fredag 29 juni 2012

Konstigt år!

Så här ymnig blomning har jag aldrig haft i min trädgård. Det kalla vädret gör att blommorna blommar lääännngggeee, vilket ju är jättetrevligt. Vallmona brukar hålla ett par dagar och sedan är det goodbye, men i år har de blommat i långt över en vecka. Jag har full vallmoblomning ännu, och bondpionen som brukar vara nummer ett i juni håller på för fullt. Brustna hjärtana blommar ännu och framför allt det stora magnoliaträdet. Den sista blomman har slagit ut på en av de lägre grenarna!
Här är nu Copper kettle som fullt utslagen!
White wings har också börjat blomma!
Brandliljan blommar förstås, men den första liljan ifrån höstens lökar blommar också.
Irisarna både de blåa och de gula blommar.
Där i bakgrunden var brandliljan. Höga och fina i år. Vallmona får än en gång komma med.
När sen ännu många rosenbuskar blommar så blir det ganska överdådigt. Ok det är kallt, men som trädgårdsentusiast så kan jag ändå inte klaga! Hälsningar ifrån Ängesö!

tisdag 26 juni 2012

Små lyktor!

Detta blir ett inlägg om mina aklejor framför allt. Utan att ens försöka har jag lyckats smala på mig ett antal av dem också. Naturligtvis har jag mest av de här traditionella vita, rosa o blå aklejorna. De växer lite här och var omkring i rabatterna. Min absoluta favorit är guldaklejan. Maken till flitig blommare får man leta efter! Little lanterns har jag faktiskt frösått. Det tog ett antal år innan hon kom igång. Men sådant tycker jag ju alltid är roligt. Alltså att man har startar själv riktigt ifrån början. Black Barlow tror jag att jag också frösådde. Jag minns faktiskt inte riktigt säkert. Och denna vännen kom hem ifrån en mässa i tron att hon var en vallmo. Sen har jag ytterligare en blå-vit låg akleja, men den har blommat ut och jag hittade inte någon bild på den heller. Igår fick ni se Pionen Copperkettles knopp, idag var den halvt utslagen. Såhär vacker färg är den. Ytterligare en helt utslagen bild får ni i morgon. Och som sista grej blir det denna Iris Germanica som faktiskt går fint i färg med ovanstående pion. Och i rabatten har de faktiskt också hamnat brevid varandra :) Hälsningar ifrån Ängesö!

måndag 25 juni 2012

Vallmodag

Nu blommar de flesta sorters vallmon. Tyvärr kan man väl säga, för det stormar och inte nog med det, just kommer det att börja regna också. Himlen är mörkgrå!! Här var en kavalkad av olika sorter. Den sista fransiga lever inne i växthuset, den har själv flyttat in dit brevid vinrankan o tomaterna. Igår var den mycket praktfull, men ack så fort det går idag var det mest ett minne blott som jag fotade. Gingko-trädet är nog inne på sin tredje säsong. Jag måste säga att det händer då inte speciellt mycket med det. Borde jag gödsla det på något sätt, vad tycker ni?? Ännu en bild på buskpionen kommer det nog, jag är stormförtjust i den! Pionen Copperkettle börjar få fina knoppar redan. Den är en härlig rostorange färg. Denna lilla bergspion blommar inne i djungeln. Och mina bondpioner ifrån ödetomten är just nu som vackrast. Det finns blommor lite här och där. Då jag flyttade dem hem till mig så delade jag dem i verkligen många delar. Vanligtvis har de för länge sedan blommat ut, men i år är allting verkligen sent här! Det har varit så regningt och kallt! Hälksningar ifrån Ängesö!

fredag 22 juni 2012

Midsommarblomning

Ingen midsommar utan midsommarrosen. I år inföll blomningen perfekt. Detta är rosen som i Sverige går under benämningen Finlands vita ros. Höjdpunkten denna midsommar är i alla fall buskpionens första blomning. Gud så vacker den är!! Paeonia rockii vit enligt etiketten, slog till och blev ljusrosa. Härlig och jag skulle inte byta den mot en vit heller. Saken är den att de vita var på erbjudande, så därför tog jag en vit :):) Sedan en annan första gångens blomning. Paeonia villosa, anemonpion. Ganska låg till växten och planterad tyvärr lite långt in i rabatten. Spindelliljan som väl mest används som krukväxt kom hem med ifrån trädgårdsmässan i Åbo. Helt trevligt att ha några sådana i pallkragen. Ha en skön midsommar!! Vädret idag var helt härligt och vi har njutit av en god grillmiddag, midsommarkaka och sist av allt midsommarbastu. Hälsningar ifrån Ängesö!!

fredag 15 juni 2012

Hej igen! Nu har jag äntligen kommit så långt att jag lyckas börja blogga igen. Här har hänt en massa saker som gjort att trädgårdssommaren inte riktigt har kommit igång, men nu ska det väl rådas bot på det :)! Den främsta orsaken är väl det här: Ja detta är alltså Olga, vår storpudelvalp som nu är fyra månader gammal. Hon ser till att hålla oss igång ifrån morgon till kväll. Kvar i bilden finns även Sabrina-schäfern som tyvärr har så dåliga bakben att hon har lite svårt att röra sig och till på köpet är blind. Min ögonsten har nu fått en valp att uppfostra och på hösten då vi flyttar till stan får hon somna in efter en härlig sommar. Hon är superbra med Olga och tycker jättebra om henne. Även vår peppriga healer Gaudi finns här, men han tycker Olga är besvärlig, förutom då han själv är sugen att leka med henne. I trädgården har jag försökt rensa ogräs, men inte riktigt kommit igenom allt för andra gången. Glädjande nog så har jag massvis med pionknoppar och liljorna ser ut att bli fina. Som första bild ifrån trädgården i år vill jag visa upp sidenpionen wittmaniana som verkligen är läcker. Jag har haft den i tre år och det är nu första gången som fröken behagar visa upp sina behag! Sen kommer nog en annan stolthet. Min lilla magnoliabuske som faktiskt inte är så stor ännu blommar fint med riktigt många blommor! Hittills har det kommit ett par blommor per år, men nu finns det nog minst tio på den lilla busken. Vilken sort detta är minns jag faktiskt inte. Ännu måste jag berätta att jag nu äntligen lyckades få blå nunneört till trädgården. Jag grävde upp denna planta i Kimito i fjol och nu tidigt på våren blommade den. Det här är ju förstås ancient history, men jag är så nöjd över den att den ändå fick komma med!! Hoppas ni alla har det bra och hälsningar ifrån Ängesö!!