fredag 12 augusti 2011

På promenad i min trädgårdJag tänkte ta er på en liten rundtur i trädgården, det är ju ett tag sedan sist. Ni ska inte titta på min gräsmatta, för den är alldeles för lång, men vad göra då det är så vått att gräsklipparen storknar efter 10 meter.

Vi startar vid altanen och växthuset som alltså byggdes mestadels i fjol, nu på våren blev altanen färdig för användning. Framför växthuset finns min "köksträdgård" innanför ett vidjestaket.Så här såg det ut i slutet av juli i köksavdelningen.Utanför vidjestaketet neråt mot sjön finns det ännu ingen rabatt. Jag har funderat på att lägga upp ytterligare ett vidjestaket och laga en annan pallkrageavdelning här!

När man sen tar sig förbi häcken som förr avslutade vår direkta gårdsplan så kommer man in i en ganska djungellik del av trädgården. på ena sidan har vi lagat en sittplats för en parksoffa. Tyvärr är parksoffan nu på ett par bilder tidigare pga. fåglarna som äter svarta bär i trädgården och sedan smutsar ner min bänk så kolossalt att jag beslöt att flytta bort den nu på sensommaren. Det är ändå inget kul att sitta i fågelbajs!!

I mitten på detta område har jag en pionrabatt med ett ginkoträd i mitten.Sen kommer vi till rosenbågen som ni kunde skönja i bakgrunden av ginkoträdet.Det var ena ingången till rosengången, och här har ni då andra ingången. Tyvärr har rosen blommat ut för i år.....
Till höger om denna port fortsätter min rabatt uppåt mot huset på detta sätt.Nerifrån sjön fotat ser det ut så här.Sen om vi viker av vid rabatten som går upp mot huset, neråt under syrenbuskarna, kommer vi in i en annan del av trädgården.Denna lilla väg leder till samma del av trädgården. Härifrån startade mitt trädgårdsintresse, med att jag gjorde en "hemlig trädgård" bakom skjulet.Denna del av trädgården har en paradrabatt som har många stora fina pioner, solhattar, dagliljor, rosenmandel, irisar mm.Närmast huset ser det ut såhär. En häck med midsommarrosor delar denna del av trädgården ifrån den delen med rosengången och ginkoträdet. Här finns körsbärsträden och nedanför dem börjar rabatten som startade vid rosenbågen. Här finns liljor, pioner, klematishäcken, och på försommaaren många sorters vallmoblommor.Framför huset har jag mest växter i kruka. Här trivs inget annat än såpnejlika, som mestadels av året ser hemsk ut, men som den veckan den blommar doftar så underbart gott att jag inte vill gräva bort den. Dessutom så skulle där bara trivas bergsväxter, och det är inte riktigt min grej.
Bakom huset har jag sedan ännu en rabatt med murgröna, vildvin, spirstånds, hortensia, funkia och daggkåpa.Just nu håller vi på att bygga ett utekök i anslutning till växthusaltanen.Utsikten ifrån uteköket är denna.Och mera uppåt mot skogen ifrån växthuset finns denna fina vy, som jag skall börja greja med som nästa. Här vill jag ha mera buskar och fina träd. Vi får se vad jag hittar på. Denna del fortsätter sedan bakom berget mot en ny del av vår tomt. Vi köpte grannens tomt och hus, så nu vill jag förena vår trädgård, genom att börja bygga vidare hitåt, så det blir en "autostrada" med trädgård som man går igenom för att nå husen som våra barn huserar i nu.

Med denna fjäril som sitter på jätteverbenan framför jättekungsljuset i rabatten bakom växthuset önskar jag er en trevlig kväll härifrån Ängesö!10 kommentarer:

 1. Tackar så mycket för rundvandringen. Så otroligt mysigt ....Växthuset med altan ser så jätte fint ut och uteköket kommer ju att bli kanon.

  Kram

  SvaraRadera
 2. Du har en fantastisk trädgård, eller mer botanisk trädgård med så mycket fint i och dessutom en massa olika avdelningar och med vattnet i bakgrunden. Jag blir inte lite avundsjuk, jag! Och huset är ju så fint så det liknar ingen sort. Lyckliga du!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 3. Tack för titten och önskar dig en bra fortsättning på helgen. Anita

  SvaraRadera
 4. Tack för en rundvandring som verkligen gör en mer än lite avis.... Det är ju rena paradiset, och du gör det bara bättre för varje år.
  Din fjärilsbuske kommer väl igen, hoppas du hittar odjuren som tar kål på den??
  Kram Ninne

  SvaraRadera
 5. Glömde, Robinian går enligt skrifterna i zon I-II, men vi bor i zon III och det går ju uppenbarligen bra! Lycka till!
  Agnetakram

  SvaraRadera
 6. Vilken trädgård du har...så fin. Ditt växthus blev jätte bra och fint med den gröna färgen...jag kommer ihåg vilket arbete du lade ner på det, ett arbete som gav ett otroligt fint resultat.

  Ha en bra dag
  Kram Susanne

  SvaraRadera
 7. Vilken trädgård du/ni har!
  Tack för titten.
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 8. Fantastiskt vilket härligt paradis du har på din ö! Växthuset är så fint och så härligt det blir med ett utekök! Din trädgård är rena drömmen, stor, lummig, vacker och ligger vid sjön:).....återstår inte mycket mer att önska!
  Ha en skön helg!
  Margot

  SvaraRadera
 9. Så fantastiskt vackert, rena idyllen! Sånt som man bara drömmer om!! Också vattnet som gör att allt får en speciell känsla!!!

  SvaraRadera
 10. Wow, vilken trädgård och vilka utvecklingsmöjligheter. Avis blir jag som har bara ca 280 m2.
  Kram

  SvaraRadera