fredag 13 augusti 2010

Ännu är det sommar!

Vi har det underbart varmt och soligt, all höstkänsla är långt borta! Ändå vet jag att jobbet börjar på måndag. Det är samma sak varje sensommar, jag får panik och tänker på allt som blev ogjort. Vilket i sin tur betyder att jag blir ganska hyperaktiv. I och för sig bra, för nu har jag fått städat våra två ute lider, och det är nog nåt att bita i vet ni! De är stora och innehåller allt mellan himmel och jord. Problemet är att när man bor på en ö, så är det besvärligt att frakta bort saker, så man lägger helt sonika in det i lidret, för att i alla fall slippa se på eländet, och till slut ryms man inte in dit själv!
Annat som jag fått gjort är att pelargonerna som har skrikit efter ny jord redan i juni, nu äntligen blev omplanterade. De har allihopa flyttat in i växthuset, så jag hoppas att jag får en vacker pelargonhöst, med stora frodiga plantor att se på!

Här är den som jag tycker är absolut vackrast. Apple blossom tror jag att namnet var!Lejongapsrankan, frösådd våren 2009 övervintrade också, vilket jag blev glad över, den såg liten och eländig ut, men man ska inte ge upp, för nu frodas den och trivs i växthuset! Gör långa rankor längs med golvet!På tal om växthuset så måste jag visa de små gulliga järnstolarna som jag köpte i vintras i en köp-och säljaffär. Jag klädde om dem för en vecka sedan. Jag tycker speciellt om den lilla öglan som binder ihop undertill!Fuchsior med smala pipor tycker jag är härliga! Denna blev glad över sin nya växtplats i växthuset och började äntligen blomma. Bladverket härligt mörkt!Den här bilden tycker jag är så kul, den ljuger helt och hållet! Vårt hus som syns på bilden ligger inte alls där, utan det är en spegling i glaset, däremot finns berget och stenhögen på riktigt på den sidan av växthuset. Jag blev lite förtjust då jag lade märke till vad som hade hänt utan min vetskap när jag fotograferade bilden.
I förgrunden Solanum Jasminoides som är inne på sitt tredje år, jag brukar övervintra den i källaren tillsammans med fuchsiorna m.fl. och i bakgrunden en liten god chiliplanta som jag köpte för en vecka sedan på Åbo torg, för att ens ha en grönsak i växthuset!Sensommaren bjuder på så mycket härliga fjärilar, så lite bilder får ni stå ut med! För mig blev det en glad överrraskning att Rosenstaven tydligen hör till fjärilsväxterna! Fjärilarna älskar den lika mycket som solhattarna, buddlejorna och fackelblomstret. Härligt! Här är ett möte mellan två arter.Också tagetesen är populär!På tal om tagetesen så har jag en formlig skog, eller rättare sagt två skogar av tagetes. Den som jag nu skall visa är nere vid växthusträdgården. Se så vackert tagetesen har särat på sig. Den röda Linné-sorten har lagt sig ner och Jolly jester blev kvar stående i rabatten. Defacto har jag inte planterat dem såhär på flit utan det har hänt så att säga mera av sig själv!Sen måste jag visa ett typiskt Mimi-fenomen! Visserligen så förekommer det redan på föregående bild, utan att riktigt synas. Jag är en hejare på att plantera saker helt fel. Bakom all tagetesen finns ett antal små klematisplantor, som levt ett mörkt liv i skymundan, också ett antal peace- och queenelisabeth rosor finns mitt i denna tagetsskog! Och på följande bild ser ni mitt stackars tulpanträd, som i och för sig verkar trivas rätt så bra, dessutom ser ni en blommande klematis, en klätterros, american pillar (som i och för sig hann blomma innan allt det andra vuxit sig till en djungel! Och Humlen som kraftigt snör in allt den kommer åt. Det här är så typiskt mig. En stor snårskog var allt är huller om buller. Detta är alltså vänstra sidan av rabatten med tagetesen, så jolly jester är ju med och trängs!Ha ett härligt veckoslut! Hälsningar ifrån Ängesö.

10 kommentarer:

 1. Underbara bilder,nästa år ska jag så blommor som passar våra fjärilar. Är tråkigt att dom blir allt färre,får försöka hjälpa till att locka dom tillbaka.

  SvaraRadera
 2. Du har rätt om Pelargonen, det är en av dom finaste! Din Tagetes-skog ser inte alls ut som en Tagetes-tant-plantering, som jag oftast tycker att de gör ;-) Din är riktigt fin! Ha en underbar helg i hettan :-)

  SvaraRadera
 3. Ha, ha! Som finska må du väl veta vad en finsk gunga är? ;)
  Min svärmor som är från Finland har en, som hon kallar då kallar finsk gunga, sådan här med säten som man sitter mitt emot varandra i. Hm, svårt att förklara bättre.

  Ha en fin helg! /Åsa

  SvaraRadera
 4. Var övervintrade du lejongapsrankan? Inomhus eller i växthuset? För ute i rabatten klarar dom sig inte under vintern!Jag har några plantor i rabatten men inte vågar jag tro på att klara dem över vintern...eller!!
  Järnstolen var jättefin, ett riktigt fynd!
  Bilden med huset var häftigt!
  Ha en härlig helg i värmen!

  SvaraRadera
 5. Hörliga bilder - jag gillar när det är riktigt frodigt i rabatterna!
  Den där lejongapsrankan var söt, har aldrig sett den förut. (Kan förmodligen bero på att jag inte sår något.)
  Du hade helt rätt när det gällde razzmatazz hos mig, däremot så hete dom två gula något helt annat. Men.....jag skulle ju naturligtvis ha skrivit in namnen på allihop direkt - men det är åtgärdat nu!

  SvaraRadera
 6. Glömde att säga att järnstolen var vidunderligt tjusig! Det är såna fynd jag hoppas på i morgon när vi ska till Visby och en jätteloppis!!

  SvaraRadera
 7. Fin blomning hos dig i sensommartid. Håller med, stolen är helt underbar, så snygg.

  SvaraRadera
 8. Jaa, det är sommar fortfarande.... Såå mycket vackert du visar... å fina fjärlilar... Tack förresten för hjälpen med namnet på 'min' fjäril! Blir lite nyfiken på hur du gör när du övervintrar Legongapsrankan... Har två såna plantor som jag köpt... Skulle ju vara roligt att prova på att få den att överleva...

  Härligt med lite djungleväxtlighet!

  Pallen var ursnygg!
  Kram Charlotte

  SvaraRadera
 9. Ser härligt och frodigt ut! ha en skön helg! /Sophia

  SvaraRadera