh pionerna var intressant att läsa om. Det får jag ta och forska lite i, den översta var väldigt vacker. Underbara blommor är det.
  Agneta kram

  SvaraRadera
 6. Pioner har jag också blivit mer och mer förtjust i. Min favorit just nu är Coral Charm.
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 7. Itoh-hybriden är verkligen fin med sin lite stillsammare framtoning. Du har verkligen många fina pioner, och fler lär det bli, förstår jag. Var köper du dem?

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 8. Wow vilken prakt både i det här inlägget och det föregående.. Tack för att delar med dig :-))

  Kramar

  SvaraRadera
 9. Läste om en pion, som jag tycker är enormt vacker. Kanske något för dig om du skall utöka sortimentet?
  Titta här:http://www.corbisimages.com/stock-photo/rights-managed/SM001199/paeonia-x-lydia-foote/?ext=1

  /Ruben

  SvaraRadera
 10. Å, så mycket fina pioner! Det är svårt att motstå allt det där fluffet tycker jag. Särskilt om det går i rosa och doftar... =)

  Ha det gott!
  /Marie

  SvaraRadera
 11. Oh så vackra pioner. Hade jag haft större trädgård hade satsat på fler pioner. Nu har jag bara fyra sorter och alla blommar i omgångar och det är ju bra.Den där Koppar Kettle låter intressant.Ha de gott i helgen. Anita

  SvaraRadera
 12. Kaunis tuo sinun Itoh hybridi-pionisi!
  Toki muutkin pionit ovat kauniita. Josko sitä malttaisi ostaa syksyn alennusmyynneistä itselleen tuollaisen kestävän ja kauniin hybridin.

  SvaraRadera
 13. Hejsan!
  Hamnade här när jag googlade på "Itoh hybrid" vilka ljuvliga pioner du ha blir verkligen avis, pionälskare som jag är.
  Må så gott LottaM

  SvaraRadera
 14. Jättetrevligt att läsa om dina pioner! / Leena, ordförande i Svenska Pionsällskapet www.pionisten.se

  SvaraRadera