söndag 31 juli 2011

I växthuset händer det

Just nu så är växthuset intressant. Mycket roligt händer därinne!
Klängliljan Gloriosa Rothshildiana blommar. Den kom alldeles för sent i jorden och flyttade in i växthuset för ett par veckor sedan först. På ett par veckor utvecklade den knoppar och nu blommar den snällt.Bägarrankan stortrivs, här är en liten ranka, hela växten är full med blommor som klänger uppför växthusstommen!Lejongapsrankorna trivs i växthuset. Jag har i år vit och röd.

Tomaterna, melonerna och gurkorna är på gång.Allt är en jättestor djungel, och för att komma fram till hålet i odlingssäckarna till gurk- och melonplantorna får jag ta mig igenom en gardin av klängande rankor som sticks. Men man vill ju gärna försöka få vattnet in i planteringssäckarna.


Jag kallade igår en av dagliljorna El desperado, men det var uppenbarligen fel. För nu blommar den riktiga el desperadon och den är minsann fin!Jag vet inte om denna andra dubbla daglilja som jag köpte på mässan i Åbo i fjol är så väldigt mycket annorlunda än gårdagens. Nyansen på färgen är kanske lite olika. Visar nu dagens lilja också.Kaukasiska vädden hör till mina favoriter, och i år har plantan blivit riktigt stor! Så jag kan glädja mig åt blomningen länge, länge!Vädret är fortsatt ljuvligt sommarväder och jag får vara här på Ängesö ännu långt in i Augusti! NJUTER!!

Hälsningar ifrån Ängesö!

lördag 30 juli 2011

Dahlior och dagliljor bl.a.

Dagliljorna har nu börjat blomma. Den absoluta favoriten är denna dubbla daglilja som jag köpte på en mässa i Åbo för två år sedan. Ifjol blommade den inte alls och vad som det skulle bli av den hade jag ingen aning om. Jag kan inte annat vara än nöjd!! Den är verkligen en höjdare tycker jag.En annan som jag tycker om är denna mörkbruna sak, som jag har ett minne av att skulle heta Sweet hot chocolate.El desperado är jag inte så förskräckligt förtjust i. Men den blommar nog snällt.Denna röda har fin färg.Och Frans Hals har jag alltid tyckt om.Joan Senior är vackert ljus.Ute i rabatterna finns ännu ett antal, men de blommade inte idag.

Den som däremot nu blommar underbart är Kungsliljan. Jag har den på flera ställen och blomningen blir därför ganska lång. Dessa växer på ett ställe var jag direktsådde lite ringblommor och egentligen tycker jag det blev helt snyggt.Kejsarliljan African Queen har en verkligen fin färg, men storleken som utlovades har den nog inte. Kanske nästa år, vi får väl se!Dahliorna är nu i full blom. Lite smakprov ifrån mina Dahlia-pallkragar. Namnen ruttnade bort med lapparna som jag stack ner i myllan. Hur dum får man vara??En av de finare perennerna är nog solbruden. Här bakom växthuset!Den aprikosfärgade stockrosen är underbar.Och sist men inte minst doftliljorna! Dem har jag första gången i år, och doften är ju bara för underbar. Hädanefter ett absolut måste på altanen!!Hälsningar ifrån Ängesö!

måndag 25 juli 2011

Mina altankrukor

Jag tycker om att blanda växter i krukor. Ibland blir det bra, men ofta blir det nog mindre lyckat.
Först visar jag en bild på en trevlig kombination.Ännu en.En sämre idé var det att lägga liljelökar kring en ros. Det ser bara hemskt ut.Här har regnat och åskat ganska mycket. Man har riktigt fått vara rädd emellanåt. Nu tycks vädret dock ha lugnat sig.

Ha en trevlig vecka. Hälsningar ifrån Ängesö!

tisdag 19 juli 2011

Liljorna

Liljorna har nu kommit igång.
Liljan La Reve, vad jag kan förstå översatt till svenska "drömmen" skulle säkert vara en dröm ifall den hade blivit lite större. Doften och utseendet är helt fantastiskt, men tydligen så har stället varit lite för torrt och näringsfattigt. Nå det syns ju inte på min bild förstås :)Liljan Sweet surrender har absolut inget annat fel än att den ingenting doftar. Det tycker jag är ett allvarligt fel på en lilja :( Skönheten är det inget fel på, den växer här nu andra året och blir tydligen större och finare för varje år!Jag tror detta är Barcelona liljor. De går på tredje året och växer glatt.Kungsliljorna är de vackraste och har den finaste doften. Denna ensamma lilja är första årets, de äldre blommar inte ännu. Det kommer finare bilder på den senare!Den vita krolliljan var fin, tyvärr kom bara en av tre lökar upp. Men kanske nästa år att de andra också visar sig. Man vet aldrig!De lilafärgade vanliga krolliljorna har alldeles tydligt nu beslutat sig för att trivas framför min häck. Tidigare blev de ganska småväxta och dåliga, men i år är de manshöga och har riktigt mycket blommor!Mera liljor kommer det troligen om några dagar.
Hälsningar ifrån Ängesö!

torsdag 14 juli 2011

Klotpil är mums!

