lördag 9 oktober 2010

Lite pelargoner

Pelargonerna är ännu i växthuset. Jag antar att jag så småningom är tvungen att bära in dem till vinterförvaringen i mammas kök. De blev ju aldrig riktigt stora i år, eftersom växthuset blev färdigt såpass sent. Men när de väl kom in i växthuset började de i alla fall att blomma snällt.
Rosebud Tina vill jag minnas att denna heter. Jag tycker om den klarröda färgen i kombination med hur blomman ser ut!Lotus är minsann inte stor, men kanske hon växer till sig nästa år ifall den överlever vintern.Mårbacka tulpanpelargon!Gammalsvensk dubbel, i vitt.
Skulle denna kunna heta Frank Malone, jag vill minnas det....Appleblossom, har varit blomvilligast, men den har nog även den största krukan!Mårbacka dubbel rosa. Alltid vacker!Äntligen fick jag en fjuttig blomma på den vita lejongapsrankan. Den har inte varit av samma kaliber som den cerisefärgade.Detta är vad som just nu ser ganska trevligt ut inne i växthuset. Tror jag måste tömma det i morgon. Och andra sidan ifall jag stänger dörren så månne det inte tål ett par minusgrader ute, trots att jag inte har uppvärmning. Då kunde det vänta till nästa veckoslut.

Idag var det riktigt fantastiskt trädgårdsväder, och jag har förstorat rabatter och planterat alla liljelökar, förutom att jag planterat ut växter ur krukor som jag tänkt skall klara vintern ute. Många av er förundrade sig över att Afrikas blå lilja klarar sig utomhus under vintern, men det är faktiskt så att jag läste vid två olika tillfällen i AOT om att någon i stockholmstrakten prövat och att det lyckats för honom år efter år, så därför prövade jag i fjol och det lyckades faktiskt fint. Så jag rekommenderar er som bor i lämplig zon att försöka, för visst mår ju växter bättre på friland än i trånga krukor.
Hälsningar ifrån Ängesö!

14 kommentarer:

 1. Vilka vackra pellisar du har och sååå många olika sköna färger!
  Ja, nu är det nog dags att ta in det som räddas skall från snö och kyla, för det lovas vinter med snö nästa vecka hos mig :(
  Jasså, Afrikas blå lilja skulle klara vintern ute, kanske inte hos mig, så den får stå i garaget som tidigare år för säkerhets skull.
  Ha det gott!/ Bea

  SvaraRadera
 2. Va´jätte många vackra pelargoner du har. Ååå vad jag längtar till nästa säsong. Kram

  SvaraRadera
 3. Finfina pelargoner:) Jo, en vän till mig har sin agapanthus ute året runt här i Hudiksvall, 300 km norr om Stockholm.
  Ha en skön söndag!

  SvaraRadera
 4. Idag har jag planterat mina lökar...poeterna i den vita rabatten...imorgon ska de gula få sin plats...där jag ska gräva upp några envisa bolltistlar fast bakom buxbomsklotet...(om du såg det inlägget)
  Läckra pelargoner....gillar färgen på Frank malone...

  SvaraRadera
 5. Fina pelargoner Mimi:) av mina 300 st finns nu bara ca 15 st kvar när de drabbades av en virus (Röta) men nu kan jag få plats med en massa annat där jag hade dem så inget ont som inte har något gott med sig:) Du frågade på min blogg vad det var för häck och det är Liguster, den planterades 2004 tror jag det var. Den har växt bra på dessa åren så den är väl ca 180 cm nu.

  SvaraRadera
 6. Så många vackra pelargoner du har! Då ska jag definitivt plantera ut min Agapanthus och hoppas på det bästa!Kul med vit lejongapsranka!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 7. Mina pellisar har också åkt in i min mors garage så vi ska hoppas dom övervintrar i år också. Jag köpte en vit gamal svensk pellis från Kauppilas i våras så jag hoppas den övervintrar.
  Vi får vänta på en ny vår
  Kram

  SvaraRadera
 8. Sinulla riittää erilaisia pelargoneja!
  Jos olet saanut agapanthuksesi säilymään penkissä talven yli, yritän itsekin tänä vuonna. Luulin, että se ei mitenkään voi selviytyä. Kokeillaan!

  SvaraRadera
 9. Vilka fina pelargoner du har!!! Är inte bra alls på pelargoner och är kanske inte ens en stor pelargonvän... men dina var väldigt fina.... Att det finns så många sorter är helt fascinerande.....

  Finns lejongapsrankan i vitt också!? Aha... där fick man lära sig något nytt.... Min cerisa blommar för full i växthuset, men den tiden lider snart mot sitt slut.... Ska försöka övervintra den. Låter ju riktigt kul med agapanthusen...

  Kram Charlotte

  SvaraRadera
 10. Tina och Appleblossom är jättevackra! Eller förresten, de är de allihopa :-) Kvällskram från Åland

  SvaraRadera
 11. Så många fina pelargoner, tulpanpelargon, visste jag inte ens att det fanns. Intressant det du skriver om Afrikas blå lilja, hur har du satt dem, vad har du för jord och är det ett skyddat läge där du satt dem?
  ha en bra vecka!

  SvaraRadera
 12. Fantastiskt fin samling av pelargoner du har!!! Sköt om dem väl även i fortsättningen!
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 13. I natt hade vi 3 minusgrader, har inte kollat ännu om mina pelargoner i växthuset klarat det, vilket jag hoppas.
  Många vackra pelargoner du har.

  SvaraRadera