lördag 31 juli 2010

Otroligt så fort sommaren går!

Idag ska jag då åka till civilisationen första gången på verkligen länge! Jag vattnade blommorna tidigt i morse riktigt ordentligt. Det känns vemodigt, trots att jag ännu har ett par veckor som jag kan tillbringa ganska mycket tid här på Ängesö!
Med mig i bagaget har jag i varje fall denna bild på näthinnan!Jag satt igår kväll och njut i ljusskenet i växthuset. Det är ju en ny sida av tillvaron, då man kan sitta "ute" utan myggor och smutta på ett glas rödvin i värmen!
Fantastiskt vilsamt!! Här kommer jag att trivas mycket.

Jag fotograferade några bilder också nu i morse efter bevattningsrundan. Bra kombination eller hur?Dahlian Giraff som verkligen gör skäl för sitt namn. Den är otroligt hög!Nina Weibull-rosen.En daglilja som inte har nåt namn. Den passade inte alls in på de namnen som jag köpt, så jag antar att det var fel planta från början.Återkommer om ett par dagar. Hälsningar ifrån Ängesö!

Den överlägset vackraste Dahlian i min trädgård

Jag har en helt klar favorit!
Painted Lady anade jag redan när jag köpte att skulle bli fin, och visst är den ju det!I nästa år skall jag ha ännu flera olika Dahlior. De har lyckats jättefint i år.
Mina Dahlior är planterade i pallkragar i slutet av april utomhus. Jag ville ha dem i jorden tidigt för att kunna njuta av blomningen också relativt tidigt. Alltså grävde jag ner dem i pallkragarna och lade på fibertyg.

Angående växthusgolvet så är det inte utseendet som det är fel på, utan känslan. Det är liksom stenhårt mellan stenarna. Jag är inte säker på att det hålls så speciellt länge heller, för lagret av den härdande sanden blev otroligt tunt. Nåväl tiden får utvisa hur det fungerar.

Och nu sitter jag och skrapar bort vit plast med en kniv ifrån de av mina takplastplattor som skyddsplasten hade smultit fast på. När jag ringde firman som sålde skivorna till mig, så tittade jag först på plattan att det säkert inte fanns någon text om att man inte får förvara plattorna utomhus, och hittade inte någon. Så ringde jag honom och han sade att det nog finns en sådan bild. Och då tittade jag på nytt, hur jag hade missat den lilla månen med den minimala texten under kan man ju fråga sig......! Nå tyvärr så hade han ju rätt, med lite mera noggrannhet borde jag ha upptäckt texten, men och andra sidan så kan åtminstone inte jag förstå att jag skall behöva förvara plast som är menad för utomhusbruk av sol, regn, vinter, mm. inomhus i skuggan på svalt ställe. Det föll mig helt enkelt aldrig ens in!

Syrenbuddlejan har nu börjat blomma. Tycker om!!Hälsningar ifrån Ängesö!

fredag 30 juli 2010

Lite bilder ifrån växthuset

Nu har vi då äntligen kommit så långt att jag har kunnat lägga in lite saker i växthuset och sitta därinne och njuta! Jag är jättenöjd över att jobbet är gjort och att det blev i princip såsom jag hade tänkt mig.
Nu har vi ännu utvidgat planerna och har tänkt bygga en altan framför och på högra sidan av växthuset, där man kan sitta och njuta, genom att se in i växthuset.Observera tornspiran. En snilleblixt, gjorde om min trädgårdskula till engelskt växthus inspirerad tornspira!Golvet är jag inte riktigt du med, men vi får se i längden hur det beter sig.Så här ligger det, framför öppningen till min pallkrageträdgård.Någon frågade ifall jag målat det. Jo jag målade det i grönt, med en färg som fäster på aluminium. Fick stryka det hela två ggr, och det tog verkligen lång tid. Det var ganska besvärligt att komma in i alla springor i aluminiumprofilen med penseln.

Ännu vill jag visa en sista bild på mina vita liljor. En av dem gick av i blåsten, så den har jag inne i vas. Men ganska häftig blomning tycker jag nog.Hälsningar ifrån Ängesö!

onsdag 28 juli 2010

På gränsen till Augusti

Äntligen har vi fått lite regn. Inte tillräckligt ännu, men i varje fall behöver jag inte vattna idag! Vi har haft tjugoåtta graders värme och åska. Inte en vindpust, så hettan var mera tryckande än lovligt.
Idag skar vi kapillärplasten till växthustaket i rätt storlek och de är nu monterade på plats, åtminstone tillfälligt. Tyvärr så har den otroliga hettan gjort att den vita skyddsplasten som skulle rivas loss före man monterade skivorna hade smultit fast i själva takplastskivan, så jag är tvungen att byta ut fyra av skivorna vid ett senare tillfälle. Skall reklamera det hela eftersom det inte fanns några varningstexter på skyddsomslaget. Ganska irriterande!

En väldigt glad överraskning i stora hallonrabatten är att min frösådda Stockros`Peony Salmon Apricot´ nu har börjat blomma. Jag visste inte riktigt vad det skulle bli för färg eftersom frösådderna gjordes för två år sedan, men sen grävde jag fram påsen och fick namnet också.Dagliljan Frans Hals har nu förökat sig och börjar bli en ordentlig rugge. Sådant tycker jag om!Joan Senior blommar snällt också.Grekvädden är frösådd av min svägerska. Jag gav henne fröer på våren när jag insåg att jag inte hade fönsterutrymme i stan till frösådder pga. renovering i lokalen.
Nu hoppas jag att det sprider sig i rabatten.Den vädden som jag trots allt gillar mest är Höstvädden som jag nu har andra året, plantan har blivit riktigt kraftig på den tiden.Solbruden `Moorheim Beauty´ tycker jag är så fint roströd i färgen, men trots det skulle jag inte ha viljat ha en planta till i stället för en annan perenn som jag trodde att jag köpte. Jag begriper inte att jag inte kände igen den före den började blomma.Tremastarblomman klarade vintern strålande och har orkat blomma på nästintill hela säsongen.Denna lilla en säsongsväxt har jag inte en aning om vad den är för något. Jag frågade försäljerskan vad det var för något, men tyvärr glömde jag sedan bort namnet. Den har varit ytterst tacksam. Den är synbarligen en växt som trivs torrt, eftersom den i denna torra heta sommar varit planterat i en vanlig liten kruka och trots allt blivit vattnad bara på kvällarna. Plantan blommar med olika färger, iblande med så här mycket blommor och ibland bara med några få. En verkligen trevlig bekantskap!Det känns som så väldigt mycket har blommat redan att månne det alls finns något kvar som ännu icke blommat.
I morgon ska jag fortsätta lägga in glas i växthuset, och sen börjar det allra roligaste. Inreda!!!!! Jippiii!!

Hälsningar från Ängesö!

tisdag 27 juli 2010

Växthusflytt 2009-2010

Idag tänkte jag visa lite vad som pågår vid växthuset. För er som inte läst min blogg förra hösten så har jag kanske inte ens berättat att jag har ett växthus på gång.
Min pappa (han är avliden) köpte hit ut till Ängesö för kanske trettio år sedan ett aluminiumväxthus. Han använde det själv till tomater i tiden. För kanske sex år sedan tog jag över och odlade lite grönsaker i det, men felet var att det låg ur min synpunkt på fel ställe och dessutom vill jag ha det mera som växthus-lusthus.
Såhär såg det ut efter att jag plockat ner glasen.Sen började jag gräva upp det nya stället. Ett himla jobb!Som ni ser så stod växthuset bredvid då redan. Flytten var väldigt enkel. Fyra personer bär helt lätt iväg med ett växthus utan glas.

Sedan började vi mura och rappa. Ganska besvärliga saker för folk som aldrig gjort något liknande.Till sist målade jag rappningen. Efter det grävde jag bort all onödig jord. Jag ville ha växthuset möjligast djupt ner i jorden, så det blev en hel del. Nu kan jag stå inne i hela växthuset utan att böja mig. Sedan var det dags för att mura den lilla knuten av natursten för att vinrankan skulle ha en boplats.
Efter det fiberduk för att hålla borta ogräset. Ett lager småsten. Mera fiberduk eftersom det blev över. Ett lager sand. I sanden lade jag sedan ut schifferstenarna till golvet och sedan fyllde vi på med en sorts härdande mellanfyllning, för att stenarna skall ligga stilla.
Taket skall bli av kapillärplast för växthus, och i väggarna återanvänder jag glasen. Lite halvfärdigt ser det just nu ut så här.Och så här! Med på bilden har min symaskin kommit. Av den ska det bli ett bord, så småningom.Jag kan bara konstatera att det var hundra gånger mera arbete med flyttande av växthuset än vad jag någonsin trodde att det skulle vara, men trots allt börjar jag bli ganska nöjd. För nu återstår ju egentligen allt det roliga. Att lägga upp glasen är ju som att få ett omslag på karamellen!

Hälsningar från Ängesö

söndag 25 juli 2010

Nya favoriter blommar

Av mina liljor så är nog kungsliljorna de absoluta favoriterna. Blomman är otroligt vacker och doften så underbar. I Karin Berglunds trädgårdsbok utgiven av Bonniers så kan man läsa att den i vilt tillstånd endast växer i Kina i en ökenlik dalgång med snöklädda toppar runt omkring. Åskregnen piskar och på sommaren är hettan fruktansvärd och på vintern är kölden sträng. Alla årstider är dalen utsatt för plötsliga stormvindar som hindrar både djur och människor att ta sig fram! Här växer den i tiotusentals exemplar.
Mina liljor är nu tre år gamla.Av Dagliljorna är Sweet hot chocolate ganska läcker. Den doftar faktiskt gott också.Dagliljan Blueberry Candy blommar också första gången här.Klostrets klätterros har börjat blomma. Den växer nog inte så väldigt snabbt, för speciellt högt har den nog inte kommit på två år.Dahlia Mignon är en trevlig bekantskap. Den gömde sig bakom de andra Dahliorna så att jag inte ens hade lagt märke till att den blommade förrän idag!Kaktusdahlian tycker jag är härlig!Sist idag visar jag Peacerosen i sitt vackraste stadium. Jag tycker om hur den gula rosen övergår i rosa toner.Det här veckoslutet gick i väntans tecken. Det hade utlovats regn i södra Finland. Tyvärr gick molnbankerna hela tiden vid sidan av ängesö. Ibland kom det några fuktiga droppar, men inget egentligt regn. Den månadslånga värmeböljan fortsatte idag och naturen är nu fullständigt knastertorr! Gräsmattan är som gul halm. Hela följande vecka har utlovats samma värme som tidigare.
Här är det bevattning som gäller för att rabatterna ska överleva. Och nu är det hög tid att jag beger mig ut med vattenslangen!
Hälsningar ifrån Ängesö!

lördag 24 juli 2010

Vem är the green wizard?

Vet du vilkendera?Hälsningar ifrån Ängesö!

söndag 18 juli 2010

Några liljor och rosor och het eftermiddag

Tack snälla för alla stödjande kommentarer angående förra inlägget. Ibland blir man bara så frustrerad att man behöver ge ifrån sig ett litet pip.
Det är bara helt omöjligt att så att säga få avlastning ifrån samhället pga. att mamma tror att hon är fullständigt normal. Tanken på att hon behöver skötas är för henne befängd. Hon lever i tron att hon själv sköter allt, trots att hon egentligen inte kan någonting mera. Jovisst hon går till affären ibland, men det som hon köper är sådant som hon inte ens behöver eller skulle använda till något. Pengarna tror hon att hon har hämtat ifrån banken, trots att hon inte vet ens var hon har ett konto, eller ännu mindre var banken ligger. Om jag säger till henne att saken ligger till så här så skulle hon inte tro mig, och dessvärre skulle hon glömma det om ett par minuter ifall hon mot all förmodan skulle tro mig.
Vill ni höra det mest galghumoristiska i det hela?? Jo, jag har faktiskt vunnit en natt på ett ålderdomshem, när jag i mitt namn skickade in en förfrågan om information angående hemmet. Att få henne att använda natten till att bekanta sig med stället var fullständigt omöjligt. Vad skulle hon där och göra, hon klarar sig så strålande själv. Kanske jag skulle ta och få lite service en natt och gå dit och vila... :)

Nä det var liljor jag skulle visa!!!
Sweet surrender hade jag hoppats att skulle dofta, men nix, ingen doft. Vacker i varje fall.
Barcelona har fått en kompis av stora blåklockan. Jag tycker de passar ganska fint tillsammans.Sen har jag ännu en vit lilja, denna doftar härligt på kvällen. Tyvärr har jag tappat lappen till den om det nu inte är Nepal, men då fattas prickarna som skall vara inne i liljan. Kanske de kommer senare, vem vet.Dagliljorna som jag planterade för tre år sedan har nu nästan alla knoppar. Det är spännande på morgnarna att gå runt och se ifall någon spännande har slagit ut.
Idag hade Darling Deception öppnat sig.Och sedan Red Cup. Inte kanske så väldigt speciell.En otrolig ros är Lila Wonder. Jag tycker de här moderna rosorna inte brukar dofta så speciellt, men denna doftar riktigt förföriskt.Däremot tycker jag att Blue Perfume inte är så vacker och helt doftlös verkar den sitt namn till trots också vara. Varför rosorna sedan är lite bruna i kanten förstår jag inte alls, den har fått både vatten och näring.Nejlikrosen F.J.Grootendorst grävde jag upp hos min bror ifjol somras.Ja sen kom vi till ämnet het eftermiddag. Gissa varför vår lilla hanhund Gaudi sitter uppe på bordet och tittar ut igenom fönstret??Jo den har detta i sinnet!Våran Sabrina har löptid. Den har hett, luktar förfärligt och är världens ljuvligaste enligt Gaudi. Liten aning humoristiskt såg det kanske ut före Gaudi åkte in i arresten. Sabrina tyckte närmast det hela var lite irriterande....
Tack ännu en gång för visad förståelse, ni behöver nog inte vara oroliga, jag är stark men blir bara otroligt frustrerad över situationen ibland.
Hälsningar ifrån Ängesö!

fredag 16 juli 2010

Idyllen som har sprickor...

Ängesö är mitt absoluta paradis på jorden. Ändå finns det alltid problem med allt. Riktigt stressfri är nog inte min tillvaro här.
Min mamma har varit dement i flera år och jag håller på att bli galen med henne. Människan som någon gång skulle ha njutit av min trädgård, går omkring och suckar högljutt och pratar för sig själv hur synd det är om henne när ingen bryr sig om henne. Jag har skött hennes hushåll, hennes hygien, hennes hälsa och firat mina semestrar varje dag i hennes sällskap i all oändlighet nu.
På vintrarna går jag och min syster hos henne och kollar att allt är väl dagligen.
Det som jag vill komma till är att utan att ha trädgården här ute att syssla med och njuta av, så vet jag faktiskt inte hur jag skulle stå ut med att vara här med henne.
Ibland blir det en ren fars, som när jag skall vattna. Jag vill inte ha henne att i en och en halv timme suckande springa efter mig, så jag väntar och väntar tills hon äntligen går och sova, för att kunna gå ut och vattna. Då om hon har hörapparaten på, så rusar hon ut igenom dörren för att det är något som knäpper i hennes kök. Vattenpumpen finns där. Då är det bara att börja om igen, och vänta på att hon går och lägga sig.
Eller som när man gör någonting riktigt tungt, bär hinkar med sten och åttiotvååringen prompt skall försöka sig på dem hon också....
Ingen vet hur stressande det är att höra ifrån hennes veranda repliken "jag orkar inte mer" femtio ggr i minuten, när man just satt sig ner med tekoppen för att njuta av sommarmorgonen och fåglarnas sång. Jo jag vet, det är synd om henne, men jag är mitt i livet och vill njuta av det och mina barn.
Det här blev världens klagovisa. Jag överlever. Men tar det aldrig slut!!
Och våga inte komma med kommentarer som att hon skötte om dig som barn, det är din tur nu, för aldrig någonsin vill jag att mina barn ska sköta om mig på det här sättet och lida med mig i huset brevid. Jag har sagt ifrån att jag ska in på dårhus den minuten jag blir sådan. Jag hoppas mina barn är intelligentare än jag! För själv kan man inte avgöra när den stunden kommer.
För att ingen skall tro något annat så vill jag bara berätta att mamma är diagnostiserad med alzheimer för flera år sedan och äter mediciner, men när vi (omgivningen) märkte att hon började förändras och hon själv ännu inte var såpass dement så vägrade hon att komma med till neurologen. Först när det var för sent lyckades jag föra henne dit. Kanske kunde medicinerna ha stoppat utvecklingen lite ifall hon hade börjat äta dem då när vi ville att hon skulle undersökas.

I trädgården och trädgårdsarbetet njuter jag.

Candlelight har de mest ljuvliga varmgula nyanser. Det är en ros som tål det mesta. Ifjol trampade Sabrina sönder halva rosen, sen när jag tejpat fixat och försökt laga den, trampade jag själv i misstag av hela rosen. Och ändå har den vuxit upp på nytt och är fantastisk!Leonardo da Vinci har en härlig toppig form.Den ettårig vallmon Danish flag, sådde jag ifrån fjolårets frön. Jag tänkte att det kanske blivit något annat av dem, men nix, de har hållit färgerna! I bakgrunden Gingkoträdet som nog har vuxit till sig lite.Ingrid Bergman-rosorna som min dotter fick till studentgåva av min bror blommar fint. Hon blev student för ett år sedan så hon har hunnit få ganska många rosor redan att njuta av. Fast skötseln har nog jag hand om.Jag vet egentligen inte varför jag skrev om mamma i det här inlägget, men kanske det beror på att jag så gärna hade åkt in med familjen till stan av och an, och nu sitter jag bitter och lite sur här igen fast med henne. Det går nog om!

Hälsningar ifrån Ängesö!

onsdag 14 juli 2010

Påfågelsliljan blommar

I fjol köpte jag första gången lökar till påfågelsliljan (Tigrida Pavonia) och blev lite tagen av hur speciella blommor den har. Ur samma knopp stiger det fram olikfärgade blommor olika dagar. De första i år blev gula.Det är inte bara jag som tycker om dem!Även den brunröda dagliljan öppnade sin första knopp i år. Jag läste nyss någonstans att den har odlats i norden sedan 1700-talet. Den är ordentligt stryktålig, och överlever vanligen på ödetorp.I år har jag äntligen hittat rätt omgivning för krolliljorna. När jag flyttade hit till mitt hus på ängesö så fanns dessa i rabatten. I fullt solljus led de år ut och år in, tills jag plötsligt blev trädgårdsfanatiker. Då läste jag att de tycker om skuggiga ställen. Första flytten blev till rabatten bakom huset, där höll lökarna på att dö. Det var knappt så det kom blad upp.
I ren desperation flyttade jag dem på nytt förra hösten ganska långt in i vår häck. Där är den nu, och avot! Den är hög och fin!
Oj så glad jag är, och nu är jag inställd på att försöka få tag på vita bredvid mina tre lilafärgade.Hälsningar ifrån Ängesö!