tisdag 18 maj 2010

Vad blev det då av mina experimenthinkar?

Rosorna ifrån lidl, som faktiskt inte kostade många euro styck klarade sig riktigt bra. Dem planterade jag ut nu i helgen. Allihopa hade flera knoppar redan. Så jag hoppas snart få lite rosor.



Mirabilis rötterna växte så det knakade. Så här såg de ut före jag nödplanterade dem i en pallkrage tillfälligt. Jag ville ha dem lite skyddat den första tiden.



Av anemonerna var det inte många som grodde. Problemet med anemoner som inte gror tar Ruben i bloggen Rubens rabatter upp just nu. Det lönar sig att läsa hans intressanta inlägg.

Definitivt skall jag i fortsättningen använda hinkar på vårarna för att plantera i. Transporten till Ängesö var ren skär lyx, i jämförelse med stora tunga krukor utan handtag, som det dessutom kommer både vatten och jord på bilgolvet av.

Den röda bollvivan har jag ännu inte visat. Och den röda gullvivan har också härlig färg.





Narcissen med laxrosa mitt började blomma lite senare än de andra. Den har inte ännu spridit sig utan har lugnt hållits vid min komposthög.



Samma gäller den här helgula som dessbättre också har en fin doft!



Den här äldsta varianten, påfågelsnarciss som jag fått utan min svärmor tycker jag egentligen bäst om. Förutom då mina poetnarcisser, men de blommar lite senare.



Annat som hände i trädgården under förra veckoslutet, var att vi fick staketet till grönsaksträdgården färdigt. Tanken är att ge pallkrageodlingarna skydd för vinden. Utanför detta staket har jag planterat olika sorts rosenbuskar, för att ytterligare så småningom ge skydd.



Skruvpilen har kommit fint igång. Den tycker jag så himla mycket om.



Se så härlig den är mot himlen!



Hela trädet står invid min pallkrage-odling, och växthuset kommer att komma där i bakgrunden.



Värmeböljan har fortsatt här i södra Finland, skönt!!

11 kommentarer:

  1. va smart att plantera i hinkar så du lätt får med dem! vad många narcisser du har! Och den röda bollvivan var verklgien läcker!

    SvaraRadera
  2. Va´kul att det gick bra med rosorna från Lidl . Jag köpte en sort ett år och de gick inte. Oj vad fint det blev med staketet runt odlingarna. Precis min smak. Narcissen med det laxrosa i blev jag förtjust i. Skruvpil har jag aldrig sett förut . Den var lite annorlund. Mysig. Kram

    SvaraRadera
  3. Tycker också om att odla i hinkar eller krukor i växthuset sen är det bara att lyfta ut :)
    Fint staket av vide jag gillar såna och skulle själv vilja ha ett i trädgården men ännu har ingen här kommit till skott med att fixa till ett.
    Värmen fortsätter får vi hoppas om än det är mulet idag. I går drundrade ett åskväder förbi på kvällen.
    Ha det bra
    Lotta

    SvaraRadera
  4. Laxrosa mit...mmmmm...så fin ;)
    Kärt barn har många namn. Jag kallar Skruvpilen för Ormpil och jag har också hört Trollpil...Vi i södra Sverige har också fått en del av värmeböljan nu. Lite mysigt ;)

    SvaraRadera
  5. Vilken fantastisk trädgård du har och det där staketet ni flätat kommer nog att bli till verklig nytta.
    Underbara bilder, det är så kul att se så fina bilder!
    Agneta kram

    SvaraRadera
  6. Påfågelsnarciss! DEN tyckte jag om! Jag trodde att jag köpt 'gammaldags' pingstliljor i höstas - men icke. De ser ut som ljusgula påsklijor. Jaja, fina är de i alla fall.

    Ditt nya staket gillade jag! Jag tycker om den stilen! :) Ha det bra! Kram Gunilla

    SvaraRadera
  7. Vilket underbart staket, det gillar jag verkligen!
    Lycka till med Lidl-rosorna, själv har jag Ica-rosor! =))
    /Marie

    SvaraRadera
  8. När man ser alla fina bilder av alla möjliga olika växter som du har på Ängesö, förstår man, att det är ett paradis! Hoppas allt lyckas. Mirabilis har även jag i några olika färger. Några sådda i år, men även en som jag övervintrat knölen av (som man gör med dahliaknölar).
    Ha det gott!
    /Ruben

    SvaraRadera
  9. PS
    Dina PIONER (tur jag kontrolläste, skrev dahlior igen hu hu) sköter sig bra!!
    /Ruben

    SvaraRadera
  10. På fastlandsresan såg jag en fantastisk vacker pil - som handelsträdgården kallade trollpil - som hade en nästan orange slät bark. Den stod i en stor kruka och själva trädet var väl 2 meter ungefär. Konstigt nog var den inte så fantastiskt dyr, men jag hade ingen plats för den men en sån vill jag bara ha!
    Kollade nyss i Zetas katalog och dom har en dom kallar skruvpil, som jag tror är samma. Ska strax gå in på nätet och kolla!

    SvaraRadera
  11. Jaha, då har man lärt sig lite nytt igen tack vare bloggen!
    Först och främst vådan av att inte använda latin, utan förlita sig på dom svenska namnen!
    Sen att man inte ska vara för snabb när man läser kataloger!!
    I Zetas katalog hittade jag direkt en Salix som kallades "skruvpil", när jag sen letade på nätet efter den hittade jag en annan som kallades "trollpil"!?
    Väl tillbaka till Zetas katalog så hittade jag den lite längre ner på sidan. Hmmm! Jag hade slarvläst tydligen!!

    Men....nu visar det sig att den jag sett och vill ha kallar Zetas "skruvpil", den heter alltså Salix `Erythroflexuosa" på lain och dom rekommenderar den före den andra.
    Den unga barken och nya skott är nästan orange, men med åren försvinner färgen på barken. Men det dröjer ett bra tag - alltså passar den mig perefekt!!

    SvaraRadera