Denna lilla krabat äter för fullt på min klotpil, men jag litar nog på att den inte skall lyckas äta upp hela trädet trots allt. Och så hoppas jag förstås på en vacker fjäril i trädgården.Och nej bilden är inte upp och nervänd :)

LIte rosor har kommit igång. En av mina favoriter är candlelight. Jag har köpt den som varande klätterros, men inte klättrar den någonstans. Den tycks vara ganska tålig eftersom den varken lider av sjukdomar eller mögel. Jag har faktiskt lite gett upp det här med rosor, de får helt enkelt för mycket sjukdomar här hos mig.Min första orangefärgade ros är Tea time. Jag odlar den i kruka på altanen. Sen får vi se ifall den klarar vintern i rabatten.Ännu en ros på altanen i kruka är White Babyflor.Två gammaldags rosor har kommit igång. Madame Plantier heter den ena, månne det är Maidens blush den rosa hette. Jag tror det. Härligt doftar de i varje fall.

Den sista jag visar idag är Rosa Mundi, den polkagrisrandiga apotekarrosen. Den skulle vara min favorit ifall den inte hade en sjukdom som gör att i samband med blomningen så börjar bladena bli brunfläckiga och sedan faller de av. Vad det är vet jag inte, men irriterande är det! Sånt tycker jag inte om. Det är nu tredje året den gör så!Det kom alldeles för lite regn här. Bara 7 mm, så jag har fortsatt att vattna varje dag.
Hälsningar ifrån Ängesö!

måndag 11 juli 2011

Regndag!

Idag regnar det första gången på säkert en månad, så det är den perfekta dagen för att göra ett blogginlägg!
Nu är det rosornas tid. Nostalgierosen som jag har i kruka på min altan blommar. Den är en trevlig bekantskap.Ifjol köpte jag tre rosor ifrån lidl, de skulle alla vara olika arter och färger. Jag konstaterade redan då att det förstås inte stämde, men det positiva är att de kom snällt upp på våren och blommar riktigt bra. Min krasse har tagit sig igenom staketet och passar inte riktigt i färg!I växthuset växer gurkan och melonen så det knakar, jag kan nu konstatera att jag borde ha bundit upp lianerna i taket! Bilden är tagen för en vecka sedan och nu är det ännu vildare därinne!Det är skönt med lite regn. Här var knastrande torrt, så nu kanske naturen kan ta lite igen sig!
Hälsningar ifrån Ängesö!

tisdag 5 juli 2011

De sista pionerna och annat nytt

Jag har två pioner som liknar varandra ganska mycket. Ena är Bowl of beauty och den andra Wladyslawa. Wladyslawa beskrivs t.o.m. som en likadan blomma som Bowl of beauty men med mycket mindre storleks blommor. I ett tidigare pioninlägg så hade jag misstagit mig på en annan som jag trodde var bowl of beauty, men som jag nu inte vet vad var för sort. Som sagt var, man borde genast skriva upp allting.

Alltså en liten första årets bowl of beautyOch en wladyslawaDenna vita pion som till en början liknade Festiva Maxima, men inte hade dennes fina doft, misstänker jag att kunde vara en Alice Harding. Men det kan nog lika gärna vara någonting helt annat. Jag har hittat den i pappas trädgård. Min pappa hade visst någon gång för verkligen länge sedan planterat dem där. Den har mig veterligen aldrig ens blommat förut, men efter att jag blev trädgårdsintresserad såg jag ju på bladen i det höga gräset att detta var ju pioner, så jag flyttade den i min rabatt.
Verkligen fin tycker jag att den är!Som absolut sista pion för i år kommer då Sarah Bernhardt ensam ståtlig och tillsammans med en gul ros-väninna.

Den persiska gulrosen är lika ståtlig som vanligt.Den grekiska vädden är jag väldigt förtjust i. Min svägerska drog upp den ifrån frön som jag gav till henne ifjol, så den har nu vuxit till sig ordentligt på andra säsongen.Hälsningar ifrån ängesö!