onsdag 1 september 2010

Trädgårdsnytt

Ja, då är man nu sen då femtio. Inte känns det så nämnvärt annorlunda!
Men det var roligt att fylla i varje fall.
Och alla vet att jag är trädgårdsfanatiker, så presenterna var nog relaterade i hög grad till det!
Nu har jag fotograferat min födelsedagsgåva, som än så länge var en bild! Se vilka ljuvliga bänkar som snart skall stå i min trädgård och vittna om min ålder. Min syster och min make har tillsammans beställt till mig sådana här underbara saker!Ifrån handelsträdgården kom det hem en låda med perenner! Jag fick ju presentkort av min väninna dit. Det var dessutom nedsatta priser inför hösten redan, så jag fick mycket för pengarna. (Ännu har jag lite kvar att spendera!)

Först ut ska jag visa tulpanerna, Åbo är nämligen EU:s kulturhuvudstad i nästa år, så en speciell tulpan har valts ut och tagits fram för detta tillfälle. Finlands kanske kändaste trädgårdsmästare Aarno Kasvi har varit i Holland och valt sort!Resten av perennerna är fotograferade här!En lista på härligheterna!
Clematis texensis Princess Diana. Underbar klockklematis!
Åbo murgrönan. (Jag har sådan redan, men vill ha även vid växthuset murgröna.)
Phlox paniculata White Flame (Vit flox)
Anemone Honorine Jobert (Höstanemon, vet att man ska plantera på våren, men har lyckats tidigare att göra det på hösten här på Ängesö!)
Dicentra Formosa luxuriant (Fänrikshjärta, annan sort än vad jag har)
Echinaea purpurea Flame Throwe (Gul solhatt)
2 st Liatris spicata kobold (Rosenstavar, fjärilsfavoriter här hos mig)
Mukdenia rossii Crimson Fans (Har ingen aning om vad det är, hittar inte i mina böcker, men otroligt snygg bladväxt, lägger in skild bild på den.)
Papaver orientale Casino Vallmosort som jag inte har
Digitalis purpurea Apricot beauty (Fingerborgsblomma i aprikosfärg)
Paeonia lactiflora Wladyslawa Vacker luktpion
Eupatorium maculatum Atropurpure Rosenflockel

Allt det här skall ner i min nya rabatt bakom växthuset idag. Vid foten av magnoliaträdet! Ja alltså inte bland med magnoliarötterna....

Här är Mukdenia rossii Crimson fans, som jag alltså inte riktigt vet vad det är, men vackra blad har den!Slutet av min födelsedag firades med att jag åkte efter ett lass tång med lillbåten. Det här blir godisjord för växterna sommaren 2012. Jag har fjolårets lass nu som väntar på våren och föregående års lass finns i den rabatten som jag skall plantera alla mina nya perenner i. Högen kommer att växa ännu under hösten, det här var bara första lasset för i år. Jag brukar blanda med gräsklipp, och sågspån mm.Vädret ser fint ut, men ganska kallt är det än så länge!


Tack för alla gratulationer! Det är roligt att dela glädjen med er!
Hälsn Mimi

16 kommentarer:

 1. Grattis .... åter igen. Vilken vacker bänk du fått . Och vilka fina perenner. Otroligt mycket. I går kväll funderade jag sååå på vad en klematis hette som jag så gärna vill ha. Och i ditt inlägg idag nämde du den så tack så mycket . Lady Diana....så nu skrev jag upp det så jag inte glömmer det igen. Vilken bra kompost jord du får. Det påminner mig om att jag måste ta itu med en bättre kompost här hos mig. Kramar

  SvaraRadera
 2. Det var ingen dålig växtlista och jag noterar omedelbart 'Princess Diana', den har jag sneglat på ett antal gånger, men ännu har det inte blivit något inköp. Så får jag gratulera i efterskott, skönt att du äntligen blivit torr bakom öronen!! ;-)
  Vad passande att Åbo blir kulturhuvudstad nästa år. Såg ett sådant fint inlägg om Åbo för några dagar sedan och kände, det är synd och skam att jag vet så lite om Åbo, där verkar det finnas mycket intressant att se!!
  Fin bänk, om du ska göra dig av med någon av dina tidigare bänkar, anmäler jag mig direkt som spekulant! ;-)
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 3. Många "nyttiga" och otroligt fina presenter, bänken är ju så vacker och kommer att göra sig fint i din trädgård.

  SvaraRadera
 4. GRATTIS, GRATTIS vilka fina presenter du fått, bänken ser riktigt fin ut, där får du sitta och njuta av alla växterna du fått!

  SvaraRadera
 5. Vilka presenter och vilka BÄNKAR!! Underbara! Det är du värd :-) KRAMKRAM

  SvaraRadera
 6. Härliga presenter, själv fick jag solhattar (som jag själv fick beställa hem) när jag fyllde 65 i slutet på juli. Fast jag är inte klar med födelsedagsinköpen ännu, det är några plantor till jag ska få (alltså skaffa själv)!
  Prins. Diana har jag försökt med utan att lyckats, men man kanske ska göra ett försök till. Rosenflockel har jag ju, en mastodont på nästan 3 + en liten på 0,8 (än så länge, den är ganska ny), men det som lät mest intressant var den där Mukdenia rossii Crimson Fans. Måste leta efter den i mina böcker och försöka få fram vad det är. Kommer förmodligen från sydafrika, det bara dånar in udda och ovanliga växter därifrån. Väldigt snygga och spännande såg bladen ut i alla fall!

  SvaraRadera
 7. Fina presenter. Bra när ma får saker som man vekligen gillar. Bänken är jättesnygg. Det är ganska "coolt" att fylla femtio, inte lika ångestladdat som fyrtio ,)))
  tyckte jag iallafall.

  SvaraRadera
 8. Nu har jag kollat upp växten och den verkar ganska härdig faktiskt. Så här stod det om den;

  Mukdenia rossii - Crimson Fans ® (Aceriphyllum rossii - Crimson)
  Saxifragaceae
  Lönnbräcka
  Flikiga blad som blir röda under sommaren, de behåller sen sin dekorativa färg under resten av säsongen. Vita blommor i vippa under våren.
  Höjd: Höjd 30 cm.
  Härdighet: Troligen härdig i större delen av Sverige.
  Växtplats: Fuktig jord och sol till skugga.
  Naturligt utbredningsområde: NÖ Asien

  Hittar jag en sån så köper jag en direkt, så länge hamnar den på men önskelista (som börjar bli ganska lång nu).

  SvaraRadera
 9. Ser att jag inte riktigt hunnit med i svängarna här, missade helt ditt förra inlägg! Så det får bli ett Stort Grattis i efterskott! Välkommen in i 50-årsgänget :))Rätt skönt faktiskt, det bästa ligger framför!!
  Jättefina presenter, så många härliga växter, det kommer att bli fint i din nya rabatt! Bänken är otroligt fin, den kommer verkligen att pryda sin plats i trädgården!
  Ha en trevlig kväll!
  //Margot

  SvaraRadera
 10. Wow...... vilken bänk!!! Å vilka presenter.... Inte fel alls att fylla år... eller hur :-) Grattis igen förresten... Härligt att du hade en bra födelsedag!

  Kram Charlotte

  SvaraRadera
 11. Grattis!
  Vilken vacker bänk!!! en sådan som jag också vill ha. Och alla perennerna. Det är såå roligt när man kommer hem med nya växter som man får plantera ut. Ett av livets alla glädjeämnen.

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 12. Grattis i efterskott då Mimi.. härligt att fylla år o femtio är ju lite speciellt.. =)... Vilken fantastiskt fin bänk du fått den är ju riktigt snygg o massa fina växter att plantera!! Ha det gott och plantera lungt.. *ler*

  SvaraRadera
 13. Blir man inspirerad när man ser bänkarna du fått, du milde vilka fantastiska bänkar.....! Va kul!
  Och så många växter, så härligt, tänk om bara några månader när dom börjar spira! Höstanemonen är ju en höjdare för mig, den hade jag velat ha, får ta mig iväg och införskaffa!
  Mukdenia, är inte det en saxifraga av något slag, tro? Men det hjälper ju inte mycket!
  Det var i alla fll helt fantastiska preseneter du fått och skönt att du inte känner dig äldre.....!
  Kram Agneta

  SvaraRadera
 14. Grattis i efterskott, jag har ju missat ditt föra inllägg.
  Vilka härliga presenter, dina bänkar var ju läckra. En massa nya perenner det ärr ju med kul..ha det gott i helgen kram Monica

  SvaraRadera
 15. Grattis i efterskott.
  Mukdenia är en lönnbräcka som får fantastiskt fin färg på bladen när hösten kommer, och det gör den ju;-)
  Trevlig helg
  Birgitta

  SvaraRadera
 16. Grattis i efterskott och vilka härliga presenter du fick! Åbo-tulpanerna har jag sett i nån katalog men beställde inget denna gång. Arno kasvi har jag också träffat han är lite vimsig men kan otroligt mycket :)
  Ha det bra
  Lotta

  SvaraRadera