måndag 11 oktober 2010

Färggrannt!

Tagetes linné den 10.10.10!Tagetes Jolly Jester den 10.10.10!Jag ändrade på växthusrabattens form och grävde ner mina nya liljor på de nya områdena. Tack Charlotte för idén med aaltovasform på rabatten.Naturen är nu härligt färggrann i trädgården!Denna stenmur vill jag hitta på någon kul växtlighet vid i nästa år. Kom gärna med konstruktiva förslag. Denna mur har förmodligen kommit till då det blivit åker av min gräsmatta långt före min tid! Snygg detalj tycker jag i och för sig!Hälsningar ifrån Åbo!

lördag 9 oktober 2010

Lite pelargoner

Pelargonerna är ännu i växthuset. Jag antar att jag så småningom är tvungen att bära in dem till vinterförvaringen i mammas kök. De blev ju aldrig riktigt stora i år, eftersom växthuset blev färdigt såpass sent. Men när de väl kom in i växthuset började de i alla fall att blomma snällt.
Rosebud Tina vill jag minnas att denna heter. Jag tycker om den klarröda färgen i kombination med hur blomman ser ut!Lotus är minsann inte stor, men kanske hon växer till sig nästa år ifall den överlever vintern.Mårbacka tulpanpelargon!Gammalsvensk dubbel, i vitt.
Skulle denna kunna heta Frank Malone, jag vill minnas det....Appleblossom, har varit blomvilligast, men den har nog även den största krukan!Mårbacka dubbel rosa. Alltid vacker!Äntligen fick jag en fjuttig blomma på den vita lejongapsrankan. Den har inte varit av samma kaliber som den cerisefärgade.Detta är vad som just nu ser ganska trevligt ut inne i växthuset. Tror jag måste tömma det i morgon. Och andra sidan ifall jag stänger dörren så månne det inte tål ett par minusgrader ute, trots att jag inte har uppvärmning. Då kunde det vänta till nästa veckoslut.

Idag var det riktigt fantastiskt trädgårdsväder, och jag har förstorat rabatter och planterat alla liljelökar, förutom att jag planterat ut växter ur krukor som jag tänkt skall klara vintern ute. Många av er förundrade sig över att Afrikas blå lilja klarar sig utomhus under vintern, men det är faktiskt så att jag läste vid två olika tillfällen i AOT om att någon i stockholmstrakten prövat och att det lyckats för honom år efter år, så därför prövade jag i fjol och det lyckades faktiskt fint. Så jag rekommenderar er som bor i lämplig zon att försöka, för visst mår ju växter bättre på friland än i trånga krukor.
Hälsningar ifrån Ängesö!

fredag 8 oktober 2010

Oktober på Ängesö

Härligt att vara här igen. Denna gång har jag lite liljor som jag skall plantera med mig. Beställningen som jag trodde hade kommit bort kom nu äntligen. Jag har satsat lite på roliga liljor invid växthuset. Dem visar jag nog först när de blommar i nästa sommar.
Nu till dagens bilder ifrån trädgården. Jag måste säga att jag är lite stolt över min inhägnade trädgård. Den blommar på så man inte tror det kan vara möjligt. Här är lite bilder ifrån den!Dahliorna är underbara ännu! Min absoluta favorit i år är nog denna painted lady!Dahliorna blommar på som tokiga!
Rosorna är inte så dumma de heller. Ritausma har varit en sådan härlig ros, att jag tror jag skall investera i ett par till! Friska och blommar om och om igen!Den nya rabatten som jag planterade full för två veckor sedan, ser nu ut så här! Bland de perenner som då planterades fanns pionen Kopper kettle! En riktig goding. Jag hoppas den ska trivas och blommar snart. Några primulor, blå backsippa, iris germanica, kungsbräken, sköldpaddsört, lundsalvia, tiarella, Geranium Rosemoor och några tulpaner, denna gång planterade i lökkorgar, så man får bort dem från rabatten och kan fylla på med sommarblommor i stället!

Brevid växthuset till höger grävde jag ner min Afrikas blå lilja! Dit skall den vita grävas ner brevid i morgon! Jag har ju konstaterat att de t.o.m utan täckning klarade förra vintern. Och nu har jag faktiskt tänkt försöka komma ihåg att täcka dem!Jag vet att en del av er skyr ölandstokar, men jag tycker de piggar upp på hösten. Den rosa tycker jag bäst om.I Juli hittade jag en kass med rötter som jag totalt glömt bort. Just då jag skulle kasta dem på komposten, såg jag ett par små gröna skott, så ner åkte de i krukor som de rymdes i, och tur var väl det för nu blommar min gula kalla. De är räddade till nästa år, då jag planerar att inte glömma bort dem :)Den gula klematisen tanguitica är helt galen, den blommar för fullt pånytt.Queen Elisabeth blev glad av att flytta till den nya rabatten!Hur jag skall få den dubbla höstanemonen som inköptes på Sofiero att överleva vintern trots att den höstplanterades, vet jag inte, men täckas in skall den åtminstone ordentligt!I morgon ska jag gräva och greja igen, jag hoppas innerligt att vädrets makter står mig bi! Hälsningar ifrån Ängesö!

söndag 3 oktober 2010

Lottdragningen avgjordSå har då Fru Fortuna avgjort lotteriet. Min dotter fick dra lotterna ur hatten. De två vinnarna är Anncharlotte och Margot i mammasblomommor. Jag skickar iväg lökarna direkt jag fått era adresser.
Det var roligt att se att även ett par för mig nya bloggvänner deltog i lotteriet.
Den här veckan har förövrigt varit verkligen hektisk!
Först insjuknade katten i något mystiskt, tyckte nog att den verkat lite slö en tid redan, men inbillade mig att det var åldern. Nu var den plötsligt helt stillaliggande. Jag trodde på måndagförmiddagen då jag åkte till veterinären att det är sista resan, men med antibiotika så har den repat sig riktigt fint. Skönt!
Sen hittade jag på tisdagen en tydlig borreliaring runt ett gammalt fästingbett, så nu är jag på verkligt stark antibiotikakur själv. Det gör en förvånansvärt trött!
Förutom detta har jag haft verkligen mycket på jobbet denna vecka, och dessutom öppnade min dotter sin första fotoutställning på Åbo stadsbibliotek.
Jag hoppas nästa vecka blir lite lugnare!
Ha en trevlig höstvecka, och hälsningar ifrån Åbo!