torsdag 6 januari 2011

Nytt år nya tag!

Nu har jag då kommit igång med fröbeställningarna. Jag har valt lite spännande fröer ifrån Plant-world-seeds. Nu har jag mest försökt att beställa sådant som jag tror att ska lyckas, s.k. säkra kort. Sådana som jag av arterna har erfarenhet av att jag lyckats dra upp förr. Men nog rymdes dit en för mig helt ny grej med. Änglametspö, Dierama `blackbird´. Den känns lite spännande!
De övriga är tre sorters akvilejor. Alchemist´s mix, clematiflora och Yabena
Dahlia merckii, jungfrudahlia
Sömntutan `thai silk´
Malvan `braveheart
Engelsk vallmo `aurantiaca´
Ettårig vallmo `pink chiffon´
Blodfingerört `etna´
Krasse `ladybird cream purple spot´
Verbena bonariensis
Två sorters maurandia `bridal bouquet´ och `barclaiana´
Luktärt `ripple mixed´

Jag har ju växthuset i år, så jag har satsat extra mycket på fröer. Det riktigt kliar i fingrarna....

Ifrån den finländska fröfirman Joyseeds har jag också beställt en del.
Änketårar, stjärnflocka, minisolros, praktportlak, ringblomma, trumpetblomma, fackelranka och afrikansk oxtunga.

Annat nytt som fått påbörjas är min trädgårdskalender. Det är nu tredje året jag har skaffat mig kalendern "Pihakalenteri". Tyvärr är den finskspråkig, men annars är den verkligen trevlig för den trädgårdsintresserade. Den är utgiven av bl.a. Aarno Kasvi, en känd trädgårdsprofil i Finland. Rolig layout och trevliga faktarutor och större artiklar. Också lite tabeller för när man skall så det ena eller det andra. Dessutom rikligt med anteckningssidor, så att man kan använda kalendern vettigt. Jag brukar anteckna vilka växter jag köpt, och var jag planterat dem. Skriva upp bra råd och fina växter som jag hittat här på bloggen. Sen kan jag kolla upp bakåt i tiden när jag planterat vilka pioner och träd i de förra kalendrarna. Sånt tycker jag är ganska roligt. Nu har jag redan klistrat in mina fröbeställningar i den nya kalendern. Så på sätt och vis har det nya trädgårdsåret nu kommit igång!!Annat nytt som kommit fram är julgranen som nu börjat växa och fått "skott" eller "kottar". Vilkendera det är så vet jag egentligen inte. Nån annan som vet???
Jag borde ju kasta ut den så småningom, men den är sjuttons snygg och det här är ju lite roligt, så den får nog stå kvar några veckor till!!Nu börjar jag nog på allvar längta efter våren och groende fröer. Trots den pågående snöstormen och -10.....
Ha en trevlig trettondagsafton!

12 kommentarer:

 1. Vad spännande! Jag är också på gång med fröbeställningar - har inte riktigt bestämt mig än bara. kram Anette

  SvaraRadera
 2. Så mycket spännande du skickat efter och det skall bli x-tra roligt att få följa ditt växthus i år antar att det kommer att finnas en hel del vackert där. Kalendern såg jättefin ut, själv så har haft tr.kalendrar varje år men av någon anledning så står det inget i dem skrivet av mig :-)
  Ha en fortsatt mycket trevlig dag.
  Kram Susanne

  SvaraRadera
 3. Bra idé med trädgårdskalender! Jag själv använder bloggen, och så listor i excel. När jag kommer ihåg det förstås....
  Jag ska inte köpa några fröer alls i år. Dels har jag ganska många kvar sedan i fjol, dels känner jag på mig att jag inte kommer att hinna med sådderna. Och något växthus har jag ju ännu inte. Men det ska bli kul att få följa dina odlingar. Änglametspö verkar intressant!
  Ha det bra
  Kram Helen

  SvaraRadera
 4. Jag förlitar mig på minnet som dessvärre är väldigt kort......hihi....hmmm....
  jag tycker det ser ut som en kotte i din gran....så kul ;)

  SvaraRadera
 5. I år ska jag också ha säkra kort när det gäller fröna. Skickade iväg min beställning idag till joyseeds :) i fjol hade jag änketårar, tja vad ska jag säga om dom fina på sitt sätt men rätt så små blom, oxtungan var tacksam den blommade och blommade...
  I år beställde jag vita rallarrosor få se då om jag får nåt blom redan i år eller om det kommer först nästa år. Det är trevligt med växthus och man förköper sig nästan på frön :)
  Vi väntar på våren
  Lotta

  SvaraRadera
 6. Många intressanta sorter. Och kalendern verkar vara bra. Jag har själv beställt lite från Impecta idag.Kram

  SvaraRadera
 7. Vilken fin trädgårdskalender, och praktisk. Min gran bara barrar och ska ut...
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 8. Vilken fin kalender!Förstår du skriver upp o anteckn. Du har ju så mycket spännande. Ska bli ännu mer spännande att se nu- bara is o snö vill försvinna??
  Kram Ninne

  SvaraRadera
 9. Så härligt att läsa om allas start på det nya året!
  Ha det gott,
  Charlotta

  SvaraRadera
 10. Ännu om änketårar...den är inte lågväxande utan vad jag menade var att blommen är ganska små :) så den behöver inte stå främst i blombänken men inte längst bak heller...
  Lycka till
  Lotta

  SvaraRadera
 11. Du har kommit igång på riktigt med fröerna, det har inte jag, men nu blev jag lite inspirerad.
  Spännande sorter.
  Agneta kram

  SvaraRadera
 12. Så mycket spännande du beställt, lyckliga du som nu har ett växthus! Jag tänkte ta det lite lugnt med frösådder och nyplanteringar i år, för det är rätt trångt i mina rabatter! Men vi får väl se, ett sånt beslut tenderar att ändras ju närmare våren vi kommer ;-))
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera