onsdag 10 augusti 2011

Klematisar


Klematisen `piilu` klänger tillsammans med rosenvialen uppför min rosenbåge. Jag försöker få rosenbågarna frodigare.Gladys picard tränger sig igenom mitt vidjestaket och blommar på utsidan.Star of India har jag på två ställen i trädgården. Denna växer uppför en annän rosenbåge än piilu.Multiblue är en av mina favoriter, jag tycker om rufset som växer till sig i mitten av blomman.Ville de lyon är nästan den som blommar mest. Den klättrar i mitt körsbärsträd, väldigt många gånger har jag blivit besviken då stormen brukar slita av rankorna, men inte i år. Vi har egentligen inte haft stormar denna sommar.

Under Ville de Lyon ser ni lite blomning av polish spirit.

Och detta torde vara Warszawska nike. Varför den på bilden ser mera blå än lila ut förstår jag inte.Därute regnar det så att regnmätaren säkert blir full igen. Och förstås båtarna som jag får ösa för hand eftersom den lilla elektriska pumpen är sönder :(

En sak som inte har med klematisar att göra undrar jag över. Jag har en gul buskpion. Paeonia lutea var Ludlowii. Hur stor skall den bli innan den börjar blomma? Min är nu över en och en halv meter hög och kanske en fyra år gammal. Har någon av er haft denna sort och vad vill den ha för att blomma. Min står i sandig jord ganska soligt. Brevid den ser ni mina tigerliljor.Hälsningar ifrån ett regnigt Ängesö!

9 kommentarer:

 1. Oj, så många vackra klematis!! Multiblue försökte jag med, men den dog! Blir lite avundsjuk på alla som lyckas med klematis ;-( Varför din pion inte vill blomma, vet jag inte, men att vissa kameror har problem med att återge blått, det känner jag igen!! ;-)

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 2. Hej Mimi!
  Ja, man blir mer än lite avis på den mångfald av klättrare du har. På min sk-tjord funkar de inte alls, eller jo de funkar om man hela tiden byter ut jorden och gräver upp dem, men det kan jag inte hålla på med. Jag får ha dem i kruka som allt annat:-)

  Kul att du hittade en zon (som jag också tror är rätt) Glöm inte att länka tillbaks bara! Antingen i marginalen eller i ett inlägg, tack!

  kramkram Hillevi

  SvaraRadera
 3. Vad många fina klematisar du har. Hoppas min multi blue blir så där " rufsig " nästa år.

  Kram

  SvaraRadera
 4. Vilken blomster färgring du måste ha ute på Ängesö. Fina klematisar har du,den sist nämnda känner jag igen:-)
  Ha det gott
  Kram Susanne

  SvaraRadera
 5. ...jag måste nog skaffa mig en klematis Multi Blue. Har varit inne på det tidigare, men det har inte blivit av konstigt nog.
  Men jag återkommer till det du skrev tikdigare om liljan Garden Party, att den inte doftade. Var ute nyss och rensade under rosenspaljén där den växer och på flera meters håll kände jag en otroligt härlig doft, det var Garden Partys! Något måste vara fel på din!!

  SvaraRadera
 6. Jag säger då det vilka vackra clematisar du har om dom ville trivas här med mig också men icke. Dom klockliknande clematisarna som är småblommiga dom trivs hos mig och alpin men man skulle ju vilja ha dina fina också här men vintern är besvärlig åt dom.
  Kram Lotta

  SvaraRadera
 7. jo, mimi, vi har försökt täcka alla kryphål, nu är köpebrevet undertäcknat och vi får bara hoppas på det bästa!

  SvaraRadera
 8. tänkte ju nog ännu skriva att dina klematisar är för underbara!
  du har en sån mångfald av perenner på din ö!!
  susanne

  SvaraRadera
 9. Så vackra klematisar du har, underbara! Men hela din trädgård är underbar!
  Agneta kram

  SvaraRadera