fredag 26 augusti 2011
Augustistämning i trädgården
Slutet av augusti brukar på Ängesö vara pånyttfödelse av många utblommade växter. Nu är fuktigheten som störst och temperaturen lämplig och så brukar det ju ännu ha regnat en del mot slutet av månaden.
Många rosor tycker egentligen bättre om omständigheterna nu än mitt på sommaren när det är fruktansvärt hett. Therese Bugnet är en ros som riktigt börjar växa nu och dessutom remonterar tacksamt.
Drakmyntan blommar först på sensommaren. Jag tycker den är riktigt en trevlig perenn. Tyvärr är bakgrunden på bilden sned. Det märkte jag inte när jag knäppte bilden.
Ännu några Dahlia bilder. Jag har till min glädje noterat att trädgårdstidningarna har börjat lägga märke till denna sensommarens helt otroligt fantastiska blomma. Otaliga former, storlekar och vilken färgprakt!!
Dessa tre sorter är stora som tallrikar!! I nästa år tänker jag ha ännu flera sorter :)
Humlen på vidjestaketet har fått skepnaden av ett djur av något slag. Det tycker jag bra om!
Rosenflockeln är helt ny för mig. Jag köpte den i fjol sent på hösten. Den är ordentligt hög. Åtminstone två meter!
Tulpanträdet växer i ett sammelsurium av humle och klematis. Men jag tror egentligen att det är ganska bra skydd. Trädet ska väl med nöd och näppe klara min zon. I varje fall ser det ganska välmående ut med stora fina blad.
Hälsningar ifrån Ängesö!
lördag 13 augusti 2011
Liljorna doftar sen också!
I ett tidigare inlägg skrev jag att Garden Party liljorna inte doftade, och det gjorde dom inte den dagen då jag låg på knä framför dem. Men sedan upplyste mig Susie på Gotland att mina liljor måste ha nåt fel, för hennes doftar nog så fint. Alltså var jag nere på knä igen och se nu doftade de som bara den!! Alltså, jättefin lilja, kanske lite lågväxt, men ack så vacker och doftande :)
Min lavendelkruka har vuxit till sig rejält och ser ut som jag drömde om ifrån början. Och doften är det inget fel på heller här!!
Solhatten White swan har tagit ett par år på sig för att bestämma att den trivs i min rabatt. Nu blommar den och namnet tycker jag faktiskt att passar rätt så bra. Det är nåt svanlikt över blomman.
Jag vet jag jamsar om tagetes Linné, men den hör till mina favoriter. Speciellt efter regnet när solen börjar lysa är den så vansinnigt fin. Detta är sagt av en människa som egentligen inte alls gillar vanlig tagetes. Men den här är allt annat än vanlig!! Hela växtsättet är dessutom snyggt.
En av min solrosmix har också slagit ut. Ståtliga växter!
Längst ner i en rabatt blommar Caerulia deinanthe, vad den hette på svenska minns jag inte just nu. Lite speciell, men kanske ingen höjdare direkt.
Däremot så älskar jag riddarsporren. Jag flyttade den i fjol och den har förblivit lite låg, men färgen tycker jag om.
Krypgentianan har också fin färg. Gentianablått måste väl färgen heta!
Idag är det sista dagen på min semester, det känns vemodigt och besvärligt. Jag vill ju inte fara härifrån. Men jag kommer att mjuklanda genom att pendla härifrån hela augusti om vädret tillåter! Dvs. vinden, regn tål jag nog.
Hälsningar ifrån Ängesö!
fredag 12 augusti 2011
På promenad i min trädgård
Jag tänkte ta er på en liten rundtur i trädgården, det är ju ett tag sedan sist. Ni ska inte titta på min gräsmatta, för den är alldeles för lång, men vad göra då det är så vått att gräsklipparen storknar efter 10 meter.
Vi startar vid altanen och växthuset som alltså byggdes mestadels i fjol, nu på våren blev altanen färdig för användning. Framför växthuset finns min "köksträdgård" innanför ett vidjestaket.
Så här såg det ut i slutet av juli i köksavdelningen.
Utanför vidjestaketet neråt mot sjön finns det ännu ingen rabatt. Jag har funderat på att lägga upp ytterligare ett vidjestaket och laga en annan pallkrageavdelning här!
