onsdag 11 augusti 2010

Fjärilsjakt

Idag fick jag syn på en Sorgmantel. Det blev ren fjärilsjakt. Maken till snabbtflygande och lättskrämd fjäril får man söka efter. Läste i min insektsbok att Sorgmanteln inte är intresserad av blommor, utan mera av typ jäst frukt. Bilden är inte speciellt bra, men det var det bästa jag har att komma med! Den satte sig i ett kommande trädgårdsland, som jag grävt upp färdigt inför höstens plantskolerea.Den gula liljan Yellow Star har börjat blomma. Roligt att liljorna kommer lite olika tid på sommaren. Mina vita liljor är redan utblommade!Sen har mina klematisar blommat. Denna har varit flitigast. Polish Spirit heter den.
Ville de Lyon klättrar uppe i körsbärsträdet.Man borde förmodligen beskära den på våren så att den skulle blomma lite lägre ner. Det där med beskärning brukar aldrig bli av för mig!

Hälsningar ifrån Ängesö!

14 kommentarer:

 1. Fjärilar är svåra att fota känner igen det där med att springa omkring som en tosig i trädgården..
  Vacker var den sorgmanteln, fin bild.

  SvaraRadera
 2. Sorgmanteln är väldigt sällsynt i mina trakter. Men i våras svepte en förbi utan den minsta tanke på att vilja bli förevigad! Sorgligt!!!
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 3. Vilken bra bild du tagit, mina fjärilsbilder blev bara nått suddigt brunt på rosa blomma. Inte så kul!

  SvaraRadera
 4. Kul att fånga en ovanlig på bild...Tror inte jag stt en Sorgmantel i verkligheten ens ;)

  SvaraRadera
 5. Wow, så snygg fjäril! Har aldrig sett en på riktigt. Måste sett kul ut när du jagade den;-)
  Clematis är ju så fint. Mina är ju inte riktigt så fina som de brukar eftersom Nitza gick lite hårt åt dom i våras. Några har klarat hennes "beskärning" bra andra är lite klena. De får väl komma igen till nästa år!
  /Anette

  SvaraRadera
 6. Härligt med sensommarblomning!

  Jag är så glad för mina syrenbuddlejor blommar ljuvligt och fjärilarna har blivit stammisar.

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 7. Vilken vacker fjäril!! Tror inte jag sett någon sådan förut.....Kan se dig framför mig jagandes efter den för en bild... :-) Fjärilar vill man verkligen ha massor av i sin trädgård..... Men det har man ju inte (inte jag iallafall).

  Vilka fina liljor du har.... å klematisarna... måste bara skaffa fler... av båda :-) På nåt vis har jag inte hittat så många bra ställen för klematis hos mig... Men nu ska jag tänka kreativt.... för att hitta dessa bra ställen...

  Kram
  Charlotte

  SvaraRadera
 8. Vilken vacker fjäril, tror inte jag sett den tidigare! Liljan är jätteläcker! Mina liljor har blommat på väldigt olika tider också och det är kul så man kan njuta av dom under längre tid! Härligt med klematisblomning!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 9. Nu har vi fått lite fjärilar hos oss också. Välkomna besökare.
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 10. Suruvaippa kuvassa. Molemmillla kielillä sama merkitys. Mitähän siinä on niin surullista? Perhonen on kaunis.
  Ihanan häikäisevän keltainen lilja. Todella kauniin värinen.
  Ja klematiksesi kukkivat komeasti!

  SvaraRadera
 11. Kul när man lyckas fånga fjärilar på bild, tyvärr är jag dålig på vad de heter. Härlig sensommar blomning.

  SvaraRadera
 12. OH! va avis jag blev på din sorgmantel. Har haft en en gång i uterummet men fick aldrig nån bra bild.Vilken härlig gul färg på liljan. Det där med beskärning på clematis är man nog alltid lite för försiktig. Ha de gott. Anita

  SvaraRadera
 13. Hej Mimi
  Vad kul att få veta namnet på fjärilen. Igår satt en sådan fjäril på fönsterkarmen i personalrumsfönstret. Vi kunde studera den riktigt nära från insidan. Jättevacker! Bra gjort att få den på bild :)
  Vad snygg Ville de Lyon är, den gillade jag !
  Ha det gott / Stina

  SvaraRadera