lördag 25 september 2010

Jaha, nu ställer jag till med blogglotteri!

Det var meningen att jag skulle förevisa växterna jag har planterat, men jag har arbetat så otroligt hårt i trädgården, med hundra saker dessutom, så kameran aldrig riktigt kom fram. Jag har klippt gräs, grävt ner alla växter, flyttat en del, grävt ny rabatt, grävt upp stenar, och varit till ödetorpet och grävt upp lökar. Poetnarcisser och gula narcisser (påskliljor?? Jag vet inte riktigt skillnaden på dem) av riktigt gammal sort. Båda härligt doftande och vackra!
Här kommer lotteriet in! Lökarna är ganska små, eftersom de varit oskötta och ihopklämda tätt, tätt nere i jorden. Men på några år tar de sig och kommer bra igång! Det vet jag av egen erfarenhet, för mina blommade riktigt fint i år!
Tyvärr hittade jag ingen bild på den gula narcissen, tydligen har bilden på den blivit dålig och då har jag helt enkelt raderat den. Det är en ganska liten nätt gul blomma med "spetsiga" kronblad.
Här är i alla fall bild på poetnarcisserna.



Alla som lämnar en kommentar deltar i utlottningen, och eftersom jag inte vill att lökarna blir sämre, de borde ju i jorden så snart som möjligt så är deadlinen redan denna veckas torsdag. Alltså inom september månad!
Jag måste lite räkna hur mycket lökar jag har, det kan t.o.m. hända att de räcker till 2 vinster.
Jag kommer att skriva allas namn på ett litet papper och låta sonen dra ur hatten så att säga!
Då får jag väl önska er alla som deltar lycka till!!

fredag 24 september 2010

Äntligen tillbaka på Ängesö!

Det känns som om jag varit borta en hel evighet och ändå talar vi inte om mer än drygt tre veckor.
Köpenhamnsresan gjordes med bil pga. min födelsedag. Idén var delvis den att jag skulle få shoppa lite trädgård på resan. Mina vänner vet att jag lyriskt har talat om en lejonmaskaron som medelhavstorget säljer ända sedan våren. Jag vill bygga en liten ruin med denna maskaronfontän. Jag försökte köpa via nätet men de trevliga människorna på medelhavstorget hade inte möjlighet att sälja grejer till Finland. Så nu kom jag överens med dem att jag fick göra en beställning via nätet, men sedan personligen komma efter grejerna och betala dem kontant vid avhämtningen. Härligt!!
Företaget finns nära Linköping som vi ju ändå skulle åka igenom. Här gör jag en liten parentes och visar det jättetrevliga och fräscha hotellet som vi bodde på lite utanför Linköping. Idlingstad säteri tror jag det hette!



Där promenerade vi genom en kohage ner till en liten sjö. Och vilket kvällssken!



Ja nu återkommer jag till medelhavstorget....
Förutom då min underbara lejonmaskaron, som jag här lagt på stenhögen som vid något skede skall muras till en ruin, som ser ut såhär:



Detta är "dream come true" för nu fick jag äntligen en oval hög kruka á la medelhavet! Gaudi är visserligen en ganska liten hund, men visst är det ju en stor och härlig kruka. Jag har också härligt ont i ryggen efter att ha släpat den ifrån bilen ner i båten och igen upp därifrån. Nu får den bli på bryggan och vänta tills det kommer någon annan hit som kan hjälpa mig.



Och det slutar ju inte här :) :) :)! För sen fanns det ju lejontassar som krukor kan stå på, och en härlig kakformsaktig kruka.



Och denna väggkruka följde med hem av bara farten den med...



När vi var i sydfrankrike på våren gick jag bara omkring och trånade efter de otroligt vackra fina terracottagrejer som fanns utanför varenda en ytterdörr! Och nu ska jag ha det så nästa sommar! Härligt. En liten inspiration av medelhavet ute på Ängesö. Längtar till nästa vår redan :)

Några handelsträdgårdar blev det aldrig av att åka till på resan. Så förutom ett par växter som jag köpte på trädgårdsbutiken vid Sofiero, så är dessa resten sådana som jag köpt med presentkorten som jag fick av min väninna och av min bror med fru. Nu var det härliga femtioprocent på alla växter som gällde, så jag fick ju ganska mycket för pengarna.
I morgon skall jag berätta vad jag köpte i samband med planteringen av dem!



Ha en trevlig fortsättning på fredag-kvällen. Hälsningar ifrån Ängesö!

onsdag 15 september 2010

Vilken trädgård!

På söndagen körde vi hemåt ifrån Köpenhamn. Första stoppet gjordes i trädgården i Sofiero! Jag kan lugnt konstatera att det var för mig resans höjdpunkt!
Lite förvånade blev vi kanske först, för vi fick betala entréavgift till sydsvenska kennelklubbens hundutställning i stället för den vanliga parkavgiften. Nå ingen fara, vi är ju en hundfamilj. Men utställningen gjorde att det kanske var lite stimmigt i parken.



Maken till vackra Dahliaplanteringar får man säkert leta efter! Och just nu är det ju riktigt Dahliasäsong, så här gick jag vi omkring och njöt! På bilden min kära make Rainer.





Ja rabatterna var ju så vackra, och vilket underbart överflöd med blommor!







De helt otroligt vackra buxbomsklippningar! Sådana har jag inte åtminstone under min trädgårdstoka-period sett, så de gjorde mig extra glad. Nu är drömmen mycket buxbom....!







I samband med grönsakslanden fanns även en liten del som handlade om Maja och hennes blomsteralfabet. Väldigt söt liten avdelning som både vuxna och barn tycker om!










Underbara bänkar med fina häckar överallt!





Krassegång mmmm....



Bokskog, ännu mera mmmm.....



En helt underbar trädgård, med mycket att se! Rekommenderas varmt som resemål!

Hälsningar ifrån ett regnigt blåsigt Åbo!

lördag 11 september 2010

Haveliv i Danmark


Jag är på en kort resa i Danmark. Jag anlände hit i går och åker igen i morgon.
Idag var jag i botaniska trädgården här i Köpenhamn. Palmhuset är vackert! Tycker om sådana här vackra orangerier.

Denna underbara spiraltrappa ledde upp till taket så man fick utsikt över växterna!



Inne var det svårt att fotografera, för kameran blev fuktig på nolltid och linsen våt!

Denna orangefärgade blomma som jag trots namnlapp inte lyckades tyda vad den hette var bland de få växter som verkligen blommade denna årstid.



I ett av rummen fladdrade denna skönhet omkring.



Utomhus är det ju nog onekligen höst! Jag hade hoppats att se lite mera blommor, men i princip så är ängesö precis lika just nu. Bland blommorna så fångade dessa Belladonnaamaryllisar min uppmärksamhet. Sådana har jag inte sett förut!



Och denna Hibicus Syriacus kunde jag också ha hemma.



Till sist deras sommarblommor, här fanns faktiskt lite blommande grejer ännu.



Perennerna däremot var ganska risiga, så dem valde jag att inte ens föreviga.

Hilsen fra Danmark då! Aj förresten min altan som den ser ut nu skall jag ännu visa er! Virket tog slut i mitten av byggandet förra veckoslutet, så ännu är den naturligtvis inte färdig, men det närmar sig! Nästa veckoslut får man väl stå i med hammaren igen! MItt växthus är väl typ 12 kvadratmeter stort (det var någon som undrade i kommentarerna).



Ha en trevlig fortsättning på lördagkvällen!

lördag 4 september 2010

Altanbygge på gång

I morse hämtade min bror ut virke som jag beställt till en altan. Genast på dagen började vi planera altanen och nån timme senare var vi i full gång. Min systerson som är väldigt duktig på att bygga hjälpte oss. I morgon skall den väl bli färdig.
Den känns ganska stor, men sen när den är full med krukor och möbler tror jag att det kommer att kännas riktigt bra!!!



Igår började jag även plantera den nya rabatten. Det är nu första gången som jag lite planerat hur en rabatt skall se ut, det kommer väl att ta ett par år innan växterna hinner lite breda ut sig, men spännande kommer det att bli. Dels hamnade dit alla växter som jag köpte på min födelsedag, men sen har jag också flyttat hit växter som helt enkelt stått fel eller trångt.



Jag har även hunnit med att plocka upp stenar ur gräsmattan som gräsklipparen alltid till grannarnas glädje skurit rakt in i. (Läs, samtidigt har jag svurit högljutt...)
Det har varit otroligt skönt att kunna ha fyra dagar ledigt nu efter att man börjat jobba, eftersom det är extra lediga dagar, så får man massor gjort!

Hälsningar ifrån Ängesö

onsdag 1 september 2010

Trädgårdsnytt

Ja, då är man nu sen då femtio. Inte känns det så nämnvärt annorlunda!
Men det var roligt att fylla i varje fall.
Och alla vet att jag är trädgårdsfanatiker, så presenterna var nog relaterade i hög grad till det!
Nu har jag fotograferat min födelsedagsgåva, som än så länge var en bild! Se vilka ljuvliga bänkar som snart skall stå i min trädgård och vittna om min ålder. Min syster och min make har tillsammans beställt till mig sådana här underbara saker!



Ifrån handelsträdgården kom det hem en låda med perenner! Jag fick ju presentkort av min väninna dit. Det var dessutom nedsatta priser inför hösten redan, så jag fick mycket för pengarna. (Ännu har jag lite kvar att spendera!)

Först ut ska jag visa tulpanerna, Åbo är nämligen EU:s kulturhuvudstad i nästa år, så en speciell tulpan har valts ut och tagits fram för detta tillfälle. Finlands kanske kändaste trädgårdsmästare Aarno Kasvi har varit i Holland och valt sort!



Resten av perennerna är fotograferade här!



En lista på härligheterna!
Clematis texensis Princess Diana. Underbar klockklematis!
Åbo murgrönan. (Jag har sådan redan, men vill ha även vid växthuset murgröna.)
Phlox paniculata White Flame (Vit flox)
Anemone Honorine Jobert (Höstanemon, vet att man ska plantera på våren, men har lyckats tidigare att göra det på hösten här på Ängesö!)
Dicentra Formosa luxuriant (Fänrikshjärta, annan sort än vad jag har)
Echinaea purpurea Flame Throwe (Gul solhatt)
2 st Liatris spicata kobold (Rosenstavar, fjärilsfavoriter här hos mig)
Mukdenia rossii Crimson Fans (Har ingen aning om vad det är, hittar inte i mina böcker, men otroligt snygg bladväxt, lägger in skild bild på den.)
Papaver orientale Casino Vallmosort som jag inte har
Digitalis purpurea Apricot beauty (Fingerborgsblomma i aprikosfärg)
Paeonia lactiflora Wladyslawa Vacker luktpion
Eupatorium maculatum Atropurpure Rosenflockel

Allt det här skall ner i min nya rabatt bakom växthuset idag. Vid foten av magnoliaträdet! Ja alltså inte bland med magnoliarötterna....

Här är Mukdenia rossii Crimson fans, som jag alltså inte riktigt vet vad det är, men vackra blad har den!



Slutet av min födelsedag firades med att jag åkte efter ett lass tång med lillbåten. Det här blir godisjord för växterna sommaren 2012. Jag har fjolårets lass nu som väntar på våren och föregående års lass finns i den rabatten som jag skall plantera alla mina nya perenner i. Högen kommer att växa ännu under hösten, det här var bara första lasset för i år. Jag brukar blanda med gräsklipp, och sågspån mm.



Vädret ser fint ut, men ganska kallt är det än så länge!


Tack för alla gratulationer! Det är roligt att dela glädjen med er!
Hälsn Mimi