När man sen tar sig förbi häcken som förr avslutade vår direkta gårdsplan så kommer man in i en ganska djungellik del av trädgården. på ena sidan har vi lagat en sittplats för en parksoffa. Tyvärr är parksoffan nu på ett par bilder tidigare pga. fåglarna som äter svarta bär i trädgården och sedan smutsar ner min bänk så kolossalt att jag beslöt att flytta bort den nu på sensommaren. Det är ändå inget kul att sitta i fågelbajs!!
I mitten på detta område har jag en pionrabatt med ett ginkoträd i mitten.
Sen kommer vi till rosenbågen som ni kunde skönja i bakgrunden av ginkoträdet.
Det var ena ingången till rosengången, och här har ni då andra ingången. Tyvärr har rosen blommat ut för i år.....
Till höger om denna port fortsätter min rabatt uppåt mot huset på detta sätt.
Nerifrån sjön fotat ser det ut så här.
Sen om vi viker av vid rabatten som går upp mot huset, neråt under syrenbuskarna, kommer vi in i en annan del av trädgården.
Denna lilla väg leder till samma del av trädgården. Härifrån startade mitt trädgårdsintresse, med att jag gjorde en "hemlig trädgård" bakom skjulet.
Denna del av trädgården har en paradrabatt som har många stora fina pioner, solhattar, dagliljor, rosenmandel, irisar mm.
Närmast huset ser det ut såhär. En häck med midsommarrosor delar denna del av trädgården ifrån den delen med rosengången och ginkoträdet. Här finns körsbärsträden och nedanför dem börjar rabatten som startade vid rosenbågen. Här finns liljor, pioner, klematishäcken, och på försommaaren många sorters vallmoblommor.
Framför huset har jag mest växter i kruka. Här trivs inget annat än såpnejlika, som mestadels av året ser hemsk ut, men som den veckan den blommar doftar så underbart gott att jag inte vill gräva bort den. Dessutom så skulle där bara trivas bergsväxter, och det är inte riktigt min grej.
Bakom huset har jag sedan ännu en rabatt med murgröna, vildvin, spirstånds, hortensia, funkia och daggkåpa.
Just nu håller vi på att bygga ett utekök i anslutning till växthusaltanen.
Utsikten ifrån uteköket är denna.
Och mera uppåt mot skogen ifrån växthuset finns denna fina vy, som jag skall börja greja med som nästa. Här vill jag ha mera buskar och fina träd. Vi får se vad jag hittar på. Denna del fortsätter sedan bakom berget mot en ny del av vår tomt. Vi köpte grannens tomt och hus, så nu vill jag förena vår trädgård, genom att börja bygga vidare hitåt, så det blir en "autostrada" med trädgård som man går igenom för att nå husen som våra barn huserar i nu.
Med denna fjäril som sitter på jätteverbenan framför jättekungsljuset i rabatten bakom växthuset önskar jag er en trevlig kväll härifrån Ängesö!
onsdag 10 augusti 2011
Klematisar
Klematisen `piilu` klänger tillsammans med rosenvialen uppför min rosenbåge. Jag försöker få rosenbågarna frodigare.
Gladys picard tränger sig igenom mitt vidjestaket och blommar på utsidan.
Star of India har jag på två ställen i trädgården. Denna växer uppför en annän rosenbåge än piilu.
Multiblue är en av mina favoriter, jag tycker om rufset som växer till sig i mitten av blomman.
Ville de lyon är nästan den som blommar mest. Den klättrar i mitt körsbärsträd, väldigt många gånger har jag blivit besviken då stormen brukar slita av rankorna, men inte i år. Vi har egentligen inte haft stormar denna sommar.
Under Ville de Lyon ser ni lite blomning av polish spirit.
Och detta torde vara Warszawska nike. Varför den på bilden ser mera blå än lila ut förstår jag inte.
Därute regnar det så att regnmätaren säkert blir full igen. Och förstås båtarna som jag får ösa för hand eftersom den lilla elektriska pumpen är sönder :(
En sak som inte har med klematisar att göra undrar jag över. Jag har en gul buskpion. Paeonia lutea var Ludlowii. Hur stor skall den bli innan den börjar blomma? Min är nu över en och en halv meter hög och kanske en fyra år gammal. Har någon av er haft denna sort och vad vill den ha för att blomma. Min står i sandig jord ganska soligt. Brevid den ser ni mina tigerliljor.
