lördag 6 augusti 2011

Ännu ett par nya liljor och pestosås

Nu blommar de sista två liljorna för i år. Den första är en nykomling i min trädgård. Den heter Garden Party och är ganska snygg! Ett stort minus dock, absolut ingen doft!!



Den andra heter citronella. Den har jag väl haft i tre år nu. Knappast doftar den heller, men faktum är att den är väldigt långt in i rabatten och jag kommer inte åt att kolla ifall den doftar eller inte.




Sen till Pestosåsen o brödet

I morse var jag huslig och började dagen med att baka bröd. Jag bakar egentligen allt bröd vi äter om somrarna. Mitt favoritbröd är bakat på graham och vetemjöl, med matlagningssirap,smör,mjölk, salt och anis som kryddor.
Här på väg in i ugnen!



Pestosåsen som är väldigt god på detta nybakade bröd är förstås gjord på egenodlad basilika och vitlök. Här är ingredienserna!



Men det som jag egentligen helst vill visa är min retro assistent. Och då menar jag verkligen retro på riktigt! Denna Kenwood har alltså varit min farfars köksmaskin. Den hoppade visserligen över en generation, direkt till mig. Men hur många av dagens köksmaskiner skulle hålla över två generationer????



Märkväl original liquidiser lådan finns kvar!!! Faktum är att den antagligen aldrig varit använd före i år, denna liquidiser. Jag kan inte föreställa mig att min farmor eller farfar skulle ha använt den till något! Den såg fullständigt oanvänd ut när jag packade upp den ur lådan nu i somras, när jag märkte att min stavmixer som jag alltid har gjort pestosåsen med var sönder. Däremot har jag ju använt själva kenwood vispmaskinen varje sommar sedan farfar dog någongång i början av nittiotalet. Han bakade stora satser vetebröd varje vecka tills han fyllde typ nittio. Jag hoppas jag kan låta min dotter ärva denna otroliga maskin en vacker dag ;)

Receptet på pestosåsen: 2 krukor basilika (jag plockar en stor skål med blad, det är ju inte så noga..) 50g rostade pinjenötter (rostas 10 min 170 grader i ugnen), 4 vitlöksklyftor, 100g riven parmesanost och 2 dl olivolja och krydda med malen svartpeppar och salt.

Hälsningar ifrån Ängesö!

14 kommentarer:

  1. Jättevackra liljor! Sååå gott med hemlagat bröd!Häftig att ha originallådan kvar till liquidisern:) Hoppas din Kenwood håller många år till! Tack för pestoreceptet, det ska jag testa!
    Ha det gott på Ängesö!
    Margot

    SvaraRadera
  2. Vackra liljor. Alltid hembakat...såååå gott och vilken lyx. Inte dåligt att ha originallådan kvar.
    Pestoreceptet kommer jag oxå att prova, låter gott.
    Ha en fin kväll
    Kram Susanne

    SvaraRadera
  3. Vackra Liljor och dom skall jag faktiskt utöka ;)
    Mm..så gott med hembakat och vädret är lagom för bakning.

    Härlig mojäng du har som gått i arv!

    Ha det gott! /Bea

    SvaraRadera
  4. Jag har inte bakat på länge tyvärr, brukar känna mig så nöjd då jag är i baktagen. Vilken härlig farfar du hade:)
    Kram

    SvaraRadera
  5. Vackra liljor. Måste skaffa fler liljor:-)
    Vad häftigt med maskinen.

    Kram

    SvaraRadera
  6. Liljorna är så vackra och i år hade man ju kunnat ha hur många som helst när liljebaggarna inte synts till mer än några i början av sommaren.
    Här bakades det i går också när det regnar .

    Ha det gott
    Lotta

    SvaraRadera
  7. God morgon denna regniga söndagsmorgon :) En perfekt dag för att baka bröd (inspirerad av dig) men vi skall lämna stugan idag så jag får tåla mig tills jag kommer hem.
    Din lilja ser ut som den jag har fast min doftar, men nu har den väl blommat över.
    Vad mysigt och fint du har det på din ö, det växer och frodas och roligt att du lyckas med dina gurkor - mina vill sig inte riktigt, de blommar och sätter små kart men sedan är det liksom stopp på växtfarten - mer gödsling gissar jag.
    Ha en skön söndag ♥

    SvaraRadera
  8. Olet perinyt isoisältäsi mainion keittiöpelin ja sen lisäksi tavan leipoa itse leivät.
    Pestokastike maistuu varmasti namilta vasta leivotun leivän kanssa.
    Toivottavasti kone siirtyy eräänä päivänä tyttärellesi samoin kuin leivänleipomiskulttuuri!

    SvaraRadera
  9. Vackra liljor!! Känner att jag vill ha fler sorter än jag har nu. Håller med om att man vill ha doft. Men i år har jag skaffat några riktigt mörktröda/svarta som är doftlösa. Men det gör faktiskt inget :-)))

    Åh, så gott med eget bröd.... och pesto. Mums!!!!

    Kram
    Charlotte

    SvaraRadera
  10. Vackert, vackert. Själv har jag en Stargazer som doftar fantastiskt vid entrén, den syns inte för dden står numera inne i järneken, men doften är ju underbar!

    Mimi, jag ser att du försökt lägga till dig i Zonlistan. Försök igen, men skriv in din URL adress, dvs endast: mimistradgard.blogspot.com

    Välkommen igen!
    kramrkam H.

    SvaraRadera
  11. Imponerande. Ja imponerande förstås med liljor, bröd och pesto men mest av allt imponerande med evighetsmaskinen.

    SvaraRadera
  12. Dina liljor är så vackra! Och jag kan nästa känna bröddoften... Mums!

    kram
    Sari från Puumuli

    SvaraRadera
  13. vilken duktig faffa, alltså!!
    jo, jag ser ju att de är jännä på att få flytta in, byta till nytt kök, fixa och laga det till sitt! å de e bra!
    men det som varje gång de är dit är att se den 30 åriga unga damen inte ens kasta en endaste liten blick på allt det underbara i trädgården! hon kan inte namnet på en endaste blomma, vet inget om buskar... till min stora sorg tror jag gården kommer att växa igen...
    paret hör till dessa unga 'uusavuttomat', dom kan helt enkelt ingenting praktiskt... få se hur det ska gå med ett vedeldat hus ute i skogen??
    men kanske går de riktigt bra åxå!
    susanne

    SvaraRadera
  14. ...att jag håller med dig om Garden Party, den har ett par minus. Först det där med doften, det är ju väldans viktigt tycker jag, och sen det där med höjden. Man ska ju inte behöva ligga ner för att se att dom är vackra! :-(

    SvaraRadera