måndag 23 augusti 2010

Snöbollar i augusti....

Varför dillar jag om snöbollar i augusti, nå förstås för att rosen Boulle de Neige blommar. Trevligt med en ros som blommar lite senare än de andra. Jag vet inte om det beror på dålig skötsel eller på att den faktiskt skall blomma nu.En annan som blommar nu är denna rugosa. Kommer inte ihåg vad det var för sort, men svartfläckssjukan har den haft i sommar. Nu verkar den må bättre, för de nya bladen som kommit är inte angripna. Jag tycker det är lite jobbigt med sjukdomar hos rosor, så jag är nog tvungen att börja välja dem lite efter motståndskraft mot sjukdomar.Afrikas blå lilja blommar med sådant överflöd i krukan på trappan. Tyvärr kom det ett störtregn, så stänglarna blev väldigt tunga och blev lite böjda. Men av gick de inte, så ganska sega stjälkar tycks den ha. Denna lilja har jag också på friland och där blommar den också fint. Den klarade av att övervintra direkt i rabatten, så i höst skall jag även gräva ner detta exemplar i trädgården. För er som har en källare där det är mörkt och inte blir minusgrader, så rekommenderar jag varmt denna växt. Den övervintrar alltid och sätter snällt igång att växa på våren då man plockar fram den ur sitt ide. Den växer i omfång ifrån år till år! Finns också som vit. Agapanthus tror jag det latinska namnet är.Sist men inte minst ska jag visa klematisen John Paul II som första året slingrar på mitt videstaket. Stora vackra blommor har den!Hej och jag återkommer på veckoslutet!

17 kommentarer:

 1. Ah, flera favoriter på en gång! Rosen är fantastisk, och liljan är ju jättefin, fast jag inte är så förtjust i blått ;-) Personligen tycker jag att Klematisar är mycket speciella växter, så enkla och så vackra!

  SvaraRadera
 2. Vilka tjujsiga växter du visar och vad härligt det är att det fortfarande är sommar hos en del av oss!

  SvaraRadera
 3. Vilken fantastiskt vacker ros med lite melerad i färgen - helt ljuvlig!
  Oj, så fort en sommar rinner iväg och nu är jag laddad för bygga upp nya rabatter, pssst...jag som inte skulle utvidga en cm till ...fniss.
  Nej, nu får jag ta mig ut och dra på stövlarna innan regnet kommer!
  Må gott! /Bea

  SvaraRadera
 4. Vackra växter och speciellt den första rosen. Jätte snygg.John Paul är snygg också. Är den helt vit eller skiftar den något i nån annan färg. kram

  SvaraRadera
 5. Äsch vad jag blir avis på såna som får afrikas blå lilja att blomma jag slängde min på tippen i höstas :) blev så led på den när den inte ville alls.
  Fin ros du har verkligen bra klimat där nere hos dig.
  Ha det bra
  Lotta

  SvaraRadera
 6. Vad helt underbar den översta rosen ser ut..... Såå fint med de rosa inslagen..... Den gillade jag.... Agapantus är fina... har vita, som precis som du rekommenderar, får övervintra i en mörk källare där det inte blir minusgrader.... Tyvärr tycker jag det är svårt att få den att blomma rikligt. Tror jag gödslar för lite. Ska bättra mig till nästa år. Din blåa ser exemplarisk ut!!!!

  Kram Charlotte

  SvaraRadera
 7. Vad vacker klematisen John Paul II är!
  Min Afrikas blå lilja fick bara en stängel, ser fram emot när den får lika många stänglar som din :)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 8. Vilka fina färer på rosen...det är väl bra att ha nån som blommar senare också ;)

  SvaraRadera
 9. Afrikas blå lilja har blommat bra här också. Mina stora plator åker in i källaren men jag har en liten som jag tror jag skall plantera på landet. Kanske kan den klara att växa på friland.
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 10. Härliga rosor! Jag tycker jag så lätt får svartfläck på mina rosor, så jag försöker alltid gå på friska sorter nuförtiden, men det begränsar ju urvalet tyvärr....

  SvaraRadera
 11. Ranskalainen lumipalloruususi on käsittämättömän kaunis. Hienoa, että se kukkii vasta nyt, kun useat muut ovat jo lopettaneet kukintansa.

  Afrikan sinililja kukkii todella runsaasti. Olet uskaltanut talvettaa sen kukkapenkissä. Sain omani tänä keväänä ja ajattelin varmuuden vuoksi ottaa sisätiloihin. En halua ottaa riskejä sen suhteen, koska olen siihen niin ihastunut.

  Mimi, käy kurkistamassa blogiani. Siellä odottaa sinulle yllätys!

  SvaraRadera
 12. Jättevacker snöboll. Africas lilja...så fin. Hade en Af.lilja fast vit, av någon anledning fick jag för mig att den inte överlevt vintern så jag ställde ut den i kylan för att kasta, glömde bort att den såg så där eländig ut först på våren, nu är den ett minne blott.

  SvaraRadera
 13. I like your snöboll!!!!! Fantastiskt vacker!!!
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 14. Din "snöbolls" ros är fantastiskt vacker, den måste jag kolla upp! Min Africa lilja vill ingenting......blir bara en massa blad av det hela, synd för den är riktigt fin!
  Klematisen ser jättefin ut, första gången jag ser den! Vilken zon har du därute på Ängesö egentligen??
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 15. Vilken fantastiskt fin ros. Vit/rosa underbart fin.
  Jag tycker att en del rosor är lite svåra så jag har de som är ganska tåliga.
  Riktigt fin blomma på clematisen det finns ju så otroligt många sorter och alla vill jag ju ha.

  Du verkar ha ett medelhavsklimat hos dig som får Afrikas blå lilja att övervintra på friland otroligt.

  Ha en fin fortsättning på veckan.

  Kramen/Gunilla

  SvaraRadera
 16. Vad vackra bilder du visar. Afrikas blå lilja är en skönhet som jag skall försöka få in i min trädgård. Men den är så fasligt dyr här hos mig...
  Men nästa gång jag blir rik så...
  Ha en jätte fin helg. Blir jätte glad för dina kommentarer/Gela

  SvaraRadera