Hälsningar ifrån ett regnigt Ängesö!
lördag 6 augusti 2011
Ännu ett par nya liljor och pestosås
Nu blommar de sista två liljorna för i år. Den första är en nykomling i min trädgård. Den heter Garden Party och är ganska snygg! Ett stort minus dock, absolut ingen doft!!
Den andra heter citronella. Den har jag väl haft i tre år nu. Knappast doftar den heller, men faktum är att den är väldigt långt in i rabatten och jag kommer inte åt att kolla ifall den doftar eller inte.
Sen till Pestosåsen o brödet
I morse var jag huslig och började dagen med att baka bröd. Jag bakar egentligen allt bröd vi äter om somrarna. Mitt favoritbröd är bakat på graham och vetemjöl, med matlagningssirap,smör,mjölk, salt och anis som kryddor.
Här på väg in i ugnen!
Pestosåsen som är väldigt god på detta nybakade bröd är förstås gjord på egenodlad basilika och vitlök. Här är ingredienserna!
Men det som jag egentligen helst vill visa är min retro assistent. Och då menar jag verkligen retro på riktigt! Denna Kenwood har alltså varit min farfars köksmaskin. Den hoppade visserligen över en generation, direkt till mig. Men hur många av dagens köksmaskiner skulle hålla över två generationer????
Märkväl original liquidiser lådan finns kvar!!! Faktum är att den antagligen aldrig varit använd före i år, denna liquidiser. Jag kan inte föreställa mig att min farmor eller farfar skulle ha använt den till något! Den såg fullständigt oanvänd ut när jag packade upp den ur lådan nu i somras, när jag märkte att min stavmixer som jag alltid har gjort pestosåsen med var sönder. Däremot har jag ju använt själva kenwood vispmaskinen varje sommar sedan farfar dog någongång i början av nittiotalet. Han bakade stora satser vetebröd varje vecka tills han fyllde typ nittio. Jag hoppas jag kan låta min dotter ärva denna otroliga maskin en vacker dag ;)
Receptet på pestosåsen: 2 krukor basilika (jag plockar en stor skål med blad, det är ju inte så noga..) 50g rostade pinjenötter (rostas 10 min 170 grader i ugnen), 4 vitlöksklyftor, 100g riven parmesanost och 2 dl olivolja och krydda med malen svartpeppar och salt.
Hälsningar ifrån Ängesö!
Den andra heter citronella. Den har jag väl haft i tre år nu. Knappast doftar den heller, men faktum är att den är väldigt långt in i rabatten och jag kommer inte åt att kolla ifall den doftar eller inte.
Sen till Pestosåsen o brödet
I morse var jag huslig och började dagen med att baka bröd. Jag bakar egentligen allt bröd vi äter om somrarna. Mitt favoritbröd är bakat på graham och vetemjöl, med matlagningssirap,smör,mjölk, salt och anis som kryddor.
Här på väg in i ugnen!
Pestosåsen som är väldigt god på detta nybakade bröd är förstås gjord på egenodlad basilika och vitlök. Här är ingredienserna!
Men det som jag egentligen helst vill visa är min retro assistent. Och då menar jag verkligen retro på riktigt! Denna Kenwood har alltså varit min farfars köksmaskin. Den hoppade visserligen över en generation, direkt till mig. Men hur många av dagens köksmaskiner skulle hålla över två generationer????
Märkväl original liquidiser lådan finns kvar!!! Faktum är att den antagligen aldrig varit använd före i år, denna liquidiser. Jag kan inte föreställa mig att min farmor eller farfar skulle ha använt den till något! Den såg fullständigt oanvänd ut när jag packade upp den ur lådan nu i somras, när jag märkte att min stavmixer som jag alltid har gjort pestosåsen med var sönder. Däremot har jag ju använt själva kenwood vispmaskinen varje sommar sedan farfar dog någongång i början av nittiotalet. Han bakade stora satser vetebröd varje vecka tills han fyllde typ nittio. Jag hoppas jag kan låta min dotter ärva denna otroliga maskin en vacker dag ;)
Receptet på pestosåsen: 2 krukor basilika (jag plockar en stor skål med blad, det är ju inte så noga..) 50g rostade pinjenötter (rostas 10 min 170 grader i ugnen), 4 vitlöksklyftor, 100g riven parmesanost och 2 dl olivolja och krydda med malen svartpeppar och salt.
Hälsningar ifrån Ängesö!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)