fredag 8 oktober 2010

Oktober på Ängesö

Härligt att vara här igen. Denna gång har jag lite liljor som jag skall plantera med mig. Beställningen som jag trodde hade kommit bort kom nu äntligen. Jag har satsat lite på roliga liljor invid växthuset. Dem visar jag nog först när de blommar i nästa sommar.
Nu till dagens bilder ifrån trädgården. Jag måste säga att jag är lite stolt över min inhägnade trädgård. Den blommar på så man inte tror det kan vara möjligt. Här är lite bilder ifrån den!Dahliorna är underbara ännu! Min absoluta favorit i år är nog denna painted lady!Dahliorna blommar på som tokiga!
Rosorna är inte så dumma de heller. Ritausma har varit en sådan härlig ros, att jag tror jag skall investera i ett par till! Friska och blommar om och om igen!Den nya rabatten som jag planterade full för två veckor sedan, ser nu ut så här! Bland de perenner som då planterades fanns pionen Kopper kettle! En riktig goding. Jag hoppas den ska trivas och blommar snart. Några primulor, blå backsippa, iris germanica, kungsbräken, sköldpaddsört, lundsalvia, tiarella, Geranium Rosemoor och några tulpaner, denna gång planterade i lökkorgar, så man får bort dem från rabatten och kan fylla på med sommarblommor i stället!

Brevid växthuset till höger grävde jag ner min Afrikas blå lilja! Dit skall den vita grävas ner brevid i morgon! Jag har ju konstaterat att de t.o.m utan täckning klarade förra vintern. Och nu har jag faktiskt tänkt försöka komma ihåg att täcka dem!Jag vet att en del av er skyr ölandstokar, men jag tycker de piggar upp på hösten. Den rosa tycker jag bäst om.I Juli hittade jag en kass med rötter som jag totalt glömt bort. Just då jag skulle kasta dem på komposten, såg jag ett par små gröna skott, så ner åkte de i krukor som de rymdes i, och tur var väl det för nu blommar min gula kalla. De är räddade till nästa år, då jag planerar att inte glömma bort dem :)Den gula klematisen tanguitica är helt galen, den blommar för fullt pånytt.Queen Elisabeth blev glad av att flytta till den nya rabatten!Hur jag skall få den dubbla höstanemonen som inköptes på Sofiero att överleva vintern trots att den höstplanterades, vet jag inte, men täckas in skall den åtminstone ordentligt!I morgon ska jag gräva och greja igen, jag hoppas innerligt att vädrets makter står mig bi! Hälsningar ifrån Ängesö!

11 kommentarer:

 1. Men vad otoligt mycket fint du har som blommar än. Jätte fint har du...Måste var enormt härligt att komma ut till ön .Kramar

  SvaraRadera
 2. Men ojoj så mycket som fortfarande blommar hos dig! Painted Lady Dahlian är ju superläcker, så vacker! Mina dahlior har gett upp för i år! Jag hade ingen aning om att Afrikas Blå Lilja klarar att övervintra ute!! Kanske jag ska testa att plantera ut min som inte velat blomma i sommar, finns ju inget att förlora!
  Din höstanemon är bedårande vacker! Du måste ha en bra zon ute på ön!!
  Ha en trevlig helg!
  Kram Margot

  SvaraRadera
 3. åh...vad det blommar fint hos dig ännu! Lite avundsjuk blir jag allt ;)frosten tog alla mina Dahlior i början på september :(
  Tur att jag kan njuta av dina fina bilder :)
  Ha en fin helg /Stina

  SvaraRadera
 4. Imponerande blomning! Är du säker på att det är oktober på Ängesö;-D
  Den rosa ölandstoken är riktigt söt, annars är jag väl ingen älskare av ölandstok. Jag tror jag är lite skadad av min barndom när alla hade häckar av ölandstok:-)
  Dahlior ska jag ha nästa år. Jag har saknar dom i år. /Anette

  SvaraRadera
 5. Oj som det blommar hos dig....Apropå ölandstok så såg jag en orange ölandstok idag...eller rättare sagt en mindre häck av den. Ganska fint faktiskt....Det mesta kan vara riktigt fint...det beror ofta på sammanhanget om det är riktigt lyckat eller inte. Och så tack och lov är ju smaken som baken......;))))

  SvaraRadera
 6. Du har nog ett gynsamt klimat där på ängsö här är det full höst i trädgården och jag skulle få börjar kratta löv...usch! Sen blir man ju avis på dig som kan övervintra afrikas blå lilja i trädgården..hmrf...jag slängde min i fjol för inte ville den blomma.
  Ha en skön helg
  Lotta

  SvaraRadera
 7. Åh vad vacker hon var; alltså Painted lady!
  Agapanthus -Afrikas blå lilja - fick jag av en väninna sent förra hösten för att pålantgera ut i en ravbatt i vår. Men jag kunde inte härbergera den någonstans så en annan väninna här med stall hade den över vintern.
  Sen delade vi den i två bitar och min satt jag i en kruka. Vilket tydligen inte alls var bra, den växte inte ens en gång. Jag tror att jag nästan vattnade ihäl den.
  Så i augusti planterade jag ut den i en av pallkragslådorna och nu har den åtminstone växt lite grann. Får se om den överlever vintern!

  SvaraRadera
 8. Vilket paradis du har på Ängesö!
  Ja, 'Ritausma' är en toppenros men väldigt taggig, men man behöver väl inte krama den...
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 9. Dahlior är tacksamma, särskilt på höstkanten. Men du har ju så mycket annat som blommar också!! Särskilt fästes min uppmärksamhet på tagetesen 'Jolly Jester', vilka drivor!!!! Min har inte alls gått bra, det är första året jag har den, så jag vet inte vad som är fel. Den har visserligen vuxit, men väldigt få blommor, och de som har kommit har i regel haft en konstig teckning, men några blommor har blivit som de ska.
  Att övervintra agaphantusen, är inte det lite väl våghalsigt??
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 10. Vilken fin blomsterprakt det råder på Ängsö fortfarande. Den gula klematisen tycker jag är så fin så nästa år blir det en sådan.
  Ha en fin lördagkväll

  SvaraRadera